סגור
יו"ר ועדת הבריאות יונתן משריקי
ח"כ יונתן משריקי (צילום: דוברות הכנסת)

הצעת חוק מגדילה הלחץ על הבנקים לשלם ריבית בחשבונות העו"ש

לפי ההצעה שהגיש ח"כ יונתן משריקי מש"ס, הוועדה המוניטרית תוכל להחליט איזו ריבית ישלם בנק ישראל לבנקים המסחריים על כספי העו"ש של הלקוחות שהם מפקידים אצלו; כך, יופעל עליהם לחץ לשלם ריבית ללקוחות על אותם כספים

נמשך הלחץ מצד הכנסת על הבנקים לשלם ללקוחות ריבית על היתרות בחשבונות העו"ש. לפי הצעת חוק פרטית שהניח היום ח"כ יונתן משריקי (ש"ס) על שולחן של הכנסת, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל תוכל "לשקול" איזו ריבית ישלם הבנק המרכזי לבנקים המסחריים על כספי העו"ש של הלקוחות שהם מפקידים אצלו.
הבנקים מחזיקים את עודפי הפיקדונות (שחלקם הגדול מורכב מיתרות העו"ש) בבנק ישראל, ומקבלים על מרבית הסכום את שיעור הריבית במשק (כיום 4.5%). עם זאת לרוב הם לא משלמים ללקוח ריבית על הסכומים האמורים.
הרעיון מאחורי הצעת החוק הוא שאם הוועדה המוניטרית תקבע שהריבית המשולמת לבנקים תהיה כפופה לריבית שהם עצמם משלמים ללקוחות, תגדל המוטיבציה שלהם לשלם ריבית ללקוחות.
זו אינה הצעת החוק הראשונה בנושא: לפי הצעת חוק של ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), בנק ישראל יקבע ריבית מינימום בחשבונות העו"ש. ההצעה הזו כבר אושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה ואמורה לעלות בשבועות הקרובים לקריאה טרומית.
משריקי הסביר כי "הצעת החוק מבקשת לעודד את הבנקים לשתף את הציבור ברווחים אלו באמצעות מתן ריבית על יתרות העו"ש. ההצעה מעניקה לוועדה המוניטרית סמכות לשקול, בעת קביעת התנאים להפקדות הבנקים בבנק ישראל, האם התאגידים הבנקאיים מעניקים ריבית על יתרות העו"ש ללקוחותיהם. שיקול זה נועד ליצור מנגנון שיוביל להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית ולשיפור התנאים המוצעים לציבור.
"מטרת ההצעה היא להביא לאיזון ראוי בין האינטרסים של הבנקים לבין אלו של הציבור הרחב. על ידי מתן תמריץ לבנקים להציע ריבית על העו"ש, תיווצר סביבה כלכלית הוגנת יותר שתשיב חלק מהרווחים שנוצרים בזכות הפיקדונות שלא נושאים ריבית ישירות ללקוחות".
"כיום מופקדים בחשבונות העו"ש של הציבור בישראל כ-230 מיליארד שקל, שאינם נושאים ריבית כלל. סכומים אלו מנוצלים על ידי הבנקים לצורך הפקדתם בבנק ישראל ובמערכות פיננסיות אחרות, כאשר הם מקבלים עליהם ריבית משמעותית. מנגנון זה מניב לבנקים רווחים שנתיים המוערכים בכ-13 מיליארד שקל, ללא תועלת ישירה ללקוחות שמפקידים את כספם בעו"ש".
"הצעת החוק מבקשת לעודד את הבנקים לשתף את הציבור ברווחים אלו באמצעות מתן ריבית על יתרות העו"ש. ההצעה מעניקה לוועדה המוניטרית סמכות לשקול, בעת קביעת התנאים להפקדות הבנקים בבנק ישראל, האם התאגידים הבנקאיים מעניקים ריבית על יתרות העו"ש ללקוחותיהם. שיקול זה נועד ליצור מנגנון שיוביל להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית ולשיפור התנאים המוצעים לציבור".