עתירה: נמלי ישראל משמרת את מונופול הכימיקלים של גדות
עתירה: נמלי ישראל משמרת את מונופול הכימיקלים של גדות
שתי חברות כימיקלים טוענות כי חברת נמלי ישראל חידשה את ההתקשרות עם גדות ללא מכרז, ובכך "הפקירה את השירות החיוני". דרישתן: לצאת למכרז שיאפשר לחברות נוספות להתחרות על מסופי אשדוד וחיפה. חנ"י: "כל הליך אחר יפגע במשק"
חברת נמלי ישראל (חנ"י) נמנעת מיציאה למכרז להפעלת המסופים ליבוא כימיקלים, ובכך משמרת את כוחה המונופולי של חברת גדות — כך נטען בעתירה מינהלית שהוגשה לפני כחודש לבית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה.
את העתירה הגישו לקוחותיה של גדות, שהן גם מתחרותיה — חברת א. שיצר וחברת גרינבי אנרגיה ירוקה לישראל. במסגרת בקשה שהגישו החברות מתוקף חוק חופש המידע, גילו החברות כי חנ"י חידשה את ההתקשרות עם גדות ללא מכרז ב־2019 מבלי לדווח על כך לציבור. בעתירתן הן דורשות מחנ"י לפרסם מכרז בנושא ומציינות כי החברה, "מפקירה את השירות הציבורי החיוני בידיים של חברות פרטיות המצויות בניגוד עניינים מהותי". את העותרות מייצגים עוה"ד גיל חגי, יניב קליינבלט ועינת וינר ממשרד ש. פרידמן.
"ההסכמים עם חנ"י מהותיים"
קבוצת גדות נמצאת בבעלות קרן טנא, והיו"ר שלה הוא ד"ר אריאל הלפרין. ב־1988 הוכרזה חברת הבת של הקבוצה, גדות דרום, על ידי המדינה כ"מונופולין בתחום פירוק, שינוע ואחסון של כימיקלים נוזליים באוניית צובר", ובמשך 33 שנה מצב זה לא השתנה. הכימיקלים המיובאים שעליהם מדובר בעתירה הם כימיקלים נוזליים, ואלו משמשים כחומרי גלם לתעשיות רבות בישראל כמו מזון, פרמצבטיקה וקוסמטיקה.
בטיוטת תשקיף שחברת גדות הגישה לבורסה בפברואר 2021, תיארה החברה את התלות הגדולה שלה בהסכמים מול חנ"י. בטיוטה נכתב כי במקרה וההרשאה תופסק עלולה להיות לכך "השפעה מהותית על תוצאותיה העסקיות של הקבוצה". מהתשקיף עולה כי הכנסותיה של גדות מסופים כימיקלים נותרו יציבות בשלוש השנים האחרונות ועומדות על כ־250 מיליון דולר בשנה. הרווח הגולמי של בתקופה זו נע בין 19 ל־26 מיליון דולר לשנה.
העתירה כנגד חנ"י עוסקת בפטור ממכרז שניתן לשני מסופים לייבוא כימיקלים המופעלים על ידי קבוצת גדות, המסוף הדרומי באשדוד והמסוף הצפוני בחיפה. המסוף הדרומי מספק שירותי פריקת כימיקליים נוזליים לא דליקים, ואילו המסוף הצפוני מספק שירותי פריקת כימיקליים נוזליים דליקים. שני המסופים של גדות הם המסופים היחידים שפעילים בישראל ומאפשרים פריקה של כימיקלים נוזליים מאוניות צובר (אוניות מטען כללי), כאשר רוב הייבוא לישראל נעשה בדרך זו.
חנ"י חששה שגדות תשבית את מתקניה
במסוף הדרומי קבוצת גדות משמשת כמעין קבלן משנה של חנ"י בכל הקשור לאחסון כימיקלים בנמל אשדוד. בנוסף לכך, המסוף הדרומי משמש גם את הכימיקלים שגדות מייבאת בעצמה יחד עם כימיקלים שמייבאות מתחרותיה. מצב זה הביא את רשות התחרות להביע עמדה ב-2018 הקובעת כי העובדה שגדות היא סוחר כימיקלים בנוסף לכך שהיא המחזיקה היחידה בזכות לאחסן כימיקלים נוזליים לא דליקים בנמל פוגעת בתחרות. בשונה מהמצב במסוף הדרומי, המסוף הצפוני משמש אך ורק את קבוצת גדות, למעט שני מיכלים הנמצאים תחת הסכם ארוך טווח עם חברה אחרת. לפי העתירה, דבר זה גורם לכך שגדות שולטת באופן בלעדי בכל שרשרת האספקה של יבוא כימיקלים דליקים לישראל.
קבוצת גדות קיבלה את ההרשאה להפעיל את המסוף הדרומי לפני כ-60 שנים לשם אספקת שירות חיוני לציבור, והרשאה זו הוארכה ללא מכרז פומבי מספר פעמים על ידי חנ"י וקודמתה, רשות הנמלים. בשנת 2017 תבעה חנ"י את קבוצת גדות בבקשה לפנות את המסוף הדרומי של גדות. העתירה התקבלה וחנ"י יצאה בהליך שמטרתו היא לבחון אם יש מי שמעוניין לגשת למכרז להפעלת המסוף הדרומי – וארבע חברות פוטנציאליות שונות הביעו התעניינות בלגשת למכרז. עם זאת, בסופו של דבר ב-2019 החליטה חנ"י להאריך את ההיקשרות עם גדות לגבי המסוף הדרומי ב-6 שנים נוספות ללא מכרז. ההערכה היא שחנ"י החליטו כך מפני שהם חששו שקבוצת גדות תשבית את מתקניה לפני שיוצבו במקום מתקנים אחרים, וכך ייווצר מצב בו יבוא הכימיקלים הנוזליים לישראל יושבת.
ההרשאה למסוף הצפוני של גדות ניתנה לגדות בשנת 1982, וזו הוארכה ללא מכרז בשנת 2019 ל-15 שנים נוספות, עד לשנת 2034. העותרים טוענים כי חנ"י נתנה לגדות זכות יתר ללא מכרז ל-15 השנים הבאות ו"בכך הנציחה את שליטתה המוחלטת של קבוצת גדות בכל שרשרת הערך של יבוא כימיקלים נוזליים דליקים בישראל".
לאחרונה זכתה גדות במכרז להפעלת ממגורת התבואה שבנמל חיפה במקום חברת דגון שהחזיקה בו כ־70 שנה. ממגורת התבואה בחיפה מהווה גם היא מעין מונופול, וזו משמשת לפריקה של יותר מ-3 מיליון טון גרעיני דגנים המיובאים לישראל מדי שנה, אשר מהווים כ-75% מכלל יבוא הגרעינים לארץ. העברת הבעלות של ממגורת התבואה בחיפה מדגון לגדות מעמיקה עוד יותר את השליטה של האחרונה בשערי הכניסה הימיים של ישראל, וכעת החברה תשלוט גם בייבוא הכימיקלים הנוזליים וגם בייבוא התבואה. במסגרת העתירה, באי כוחם של א. שיצר וגרינבי אנרגיה ירוקה לישראל יבקשו להראות כי המהלך של החלפת המפעיל בממגורת חיפה מהווה תקדים שעליו יש להסתמך בהוצאת מסופי הכימיקלים משליטת גדות.
מחברת נמלי ישראל נמסר: "החלטת חברת נמלי ישראל נועדה להבטיח את המשך פעילות המסופים לטובת המשק והציבור וזאת מהיותה חברה ממשלתית אשר מטרתה לפתח את הפעילות הנמלית. העתירה הוגשה על ידי גורמים פרטיים לפיכך הטענות המועלות בה חסרות כל בסיס, שכן בתנאים הקיימים כל הליך אחר מלבד מתן פטור ממכרז היה עלול, קרוב לוודאי, לגרום להשבתת המסוף לתקופה ממושכת של מספר שנים, ללא יכולת לספק אלטרנטיבה אחרת ליבוא כימיקלים לישראל שחיוניים להפעלת ענפים רבים במשק. השבתה זו היתה גורמת לפגיעה ממושכת באספקת שירות חשוב לציבור שלאור ייחודו והיקפו לא ניתן לספקו בשלב זה על ידי גורם אחר ונדרשת לצורך כך הסדרתה של התשתית הנדרשת".
"על אף שהחברה נערכה מראש, בשל אילוצים משפטיים, סטטוטוריים ותפעוליים הביאו לכך שטרם יצא מכרז. חברת נמלי ישראל פועלת זה מכבר להסרת חסמים ותמשיך לפעול להסדרת התשתית הנדרשת שתאפשר לפרסם בעתיד מכרז מבלי לפגוע בפעילות השוטפת של המסופים לתועלת המשתמשים בשירותי הנמלים והציבור בישראל".
בנוגע לממגורת התבואה חנ"י מסרה: "במסגרת קביעת התנאים להשתתפות במכרז נבחנו שיקולי תחרות ע"י חנ"י ובהיוועצות עם רשות התחרות, ולא נמצא שיש להגביל את השתתפותה של גדות במכרז כמו גם את השתתפותה של המפעילה הנוכחית או שאר המציעים שהשתתפו בהליך התחרותי".