סגור

הרפורמה המשפטית נדרשת בתחום דיני המשפחה

הרפורמה המשפטית ירדה מסדר היום מאז המלחמה האיומה שפרצה בשביעי באוקטובר שנה שעברה, והמחלוקת בעניינה נדחקה לקרן זווית. יש בכך מצורך השעה שאיננו עוסקים כעת בנושאים שמחלוקת, דא עקא יש סוגיות מורכבות במערכת המשפט שאינן במחלוקת ציבורית, ומוסכם כמעט על הכל שהן זקוקות לשינויים וריענון. לצערנו, אין כעת קשב לעסוק בהן, ועל כך אנו עלולים לשלם בריבית דריבית. הדגש שאנו רוצים לתת הוא בתחום דיני המשפחה – מערכת המשפט סובלת מכשלים בולטים בתחום זה, אין בכך מחלוקת בין שמאל לימין, ומשפחות רבות נפגעות מכך.
ראשית, המצב כיום הוא שעל השופטים מוטל עומס בלתי מתקבל על הדעת, וכתוצאה מכך החלטות דחופות אינן מקבלות מענה בזמן סביר. זה יוצר עינוי דין, ומסלים מחלוקת רבות שאפשר היה לפתור עוד באיבן. אמנם זוהי בעיה רוחבית בכל מערכת המשפט בישראל, ונדרש מינוי שופטים נוספים כדי לעמוד בעומס, אך לדעתנו נכון לתת קדימות לתחום דיני המשפחה, כיון שמדובר בסוגיה הרגישה ביותר והמורכבת ביותר בחייהם של הרבה מאד בעלי דין.
כמו כן, ישנה חשיבות רבה בגיוון התפיסות המקצועיות במערכת, ולשם כך יש להביא שופטים מהפרקטיקה. כאלה שייצגו גברים ונשים בסכסוכי גירושין וסכסוכי רכוש, כאלה שהיו בגישורים, כאלה שצברו ניסיון עסקי. חשוב שיהיו שופטים שמכירים את העולם מנקודת הראות המעשית, שחוו מקרוב את הבעיות, הקשיים והפתרונות, ובעיקר מכירים את הנפשות שנפגעות בתהליך.
נקודה מהותית נוספת, שלשופטים תהיה חשיפה והבנה למצבי אלימות במשפחה, פגיעות מיניות, פערי כוחות, והאופן בו כל אלו משפיעים על ניהול ההליכים. בתיקי משפחה, יש חשיבות עליונה ששופטים יראו מעל ולפני הכל את האדם שעומד מולם, ויבינו את המערך הרגשי במסגרתו מתנהלים צדדים. זאת מתוך ידיעה כי בידי השופטים כוח אדיר, ויש לממשו בצורה מיטבית תוך הכרה בכוח המשפט כסמן ימני לערכים חברתיים.
1 צפייה בגלריה
מימין עו"ד שירי אורון ועו"ד אייל באום
מימין עו"ד שירי אורון ועו"ד אייל באום
מימין שירי אורון ואייל באום
(צילום: אורנית אלוני)
שינוי חשוב נוסף שיש לבצע, זה הקמת גוף חיצוני אליו ידווחו שופטי המשפחה על מקרים של אלימות שדורשים טיפול של המשטרה, הגוף יוודא שהמקרים מטופלים. זאת בגלל שכיום כאשר שופטים נתקלים במקרים שדורשים התערבות הרשויות, לא פעם השופט מסיבות שונות פועל לסיים את התיק כמה שיותר מהר, ולא רואה כחלק מתפקידו את העברת המידע לגורמים הרלוונטיים. יש להפוך את הדיווח לחובה, ואת המעקב והטיפול בו להעביר לגורם אובייקטיבי.
בעיה חמורה נוספת הינה היעדר הסדרה למומחים שממנה בית המשפט. חוות דעת מומחה היא כלי רב עצמה, קשה מאוד לסתור אותה, ולכך יש צורך בראיות כבדות משקל. יוצא שחוות דעת מומחה אשר אינה משקללת נכון נתונים או מגמתית, או שאינה מקצועית דיה, יוצרת נזק שקשה לתקן. זה קורה כאשר חלק מהמומחים הנם חסרי הבנה מספקת, או רגישות לסיטואציה. היותם מומחי בית המשפט כנראה מועיל להם למוניטין, אך פוגע מאד בטיפול בנפשות שעוברות תחת ידיהם. לפיכך, יש להסדיר תנאי סף לתפקיד מומחה בית משפט, להסדיר הפיקוח עליהם, ולוודא שרק הראויים לכך ייקחו חלק בהליך המשפטי המורכב.
עולם דיני המשפחה הוא תחום בו אנשים נורמטיביים נכנסים בשערי המשפט, ובסיטואציה שהיא קשה מאד בחייהם. כאשר הטיפול המשפטי איננו מיטבי, אזי נוצר שבר על שבר, וחוסר האמון במערכת המשפט בכללה גובר עד מאד. אם יש רפורמה משפטית שראוי לתת עליה את הדעת גם בימים לא פשוטים אלה, זה רפורמה בתחום דיני המשפחה, ואנשי המקצוע הנלווים.
עו"ד אייל בן יהודה באום, ועו"ד ד"ר שירי אורון הנם שותפים במשרד אורון באום, ומומחים בתחום דיני המשפחה