סגור
מימין לוחמים חיילים צה"ל כוחות צבא ו מפגינים ב תל אביב חטופים
מימין: חייל צה"ל והפגנה למען שחרור חטופים (צילומים: דובר צהל יובל חן)

בכירים ישראלים מעריכים: "שחרור חטופות - רק ביום שני", במקביל להשבעת טראמפ

ראש השב"כ עבר על זהות המחבלים שישתחררו, ואחרי שעות דרמטיות הודיעו גורמים ישראלים: "המשבר נפתר, יש עסקה". אלא שגורם מדיני טען בהמשך: "עד שהדברים לא יסוכמו במלואם, נתניהו לא יכנס את הקבינט". הלו"ז הצפוי, ומאחורי הקלעים של המשבר: "קרב" על כל שם, כדי למנוע דמויות שישפיעו מהר על השטח

המשבר של הרגע האחרון נפתר - אבל כינוס הממשלה לצורך אישור העסקה מתעכב, וכך גם סבב שחרור החטופות הראשון: גורמים ישראלים אמרו הערב (יום ה') כי המשבר סביב זהות המחבלים הפלסטינים שישוחררו בעסקת החטופים נפתר. "יש עסקה", הם הכריזו. אלא שגורם מדיני הצהיר בהמשך כי טרם הושג סיכום סופי - ובניגוד להערכות קודמות כעת הממשלה לא תכונס מחר כדי לאשר את העסקה, אלא רק במוצאי שבת.
המשמעות היא שהפסקת האש והשחרור הראשון של חטופים לא יתחילו ביום ראשון כמתוכנן, אלא רק ביום שני. יום שני, יצוין, הוא היום שבו יושבע הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לתפקידו - מועד שהוא עצמו הכריז כדד-ליין לתחילת שחרור החטופים. טראמפ יושבע לתפקידו בשעה 19:00 שעון ישראל.
בכירים בישראל אמרו הערב כי סביר שאם יתקבל "אור ירוק סופי" מהצוות שממשיך בשיחות בדוחא, הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס כבר מחר לאשר את העסקה, אבל לדבריהם לא יהיה די זמן לכינוס נוסף שנדרש של מליאת הממשלה.
ישיבת הקבינט מחר, יצוין, צפויה להיות ארוכה מאוד, ובשל כך העדיפו לדחות את ישיבת הממשלה למוצאי השבת. רק לאחר מכן תפורסם רשימת האסירים הפלסטינים שישוחררו, ויינתן פרק זמן נוסף עבור עתירות לבג"ץ נגד שחרור המחבלים. ממילא אי-אפשר גם לעתור לבג"ץ בסוף השבוע, כך שגם כינוס הממשלה אחרי כניסת השבת לא ישנה את פני הדברים ורק במוצ"ש ניתן יהיה להתחיל בתהליך הערעור, שאותו מקווים לקצר מ-48 שעות ל-24 שעות.
הגורם המדיני טען כאמור כי עדיין אין סיכום סופי וכי לפיכך עדיין אין החלטה רשמית על כינוס הקבינט והממשלה. "ראש הממשלה נתניהו עומד בתוקף על סגירת כל פרטי ההסכם לפני שהוא יביא אותו לאישור הקבינט והממשלה", אמר הגורם המדיני. "כך התנגד בתוקף לדרישתו של חמאס לשנות את פריסת כוחותינו בציר פילדלפי וכך הוא עומד בתוקף מול דרישות אחרות של חמאס היום, שסוטות מההבנות שהושגו במהלך המשא ומתן. נראה שהתעקשות זו נושאת פרי, אך עד שהדברים לא יסוכמו במלואם, ראש הממשלה נתניהו לא יכנס את הקבינט והממשלה", הוסיף.
למרות הדחייה המסתמנת, המשלחת הישראלית בדוחא בירת קטאר צפויה לשוב לארץ בשעות הקרובות. כינוס הקבינט והממשלה, נזכיר, היה אמור להתקיים כבר היום, אבל נדחה בשל המחלוקות שצצו ברגע האחרון. ברקע ניצב גם המשבר הקואליציוני שמאיים על ממשלת נתניהו, והערב הודיע השר איתמר בן גביר, שכבר איים בפרישה מהממשלה בשל העסקה, כי יישא לתקשורת "הצהרה משמעותית" בשעה 21:00. גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מתנגד, אבל לא מאיים עדיין בפרישה מיידית ודורש את חידוש הלחימה מיד בסיום השלב הראשון כתנאי להישארותו בממשלה.
יו"ר ש"ס אריה דרעי הודיע מוקדם יותר הערב כי קיבל "הודעה סופית שהתגברו על כל המכשולים, ועסקת החטופים יוצאת לדרך". דרעי בירך את ראש הממשלה בנימין נתניהו על ההסכם, וציין: "כעת הצדדים עסוקים בניסוח הטכני הסופי". דרעי, שדיבר בוועידת ש"ס השנתית בירושלים, התייחס גם להתנגדות הרבה בקואליציה לעסקה: "אני מבין את ההתנגדות, אני חש את הכאב הזה, לא פשוט לשחרר רוצחים, אבל כולנו יודעים מה זה מצוות שבויים, גדלנו בבית מדרשו של מרן הרב עובדיה יוסף ואנחנו יודעים מה זה היה בשבילו מצוות פדיון שבויים".
במקביל, גורם בתנועת חמאס אמר לרשת "קודס" השייכת לארגון הטרור: "ההבדלים והפרשנויות שהתהפכו לגבי חלק מהוראות הסכם הפסקת האש נפתרו". לדבריו, ההסכם הסופי ייחתם כבר הערב.
המחלוקת שנגלעה ברגע האחרון נסבה כאמור סביב זהות המחבלים שישוחררו – ובהם אסירים שנידונו למאסר עולם. הצדדים התווכחו על מי שמוגדרים "סמלים" - מחבלים כבדים שלחמאס יש עניין רב בשחרורם, ושבירושלים לא מעוניינים לכלול בעסקה.
מאחורי הקלעים, התנהל בשעות הדרמטיות האחרונות "קרב" של שב"כ על שמות האסירים שישתחררו – או בעיקר מי לא ישתחרר. ראש השב"כ רונן בר ואנשי הצוות בדוחא ישבו עם הרשימות והתעקשו בשיח שארך שעות מול המתווכות על כל שם ושם. מטרתם הייתה שלרשימה לא ייכנסו מחבלים שהם ווטו מבחינת שב"כ, כגון סמלים או דמויות שיכולות להשפיע על השטח באופן מיידי, לשקם את חמאס או להוות השראה לטרור. זו הסיבה שהמשלחת הישראלית התעכבה בדוחא, וזה מה שאפשר להתקדם במהלך היום ולהגיע לקראת הסגירה.
מחלוקת נוספת עסקה בשאלת הנוכחות ציר פילדלפי, כשלפי דובר ראש הממשלה, עומר דוסטרי, חילוקי הדעות עסקו בשינויים שדרש חמאס באופן שבו ייפרסו כוחות סביב לאורך הציר במהלך הפסקת האש. בישראל העריכו מוקדם יותר שהמשבר ייפתר. "זה לא יותר מכיפופי ידיים של הרגעים האחרונים", אמר גורם ישראלי. העסקה, הוא הבהיר, "בלתי הפיכה".
דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ון קירבי, אמר גם הוא מוקדם יותר כי הוא בטוח שניתן יהיה להתחיל בשחרור חטופים ביום ראשון, על אף ש"יש עוד כמה פרטים שצריך לסדר, ועליהם אנחנו עובדים מאוד קשה עכשיו". גורם אמריקני אמר בהמשך לסוכנות הידיעות רויטרס כי הן שליח ביידן לאזור, ברט מקגורק, והן שליח טראמפ, סטיב ויטקוף, נמצאים עדיין שניהם בדוחא ופועלים לפתרון המחלוקת.
בתוך כך, הערב נרשמה תקרית מביכה בתדרוך של מזכיר המדינה אנתוני בלינקן שעסק בעסקת החטופים, ובמהלכו התפרצו לדבריו כתבים. אחד מהם, העיתונאי העצמאי סאם חוסייני, צעק לעבר בלינקן: "פושע! מקומך בהאג!". הוא סולק על ידי המאבטחים תוך שהמשיך לצעוק. לבלינקן הפריעו פעמיים נוספות, ואחד המתפרצים לדבריו הטיח בו: "למה אפשרת לפצצות לזרום, אם הייתה לנו עסקה כבר במאי?".
בלינקן עצמו הביע גם הוא ביטחון בתדרוך שההסכם ייצא לפועל ביום ראשון הקרוב, וציין כי הוא ופקידים אחרים פועלים לפתרון הסוגיות שעוד במחלוקת. "זה לא מפתיע שבתהליך, במשא ומתן שהיה כל כך סבוך, יהיו בעיות. אנחנו פועלים לפתור זאת ממש עכשיו". הוא הוסיף כי יש צורך ליישום באופן מלא את העסקה וקרא להשלים תוכנית שתספק לעזה שלטון זמני, ביטחון ושיקום - ותבטיח שהלחימה לא תחודש. "זה הולך לדרוש המון מאמץ, אומץ פוליטי ופשרות כדי לממש את האפשרות הזאת, לנסות להבטיח שההישגים שהשגנו לאורך 15 החודשים האחרונים במחירים אדירים ומייסרים יתקבעו בפועל".
העסקה שהושגה אמש בשיחות בקטאר, נזכיר, היא למעשה אותו מתווה שנחשף על ידי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כבר ב-27 במאי, והיא כוללת שלושה שלבים: שלב ראשון שבו ישוחררו 33 חטופים מקטגוריות שמוגדרות "הומניטריות" – כל הנשים כולל החיילות התצפיתניות, ילדי משפחת ביבס, מבוגרים מעל גיל 50 וחולים ופצועים; ההערכה היא שרובם בחיים, אך ישראל ויתרה על הדרישה לקבל מראש רשימת חטופים חיים וזו אמורה להתקבל רק ביום השביעי לעסקה. החיים ישוחררו תחילה, וכבר ביום ראשון ישוחררו לפי ההסכם שלוש חטופות. תמורתם, תשחרר ישראל 290 מחבלים רוצחים שנידונו למאסר עולם וכ-1,687 אסירים ועצירים נוספים, אולם המספר הסופי תלוי בכמה חטופים יחזרו חיים.
בשלב הראשון תיכנס לתוקף הפסקת אש זמנית, יוגדל משמעותית הסיוע ההומניטרי לרצועה – וצה"ל ייסוג בהדרגה מציר נצרים ומאזורים מאוכלסים ברצועה, תוך שמירה על אזור חיץ של כ-700 מטר לאורך גבול הרצועה, כאשר המוני פליטים יורשו לחזור מדרום הרצועה לצפונה, כשבידוק על ידי חברה פרטית שזהותה עדיין לא ברורה ייעשה רק לרכבים שיחצו צפונה ולא לאזרחים שצועדים ברגל.
ביום ה-16 להפסקת האש יחל המו"מ על השלב השני שבו ישוחררו כל שאר החטופים החיים בתמורה לסיום המלחמה, שחרור מחבלים רבים נוספים ונסיגה מוחלטת של צה"ל מהרצועה. ישראל אמנם מתעקשת שתוכל לחזור ללחימה בסיום השלב הראשון, אבל ההסכם קובע כי הפסקת האש הזמנית תימשך כל עוד המו"מ על השלב השני נמשך – והמתווכות מחויבות במסגרתו לפעול להמשך המו"מ. השלב השלישי בעסקה כולל את שחרור כל החטופים החללים, ואת שיקום עזה בטווח הארוך.
אלא שהדרך לשלב השני והשלישי רצופה מכשולים רבים, עם פערי תפיסה מהותיים בין ישראל לחמאס. בישראל מבהירים שניתן יהיה לסיים את המלחמה, במסגרת המו"מ על השלב השני, רק בתנאים הבאים: שחרור כל החטופים, הסכמת חמאס להגלייה (מעבר בטוח) למדינה שלישית; והסכמתו לפירוק יכולותיו הצבאיות והימנעות מכל מעורבות של חמאס בעזה "ביום שאחרי".
ברקע ניצב גם המשבר הקואליציוני שפרץ בעקבות העסקה, כששר האוצר בצלאל סמוטריץ' דורש את חידוש הלחימה מיד בסיום השלב הראשון כתנאי להישארותו בממשלה. כתנאי להישארות בממשלה ובקואליציה, סמוטריץ' דורש קבלת התחייבויות וערבויות בכתב מנתניהו על כך שישראל תחזור ללחימה עד לחיסול חמאס. סמוטריץ' גם דורש אישור בכתב לכוונה להחזיר את כל החטופים - אך מסרב שהדבר יהיה כרוך בסיום המלחמה ללא מיטוט ארגון הטרור.