סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו מליאת הכנסת 23.12.24
ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: אלכס קולומויסקי)
פרשנות

עונת הפריימריז מתקרבת? המלחמות בליכוד מתלהטות

בזמן שראש הממשלה נתניהו טרוד במשפטו הפלילי ומנסה לנהל מלחמה, חברי מפלגתו נלחמים אחד בשני במליאה. הקרב בין אמסלם לכ"ץ על מינוי יו"ר לתע"א מסמל את המאבק המסתמן בין המחנות בליכוד על המקום בעשירייה הראשונה

הקרבות הפומביים בימים האחרונים בין השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם לשר הביטחון ישראל כ"ץ, ובין שר התקשורת שלמה קרעי ליו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן, משקפים לדעת בכירים בליכוד ש"אין מלך בישראל". כלומר, יו"ר המפלגה ראש הממשלה בנימין נתניהו די נעלם מהעין הציבורית ולא מחובר לאשר מתרחש במליאת הכנסת.
בימים כתיקונים נתניהו היה מזמן את שלושת השרים ואת ביטן וקורא להם לסדר. אבל ראש הממשלה עסוק בענייני ניהול המלחמה, בבלימת הקמת ועדת החקירה הממלכתית לאירועי 7 באוקטובר, וטרוד עד מעל לראש במשפטו. "באין מלך בישראל - איש הישר בעיניו יעשה", הסביר אמש לכלכליסט אחד הבכירים בליכוד.
במפלגה כבר החלו צחצוחי החרבות לקראת הפריימריז הקרובים, כשרבים בליכוד מעריכים כי הבחירות לכנסת הבאה לא יתקיימו כמתוכנן באוקטובר 2026, אלא קודם לכן. בכל מקרה, הפריימריז במפלגה, שאמורים להתקיים כשלושה חודשים לפני הבחירות, יתקיימו לכל המאוחר עד יולי 2026 – בעוד שנה וחמישה חודשים. לכן, שרים וחברי כנסת כבר רוצים לשפר את מעמדם בקרב מתפקדי הליכוד.

אמסלם נגד כ"ץ: דורש ג'ובים לליכוד

כאן נכנסים לתמונה המאבקים בין אמסלם לכ"ץ ובין קרעי לביטן. אמסלם סיכם עם שר הביטחון הקודם יואב גלנט על מינויו של גלעד ארדן כיו"ר התעשייה האווירית. שר הביטחון הנוכחי ישראל כ"ץ, שאמור לחתום על המינוי במידה שיאושר בדירקטוריון התע"א – מסרב לחתום.
נציין כי אמסלם תקף שלשום במליאה את כ"ץ בשל העיכוב במינוי יו"ר לתע"א: "הליכוד, אדוני שר הביטחון, זה לא עסק הפרטי שלך. עד שאנחנו מצליחים להביא מועמד שלנו לתפקיד מסוים, אתה עוצר את זה במשך שלושה חודשים?".
גורם בליכוד סיפר לכלכליסט כי השניים לא מדברים כבר תקופה ארוכה, אך שכ"ץ רמז שאם אמסלם יפנה אליו לסולחה ויבקש שוב את המינוי ליו"ר התע"א – הוא יאשר אותו. כרגע נראה שאמסלם לא מתכוון לפנות לשר הביטחון, זאת מפני שארדן כבר קיבל את אישור ועדת דותן למינויים בכירים.
בניגוד לכ"ץ שלא ביצע מינויים זה שלושה חודשים שהוא מכהן בתפקיד שר הביטחון, אמסלם הצליח להביא להארכת כהונתו של יגאל עמדי כיו"ר נתיבי ישראל, ולמינויים של משה קלצ'ין כיו"ר נתיבי גז לישראל, שאול שניידר כיו"ר נמל אשדוד ודורון ארבלי כיו"ר חברת החשמל. כלומר, אמסלם הצליח למנות אנשי ליכוד ואנשי ימין, ולדבריו מינויים נעשה צורה עניינית ורצינית, ולא כסידור עבודה.
נזכיר כי אמסלם, המופקד על רשות החברות הממשלתיות, מבקש לבטל את נבחרת הדירקטורים. הוא אומנם הקים ועדה לעדכון דרכי הגיוס, המיון וההכשרה של דירקטורים, בראשות פרופ' אסף מידני, שהמלצותיה הוצגו ב־4 בפברואר, אבל יישומן טעון הליך ארוך של חקיקה.
בנאומו במליאה ביום ראשון ביקש אמסלם לחשוף את התנהלותו של כ"ץ שמונע מינוי של איש ליכוד. ארדן, שכיהן עד לפני כחצי שנה כשגריר ישראל באו"ם, צפוי לחזור ולהתמודד על מקום ברשימת הליכוד לכנסת. ייתכן שכ"ץ אכן חושש למעמדו במפלגה ולכן בולם את המינוי.
אמסלם הזכיר לכ"ץ במליאה שהישגיו בפריימריז הקודמים במפלגה לא היו מרשימים ושאל אם הוא לא חושש למקומו בליכוד. "אתה היית, להזכירך, במקום ה־12 בפריימריז. התעשייה האווירית היא לא חברת המתנ"סים. אז מי עוצר את המינוי של גלעד ארדן? שר מהליכוד, מר ישראל כ"ץ. אתה פשוט בושה וחרפה. למה, אתה מפחד שגלעד ארדן יהיה יותר פופולרי ממך?".
אמסלם לא עצר והמשיך למנות את כשלונותיו של כ"ץ במליאה. "אתה העפת את הבת של יהושע מצא (שר לשעבר מהליכוד – צ"ז) מדירקטוריון רפאל", האשים את כ"ץ. "אני מודיע לך שר הביטחון – רק גלעד ארדן יהיה יו"ר התעשייה האווירית. כל עוד אני עומד ברשות החברות – רק הוא. אנחנו נפעל למנות אנשי ימין ואנשי ליכוד, בניגוד למה שעשית כשהיית שר האנרגיה ולא מינית בן אדם אחד. כשאלי כהן הגיע הוא כבר מצא שלל גדול, כי במשך שנה לא מינית בן אדם".

לא הסכסוך הראשון בין השרים

אגב, אין זה הקרב הראשון בין השניים בקדנציה של הממשלה הזו. ב־2023, כ"ץ, כשר האנרגיה, הציג את אלונה שפר כמועמדת שלו ליו"ר חברת החשמל, אך אמסלם, כממונה על רשות החברות הממשלתיות, סירב לחתום על מינוייה כדירקטורית. נציין כי שפר מיודדת עם אחותו של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד.
נדבך נוסף לקרב בין השרים קשור לבחירות בוועידת הליכוד על איוש משרות יו"ר המזכירות, יו"ר המרכז ויו"ר הלשכה, שייערכו בנובמבר 2025. ישראל כ"ץ מכהן כיו"ר המזכירות. לפי בכירים בליכוד, אמסלם יתמוך במועמד אחר ליו"ר ה מזכירות ולא בכ"ץ.
בתוך כך נציין כי חיים כץ הוא יו"ר המרכז. המחנה שלו לא התגייס לטובתו כ"ץ בפריימריז האחרונים במפלגה וכאמור הוא סיים רק במקום ה־12. בנו של כץ הוא יאיר כץ, יו"ר ארגון העובדים בתעשייה האווירית, ובליכוד טוענים כי יש גורמים במפלגה שמנסים לאתר מועמד ליו"ר התע"א שיהיה מקובל על כץ האב וכץ הבן.
קרב נוסף שמתנהל בימים אלה בין חברי ליכוד הוא בין יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן לשר התקשורת שלמה קרעי. יו"ר ועדת הכלכלה בלם כמעט כל הצעת חוק שקרעי קידם, ביניהן הצעת החוק לסגירת התאגיד שהגישה חברת הכנסת טלי גוטליב והצעת חוק שתאפשר לשר התקשורת להשתלט על מדידת הרייטינג. בדיון מרוכז לפני כחודש ביטן לא איפשר את קידום הרפורמות של קרעי, שהיו מאפשרות לשר להגדיל את שליטתו ושליטת הפוליטיקאים בתקשורת החופשית.
לדברי גורמים בליכוד, "מרוב עצים לא רואים את היער", כמו בהפיכה המשטרית - מרוב ששר המשפטים יריב לוין רצה להעביר את כל ההפיכה המשטרית באבחה אחת, הוא נתקע. כדי לעקוף את ביטן, קרעי פנה ליו"ר הקואליציה אופיר כץ בבקשה להקים ועדה מיוחדת לתחום התקשורת, בה הוא יוכל לקדם את הצעות החוק שלו להתשלטות על התקשורת.
נציין כי לביטן יש רוב גדול בקרב מתפקדי הליכוד והוא במקום ה־17 בליכוד, אך קרעי זינק בפריימריז האחרונים במפלגה מהמקום ה־25 למקום ה־13 – מקום אחד בלבד מתחת לישראל כ"ץ.
בינתיים, נתניהו ניזהר שלא לריב עם אף חבר כנסת מהקואליציה. לצורך העברת תקציב המדינה בקריאות השנייה והשלישית בסוף החודש הבא, הוא זקוק לכל קול, במיוחד כשהקואליציה מונה 62 ח"כים.