סגור
ח"כית גלית דיסטל אטבריאן בדיון בוועדה לביקורת המדינה על צווי הבאה לבכירים במשרד לביטחון לאומי 18.3.24
ח"כית גלית דיסטל אטבריאן (צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

עוד פגיעה בתקשורת: בקואליציה מבקשים להקים אתר ייעודי לפרסום ממשלתי

על פי הצעת החוק, שבין מגישיה הח"כים דיסטל, קרויזר ורוטמן, יוקם אתר אינטרנט ממשלתי ייעודי ובו יפורסמו ההודעות המתפרסמות כיום בעיתונות הכתובה. עם זאת לגבי הציבור החרדי או הערבי שפחות נגישים לאינטרנט, הפרסום יימשך גם בעיתונות הכתובה הייעודית להם

משרדי הממשלה יפרסמו מודעות באינטרנט במקום בעיתונות הכתובה, כך עולה מהצעת חוק פרטית שהונחה היום (שני) על שולחן הכנסת על ידי קבוצת ח"כים בראשות אוהד טל, מיכל וולדיגר ושמחה רוטמן (הציונות הדתית), יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) וגלית דיסטל אטבריאן ודן אילוז (ליכוד). אישורה של הצעת החוק יפגע בהכנסות של העיתונות הכתובה בישראל.
יצויין כי חלק ממהלכי ההפיכה המשטרית שאותן מקדמת הקואליציה בשנתיים האחרונות, בעיקר באמצעות הצעות חוק פרטיות מתייחס גם לפגיעה בכלי התקשורת גם מהבחינה כלכלית.
הצעת החוק קובעת שהמדינה תקים אתר אינטרנט ממשלתי ייעודי שיוקם לצורך יישום החוק בתוך שישה חודשים מכניסת החוק לתוקפו ובו יפורסמו ההודעות המתפרסמות היום, על פי חוק, בעיתונות הכתובה, בין אם החובה הוטלה על הממשלה לפרסם בעיתון, על העירייה או על אזרח או גוף פרטי אחר.
כמו כן, החל מהקמתו של האתר ולמשך חצי שנה תפרסם המדינה הפנייה לאתר, בעיתונים הזמינים לציבור. בנוסף, יבוטל הסעיף בחוק התכנון והבנייה הקובע כי שר הפנים הוא שקובע מי ייחשבו כעיתונים נפוצים.
עם זאת ניתן יהיה להחריג מהוראה זו פרסומים המיועדים לציבורים שפחות נגישים לאינטרנט, כמו הציבור החרדי או הערבי וכדומה, שלגביהם הפרסום יימשך גם בעיתונות הכתובה הייעודית להם.
בהצעת החוק הוסבר כי "כיום, יש הוראות רבות בחקיקה, בתקנות, בחקיקת משנה, בחוקי עזר, בנחיות, בכללים ועוד, המטילות חובת פרסום מידע לציבור בעיתונות הכתובה. בבסיס חובת הפרסום עומדת התפיסה שבנושאים מסוימים יש להביא מידע לידיעת הציבור כדי לאפשר לו להביע את עמדתו ולהשתמש במידע לצרכיו".
"אולם, מימוש חובה זו עולה לציבור עשרות ואף מאות מיליוני שקלים בשנה, בין שהוא משלם בעצמו או בין שהמדינה, העירייה או גופים ממשלתיים ועירוניים אחרים משלמים דרך כספי המיסים שלו, ויעילות הפרסום בעיתונות הכתובה על פני חלופות אחרות לא ברורה כלל וכלל. זמנים חדשים דורשים פעולות חדשות, וכיום, מרבית הציבור עושה שימוש תדיר ברשת האינטרנט ויש להשתמש בה לצורך הגשמת התכלית האמורה".
"יתרה מכך, מצב שבו שר הפנים קובע מי ייחשבו לשלושת העיתונים ה'נפוצים ביותר', על פי חוק התכנון והבנייה, ויזכו למימון של מאות מיליונים בשנה על חשבון הציבור, הוא מצב בעייתי ביותר הפוגע בחופש העיתונות ויוצר הפליה בין עיתונים שונים שלא על יסוד העדפות קוראיהם ועל כן מוצע לבטל גם הוראה זו באופן קבוע".
הח"כים קובעים כי "הצעת חוק זו נועדה להתאים את המצב לתמורות שהתחוללו בשוק התקשורת בשנים האחרונות, ולהתאים לדורנו את שקיפות ונגישות המידע לכלל הציבור. להצעת חוק זו יתרונות רבים: זמינות הפרסום, נגישותו, יכולת תפעולית נוחה, אפשרויות הפצה חדשות – היכולת לפרסם מידע ב"שטח פרסום" בעלות מזערית כמעט ללא הגבלה, כך שיהיה זמין לכל באמצעות מנועי חיפוש, הפצה ישירה לבעלי עניין לתיבת הדואר האלקטרוני ועוד".