פרשנותהגזירות ב-2025 כבר יהפכו את ישראל לאלופת העוני
פרשנות
הגזירות ב-2025 כבר יהפכו את ישראל לאלופת העוני
הפוליטיקאים התעלמו מדו"ח העוני הקשה שפורסם אתמול, ואשר דירג את ישראל במקום השני מבין מדינות ה-OECD; תקציב הגזירות צפוי להחריף את מצבם של העניים - ואולם לא מדובר בגזירת גורל
דו"ח העוני של הביטוח הלאומי מגלה שאנחנו כרגע סגני אלופי ה־OECD בעוני ובמקום השביעי בפערים חברתיים. הגזירות של השנה הבאה מבטיחות כנראה שב־2025 נהיה אלופים בעוני ואולי גם בפערים. יש למה לצפות. שני דו"חות העוני של הביטוח הלאומי וארגון לתת התפרסמו בעיצומם של דיוני התקציב וחוק ההסדרים. כל המידע נמצא עכשיו לפני חברי הכנסת שדנים בגזירות על השכבות החלשות והם יכולים לדרוש שינוי. הכל תלוי בהם.
בסוף חודש דצמבר מתפרסמים שני דו"חות העוני, הרשמי של הביטוח הלאומי והאלטרנטיבי של ארגון הגג לסיוע במזון לתת, מה שיוצר את חג העוני. על פי מנהגי החג חובה על העיתונאים, המגיבים וצרכני החדשות לצאת ידי חובת זעזוע, לעסוק בנושא העוני לזמן קצר וכל זה - עד שעולה הנושא החדשותי הבא.
"יום יומיים כולם נסערים ואמרים שזה בושה ובסוף הכל שאר אותו דבר", אומר מנכ"ל ארגון הסיוע במזון פתחון לב אלי כהן. הוא גם מציין ש"חד משמעית לממשלה לא אכפת" ומסביר: "כשלממשלה אכפת יש תוכנית. העוני חוגג שני עשורים ואין גוף שמטפל בו ואין תוכנית עבודה. זה מלמד שלא באמת רוצים לפתור".
השנה אפילו מנהג הזעזוע לא קוים כהלכתו. שעות אחרי שיצא הדו"ח ב־12:00 שום חבר כנסת או שר (חוץ מהשר האחראי לביטוח הלאומי יואב בן צור מש"ס) לא טרח להגיב על כך שיש כמעט שני מיליון עניים בישראל. ממש כמו הביטוי של ש"ס לעניים – שקופים.
אם יש דבר אחד ברור זה שבשנה הבאה יהיה הרבה יותר גרוע. כלכליסט פרסם מסמך של ארגון הגג לסיוע במזון לתת שלפיו עלות הגזירות למשפחה ענייה בשנה הקרובה תהיה 7,600 שקל שהם 8% מהכנסתה. אז אם כבר חמש שנים מספר העניים לפי הביטוח הלאומי נע בין 1.9–2 מיליון איש, בשנה הבאה כנראה יישבר השיא ונחצה את מחסום ה־2 מיליון. ככה זה עובד במדינת העולם השלישי האטומה שחיה מסביב לאומת הסטארט־אפ.
יש מה לעשות. דבר ראשון הוא לכוון פחות גזירות לעניים, למשל למתן את העלאת דמי הביטוח הלאומי. אחד הממצאים המדהימים של דו"ח העוני הוא שבניגוד לקצבאות השלמת הכנסה לקשישים וקצבאות הנכות, קצבת הבטחת ההכנסה לכלל האוכלוסייה כל כך נמוכה עד שכמעט אינה מחלצת מעוני. צריך להגדיל אותה. יש לאשר סוף סוף את חוק הרשות למאבק בעוני, ובלבד שזה לא יכלול את רעיון העוועים של ביטול המועצה לביטחון תזונתי. הרשות אמורה לקבוע יעדים ללוחמה בעוני ולהכין תוכנית להיאבק בו, מה שהיום איש בממשלה לא טורח לעשות.
ועוד הערה מתודולוגית: בקורונה הבינו בביטוח הלאומי שחייבים לייצר דו"חות לאותה שנה. בשנתיים האחרונות חזרו לדו"חות שעוסקים בשנה שעברה. הביטוח הלאומי צריך להבין שבשנה הבאה לאיש לא יהיה אכפת מה היה היקף העוני ב־2024. הדו"ח צריך לעסוק ב־2025 או שהוא יהיה פשוט לא רלבנטי.