התמונות שיכריעו אם העסקה תתקדם לשלב ב'
התמונות שיכריעו אם העסקה תתקדם לשלב ב'
מימוש עסקת החטופים במלואה תושפע גם מהתמיכה, או מההתנגדות הציבורית לעסקה. בשבועות הקרובים ערוצי התקשורת והרשתות החברתיות יוצפו בתוכן רגשי, שיעצב את התודעה הציבורית ויעזור לרה"מ להכריע את הכף.
"ראיתי את התמונות, עזה נראית כמו אתר הרס ענק...נראה שהם מאוד נחלשו בצד השני". במילים אלו השתמש הנשיא דונלד טראמפ, כשנשאל על הסיכויים לשמור על הפסקת האש ולסיים את שלושת שלבי עסקת החטופים. אין ספק שמילתו של הנשיא טראמפ על המעבר לשלבים ב' וג' של הסכם הפסקת האש תהיה מכריעה וכשם שהוא מושפע מהתמונות שיוצאות מעזה, כך גם הציבור הישראלי.
בעוד שהתמיכה הציבורית הגבוהה בשלב א' של העסקה עזרה לרה"מ להחליט לזכותה, הדרך לשלב ב' של העסקה מעמידה אותו בברירה לא פשוטה. מעבר לשלב ב' מהווה את סיום המלחמה דה-פקטו, ועלול לפגוע בו פוליטית, שכן ההבטחה על "ניצחון מוחלט" לא תתקיים. מאידך, אם נתניהו יחליט שהוא מורה לצה"ל לחזור ללחימה בתום שלב א', הוא מסתכן בעימות עם טראמפ שמפעיל לחץ כבד למימוש העסקה במלואה.
הגורם שיכול להכריע את הכף בסוגיה, יהיה דעת הקהל של הציבור הישראלי. הצורה, או יותר נכון הרגשות שיתעצבו בעקבות צפייה בתמונות ובסרטונים שישדרו את המתרחש בעזה ומעבר החטופים לישראל יכולים במידה רבה אלו לקבוע את העתיד הפוליטי של נתניהו וכפועל יוצא את החלטתו אם לעבור לשלב ב' של העסקה.
בעידן הרשתות והפייק ניוז, עיצוב תודעה באמצעים ויזואליים נעשה פשוט יותר ויותר. למי שצורך את המידע מהטלגרם ,צפייה בשני ערוצים שונים, כשאחד מייצג השקפת עולם ימנית והשנייה שמאלנית, תראה תמונת מציאות שונה בתכלית. למרות שכל הרשתות החברתיות הציגו תוכן רב של שחרור החטופות, היה ניתן להבחין שפרופילים וערוצי רשת מזוהי ימין שיתפו לצד זאת את סרטוני הראווה של חמאס וראיונות תמיכה של תושבי עזה בארגון. בבוקר שלאחר השחרור, אחד מערוצי הטלגרם דאג לשתף שוב את סרטון הזוועות של חמאס מה 7.10 , ככל הנראה כדי להחליף את תחושות השמחה על שחרור החטופות בתחושות כעס ורצון לנקמה, שישפיעו על הרצון להמשיך את הלחימה.
התחושות בקרב הציבור לא יושפעו רק מניסיונות מניפולציה רגשית ברשת, אלא גם מחוויית הצפייה האוטנטית במצבם של החטופים והחטופות שעתידים להשתחרר בשלב א'. תחושות התקווה וההקלה עלולות להתחלף בעצב וזעם, במידה והחטופים הבאים שישוחררו יראו במצב גופני ונפשי קשה וגם אם וכאשר חלקם יגיעו כשאינם בין החיים. כשם שהרשת הוצפה בתחושות ניצחון ותקווה בעקבות צפייה בתמונת הניצחון של אמילי דמארי (שהפכה מאז גם לאמוג'י חדש) היא יכולה להיות גם להיות מוצפת בתמונות קשות, שאפילו לא נרצה לדמיין.
כמי שבוחר אילו תמונות וסרטונים מתוך תהליך שחרור וקליטת חטופים להפיץ לציבור, לצה"ל יש תפקיד קריטי בהשפעה על דעת הקהל הציבורית. מעבר לכך, תמונות מהשטח שיביעו תמיכה בעסקה כמו תמונת הכיתוב על חומת הבטון שהוצבה בנתיב הנסיעה של רכבי הצלב האדום, תסייע לציבור לצבור אמון בהסכם. למרות שהפיקוד הבכיר של צה"ל מוביל את העסקה, לציבור חשוב לראות שהלוחמים בשטח גם מביעים בה תמיכה, במיוחד אחרי ההקרבה העצומה שלהם ושל חבריהם שנפלו.
בניגוד לדמוקרטיה הישראלית בה לדעת הקהל הציבורית יש משקל, חמאס אינו זקוק לתמיכת הרחוב בהחלטה אם להמשיך לשלבים ב' וג' של העסקה. האינטרס של הארגון הוא לממש את העסקה במלואה כדי להביא ליציאת צה"ל מהרצועה, להתחיל את תהליך השיקום ולהישאר הריבון בעזה. כדי להגשים זאת, עליו להצטייר כארגון חזק ובעל יכולת משילות. המדים המצוחצחים שלבשו המחבלים בטקס מעבר החטופות המבוים, היו חלק מההצגה שחמאס בנה לא רק כדי להראות רלוונטי לציבור העזתי, אלא גם כדי לשקף עוצמה לקראת השלבים הבאים של המשא ומתן. עם זאת, הניסיון לייצר מיצג כוח ועוצמה עלול גם לפעול לרעתו. תמונות וסרטוני נסיעה של חמושים על טנדרים לבנים מחזירים את הציבור הישראלי לטראומת ה7.10 ויכולים לחזק את התמיכה בחזרה ללחימה, כדי להבטיח את חיסולו הסופי.
השבועות הקרובים בהם ימומש חלקו הראשון של הסכם הפסקת האש צפויים להיות מלווים בתנועה אינטנסיבית של תוכן ויזואלי שיציף ספקטרום רחב של רגשות עזים. גם אם טראמפ יהיה זה שבסוף יכריע בשבילנו אם העסקה תמומש במלואה, הדרך לשיקום חברתי וערכי של החברה הישראלית, תהיה קלה יותר כשנפתח מודעות למניפולציות הרשתיות ולצורה שבה אנו צורכים מידע מהרשתות.
אריק סגל הוא מרצה בחוג לפוליטיקה ותקשורת במכללה האקדמית הדסה ירושלים ומומחה להשפעה דיגיטלית