סגור
מאגר תמר
קידוח תמר (אלבטרוס)

הערכות: שווי מאגר תמר בעסקה עם חברת הנפט של אזרבייג'ן - כ-8.5 מיליארד דולר

Socar, חברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן, רכשה מאהרון פרנקל כ־10% ממניות תמר. החברה, שכבר זכתה ברישיונות של משרד האנרגיה, רואה בישראל אמצעי התקשרות עם השוק האמריקאי 

חברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן Socar נכנסת לפעילות גז בים התיכון דרך רכישה של כ־10% ממניות מאגר תמר. את המניות, לפי הודעת החברה מיום שישי, היא רכשה מאהרון פרנקל, ככל הנראה דרך חברה ייעודית שהקים פרנקל לאחזקותיו בתמר. היקף העסקה לא נמסר הן בפרסום הראשון של סוכנות הידיעות של אזרבייג'אן Anewz והן בפרסומים של יתר הסוכנויות, כולל סוקר עצמה.
גורמים בשוק הגז בארץ טוענים כי מדובר בעסקה לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר לתמר, כ־2 מיליארד דולר מעל השווי האפקטיבי של המאגר בעת שפרנקל רכש ב־2021 את המניות מקרן מובאדללה של איחוד האמירויות. אבל אין לכך כל אישור רשמי.
סוקר פעילה בכ־20 מדינות, ובהן גיאורגיה וטורקיה. לחברה כ־60 אלף עובדים ברחבי העולם. חברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן פעילה בים הכספי ובטורקיה. הכניסה לאזור הים התיכון היא אירוע אסטרטגי מבחינתה, ובין היתר נועדה לקרב אותה לחברות הבינלאומיות, שברון, BP ואחרות, ולאפשר לה לבצע עימן עסקאות עתידיות. האזרים מעוניינים לייצר משולש אנרגיה עם ישראל וארה"ב, בעיקר כדי להתקרב לשוק האנרגיה האמריקאי, וההשקעה בתמר היא אמצעי אחד ליצירת הקשר הזה. בחירת טראמפ לנשיא היא שסללה למעשה את הדרך לחתימה. כמו כן בהליך האחרון שביצע משרד האנרגיה לחלוקת רישיונות לחיפושי גז במים הכלכליים של ישראל, באוקטובר 2023, זכתה החברה יחד עם ניו מד אנרג'י וענקית האנרגיה BP.
בפברואר 2024 פורסם כי ישראל הפכה להיות המדינה שרכשה את כמות הנפט הגדולה ביותר מאזרבייג'ן. הכלכלה האזרית תלויה מאוד בנפט וגז. אשתקד הכנסותיה ממכירות גז טבעי ונפט היו 90% מהכנסות היצוא של אזרבייג'ן. כמו כן גז ונפט היו אחראים ל־60% מתקציב המדינה.
לדברי גורמים המעורים בעסקה, המגעים החלו בתחילת אוקטובר 2023, אבל הופסקו עם פרוץ המלחמה. שותפה למגעים אז היתה חברת הנפט הלאומית של האמירויות אדנוק, שבסופו של דבר השאירה כנראה את החברה האזרית לבדה. המגעים לעסקה התחדשו לפני חודשים אחדים, לאחר שפרנקל רכש 3.5% ממניות תמר מידי קרן תש"י תמורת מיליארד שקל בספטמבר 2024.
המהלך איפשר לפרנקל לצקת את מניותיו בתמר – שהוחזקו בחלקן באופן פרטי וחלקן באמצעות תמר פטרוליום (כ־25%), שמחזיקה ב־16.75% ממניות תמר – לחברה חדשה שלתוכה נכנסה סוקר כשותפה באחזקה של 50%.
פרנקל לא הצליח עד כה להשתלט על תמר פטרוליום או לממש את האחזקה בה לאחיזה בדירקטוריון, ונבלם בידי אלי עזור, שמחזיק מניות בהיקף דומה. טל גן צבי נכנס לדירקטוריון החברה לאחרונה כנציג ראשון ויחיד של פרנקל.
מאגר תמר מכיל כ־300 BCM גז טבעי, והמאגר הוא הספק המרכזי של גז לחברת החשמל, המייצרת כ־30% מהחשמל בישראל. לשם השוואה, כל הצריכה השנתית של גז טבעי בישראל היא כ־13 BCM.
לפני העסקה החזיקו במאגר שברון, הפועלת כמפעילת המאגר (25%), ישראמקו (28.75%), תמר פטרוליום (16.75%), TI2 ((11%, מובאדלה (11%), דור גז (4%) ויוניון 2 (3.5%).