המכרז הסגור שבו זכה יועץ התקשורת משה קלוגהפט – וסיבוב הפרסה המהיר
המכרז הסגור שבו זכה יועץ התקשורת משה קלוגהפט – וסיבוב הפרסה המהיר
שבוע לאחר שזכה יועץ התקשורת במכרז של משרד החוץ בהיקף של 1.4 מיליון שקל לשנתיים, הוא הודיע במפתיע על פרישתו ממנו. ל"כלכליסט" נודע כי לאחר הבחירה זעמו בליכוד הבחירה בקלוגהפט. ההסכם עם קלוגהפט נולד כחלק מההסכם הקואליציוני בין סער לנתניהו. לאחר שקלוגהפט ויתר על הזכייה, משרד החוץ יצא למכרז חדש במקום לבחור במועמדים הנותרים
יועץ התקשורת משה קלוגהפט זכה בשבוע שעבר ב"מכרז סגור" של משרד החוץ שאמור היה להעניק לו סכום של כ-1.4 מיליון שקל לשנתיים, אך לפני מספר שעות הודיע כי הוא מוותר על הזכייה. מסמכי המכרז שהגיעו לידי "כלכליסט" חושפים כי המכרז בו קלוגהפט זכה נולד כחלק מההסכם הקואליציוני בין הליכוד לבין הימין הממלכתי שנחתם בתחילת נובמבר.
ההליך המכרזי התנהל בתהליך של "מכרז סגור", במסגרתו משרד החוץ עצמו החליט על חמישה מועמדים שיתמודדו על מתן השירות. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי רק שלושה מבין המועמדים ניגשו למכרז בפועל והגישו הצעה. מבין אלו שהוצע להם להתמודד למכרז היו מי שטענו כי אין טעם בהגשה מפני שמדובר במכרז שברור היה שקלוגהפט יזכה בו.
לפי משרד החוץ, לאחר שקלוגהפט ויתר על הזכייה אנשיו לא ימשיכו בתהליך המכרזי עם המגישים הנותרים אלא ייצאו למכרז חדש – מה שעלול לחזק את הטענה על כך שלא הייתה הזדמנות אמיתית למועמדים האחרים.
על פי פרסום של דוד ורטהיים ב"וואלה", קלוגהפט ויתר על הזכייה במכרז מפני שרצה להמשיך "לשמור על חופש הביטוי שלו" ולהמשיך להופיע בתקשורת, אך ל"כלכליסט" נודע כי מאחורי הקלעים הייתה גם ביקורת מכיוון הליכוד על כך שקלוגהפט שמבקר את הממשלה (ועבד בעבר עם בנט ושקד) נבחר במכרז.
בחודש שעבר, ב-5 לדצמבר, התקיימה ישיבה של ועדת המכרזים של משרד החוץ. על הפרק – "פנייה לקבלת הצעות – שירותי ייעוץ בתחום תקשורת, אסטרטגיה, תודעה והסברה מול קהלים בינלאומיים" לטובת האגף לדיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ.
לפי מסמכי הוועדה הרשמיים, הרקע למכרז היה ההסכם הקואליציוני בין סער לנתניהו: "בהסכם הקואליציוני בין סיעת הליכוד לבין סיעת הימין הממלכתי מיום 5 בנובמבר הוסכם כי שר החוץ יהיה אחראי על תחום ההסברה הבינלאומית".
לאחר מכן נכתב כי עקב ההסכם הוחלט לייעד למשרד החוץ תקציב של 545 מיליון שקל, ולכן "היחידה המקצועית מבקשת להסתייע בשירותי ייעוץ מקצועיים בתחום התקשורת האסטרטגית למול קהלים בינלאומיים... הוועדה מתבקשת לבצע את הליך בחירת היועץ על פי תקנה (5)(א) לתקנות חובת המכרזים לפיה התקשרות לביצוע עבודה או לרכישת שירותים שאינה טעונה מכרז, בהיותה דורשת יחסי אמון מיוחדים".
לפי תקנות חובת המכרזים, "התקשרות לביצוע עבודה הדורשת יחסי אמון מיוחדים, לרבות עריכת דין, ראיית חשבון, בוררות, ייעוץ או ביצוע מחקר" אינה טעונת מכרז.
חלק מהיועצים טענו כי הרגישו שהמכרז "נתפר לקלוגהפט"
מפני שמדובר על מכרז סגור, במשרד החוץ החליטו בעצמם למי לפנות כדי לקבל הצעת מחיר והמכרז לא היה פתוח לגופים אחרים. משרדי הייעוץ שפנו אליהם הם משה קלוגהפט, רימון כהן ושות', קבוצת בייסברג, אלעד סאסי ייעוץ ואסטרטגיה ועופר ענבר (ענבר תקשורת). בסופו של דבר, רימון כהן וקבוצת בייסברג החליטו שלא לגשת למכרז ומלבד קלוגהפט ניגשו אליו רק אלעד סאסי ועופר ענבר.
חלק מהיועצים שקיבלו הצעה לגשת למכרז טענו בפני "כלכליסט" כי קיבלו ממשרד החוץ את הרושם שהמכרז "נתפר" למידותיו של קלוגהפט ושאין טעם לגשת אליו. נטען כי הדרישה ל"יחסי אמון מיוחדים" יחד עם דרישות הניסיון המקצועי שנדרשו שכללו דגש על תחום הסקרים, ניסיון מוכח בקמפיינים הסברתיים ומדיניים בחו"ל אך גם דרישות שמופנות כלפי ישראל כמו ניסיון בעבודה עם חברות יח"צ מקומיות ו"התמצאות בנושאים אקטואליים, התמצאות ביחסי חוץ, בסוגיות הליבה על סדר היום המדיני, תרבות פופולרית וכד'" כמו נכתבו על פי הפרופיל של קלוגהפט ולא הותירו למתמודדים האחרים סיכוי אמיתי.
ל"כלכליסט" נודע כי פרט למנכ"ל עדן בר טל, מי שעסק בקידום המכרז בו זכה קלוגהפט הוא המשנה למנכ"ל צחי דיקשטיין ששימש בעבר כיועץ של גדעון סער ואלקין בתפקידיהם הקודמים.
משה קלוגהפט הוא יועץ תקשורת ויועץ אסטרטגי שייעץ בעבר לראשי הממשלה נתניהו ובנט ולפוליטיקאים נוספים בישראל ובעולם, ומופיע וכותב בכלי תקשורת שונים. קלוגהפט שיתף פעולה בעבר עם היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין, חברו הקרוב של גדעון סער.
תגובת גדעון סער, שנשאל על יחסיו עם קלוגהפט לא התקבלה, ודוברו העביר את הפנייה לדוברות משרד החוץ.
במשרד החוץ הגיבו: "צר לנו על החלטתו של מר קלוגהפט, משיקוליו אותם אנו מכבדים, וזאת לאחר שנבחר כדין בהליך מכרזי. בנסיבות אלו יקויים הליך מכרזי דומה מחדש"
תגובת משה קלוגהפט לא התקבלה.