היקף הסיוע הביטחוני לישראל יותנה בהיענות לתוכניות טראמפ למזה"ת
היקף הסיוע הביטחוני לישראל יותנה בהיענות לתוכניות טראמפ למזה"ת
הנשיא הנכנס מעוניין לקדם את חזונו לנורמליזציה עם סעודיה וייתכן אף שלהסכם גרעין חדש עם איראן ועשוי לכופף את הממשלה בהתאם. בתעשיות הביטחוניות סבורים שטראמפ יעדיף לחזק את תעשיות הנשק האמריקאיות ועלול לאתגר את היכולת של ישראל לשפר עצמאותה בייצור ביטחוני
הנשיא האמריקאי החדש־ישן דונלד טראמפ מחזיק במקל חזק וארוך מול ישראל, בדרך למימוש תוכניותיו במזרח התיכון תוך גישה מדינית אגרסיבית שאמורה לקדם את עשיית הסדר האזורי החדש שאליו הוא שואף. בשנתיים הקרובות הוא אמור להכריע באחת הסוגיות המשמעותיות שעומדות על הפרק ביחסים שבין ישראל לארה"ב, שעוסקת במתווה הסיוע הביטחוני האמריקאי העתידי.
על בסיס הסכם הסיוע הנוכחי ארה"ב מעניקה לישראל בכל שנה 3.8 מיליארד דולר. ההסכם נכנס לתוקף ב־2019 ויסתיים ב־2028 כשבמהלכו כלל הסיוע האמריקאי לישראל יסתכם ב־38 מיליארד דולר. הוא נחתם בספטמבר 2016, בשלהי תקופת הכהונה של הנשיא האמריקאי לשעבר ברק אובמה. מדובר בהסכם הסיוע הביטחוני השלישי בין ארה"ב לבין ישראל, כשעל הקודמים חתמו הנשיאים לשעבר ביל קלינטון וג'ורג' בוש הבן.
ישראל נחשבת למדינה ה"מפונקת" ביותר באמצעות כספי משלם המיסים האמריקאי ובקרב אלה שמקבלות ממנה מימון צבאי היא נהנית ממעמד בכורה. מאז קום המדינה ארה"ב העמידה לה סיוע ביטחוני בהיקף כולל שמוערך בכ־140 מיליארד דולר שאפשרו לה לשמר את היתרון הצבאי–טכנולוגי המובהק שלה על שכנותיה ועל מדינות אחרות באזור באופן שמתבטא בעיקר ביכולת להחזיק את טייסות הקרב המתקדמות ביותר שמבטיחות את עליונות חיל האוויר. על בסיס כספים אלה ישראל רכשה מתעשיות הנשק האמריקאיות את מטוסי הקרב העדכניים ביותר, מ־F-16 ו־ F-15 ועד מטוסי ה־F-35 החמקניים לצד מסוקי אפאצ'י, מטוסי תובלה (C-130), מסוקי תובלה, מטוסי תדלוק ועוד.
בשנה האחרונה משרד הביטחון הזמין על בסיס כספי הסיוע טייסת שלישית של F-35 וטייסת חדשה של מטוסי הקרב המתקדמים ביותר מסוג F-15 מדגם IA. בעוד ישראל נמצאת במלחמה ממושכת שנמשכת כשנה ורבע ולפניה היתה שקועה בכאוס ההפיכה המשטרית – היא טרם החלה בעבודת מטה שאמורה להכין אותה למו"מ לגיבוש הסכם הסיוע הביטחוני הרביעי מול האמריקאים. על פי הערכות של גורמים בכירים עבודת המטה בנושא תחל במהלך השנה.
גורם ביטחוני בכיר אמר לכלכליסט כי אם היקף הסיוע האמריקאי לישראל בעשור הבא יהיה דומה לזה הנוכחי, אפשר יהיה לראות בכך הישג. זאת, ברקע ההצהרות מן העבר של טראמפ על כוונתו לקצץ ואף להפסיק את הסיוע של ארה"ב למדינות בעולם, תוך קריאה לאלה שחברות בברית נאט"ו להגדיל את ההוצאה הביטחונית שלהן ל־5%.
"השאלה הגדולה היא היקף התמיכה"
"התמיכה האמריקאית של טראמפ בישראל לא עומדת בספק, השאלה הגדולה היא בהיקפיה", אמר אתמול בשיחה עם כלכליסט ד"ר שי הר־צבי שעומד בראש תחום הזירה הבינלאומית והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן. "הוא רוצה במזרח התיכון הסדרים שיאפשרו לו להתמקד בזירות הפנים אמריקאיות ובסין, בטח לא במלחמות שעלולות לגרור את ארה"ב למשברים. ברקע של כל אלה עומד החזון שלו לנורמליזציה עם סעודיה, להסכם גרעין משודרג עם איראן ואחד המוקשים בישראל הוא קידום של פתרון בסוגיה הפלסטינית ברקע ההרכב הנוכחי של הקואליציה".
לפי הערכה של גורם ישראלי בכיר אפשר שההסכם העתידי ימשיך את זה הנוכחי, כך שלא יאפשר רכש של נשק מהתעשיות הביטחוניות בארץ על בסיס כספי הסיוע האמריקאי. בעוד שהסכם הסיוע בין 2009 ל-2018 שנחתם בתקופת ממשל בוש לבין ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט כלל אפשרות להמיר 26.3% מכספי הסיוע מדולר לשקל ולאפשר רכש מהתעשיות המקומיות, זה הנוכחי כולל ביטול הדרגתי של רכיב זה.
בשנתיים הקרובות האפשרות של ישראל להמיר דולרים לשקלים מכספי הסיוע השנתי שהיקפו 3.8 מיליארד דולר תתבטל לחלוטין כך שכל אמצעי לחימה או ציוד ביטחוני שהיא חפצה בו – יירכש רק מתעשיות אמריקאיות. מדובר בכ־800 מיליון דולר שלא יופנו לרכש ברפאל, אלביט מערכות או התעשייה האווירית אלא למוצרים על טהרת התעשייה האמריקאית. כהכנה לכך, התעשיות הביטחוניות הגדולות פתחו חברות בנות בארה"ב כדי לאפשר למשרד הביטחון לרכוש מהן באמצעות הכסף האמריקאי. אלא שבינתיים פרצה המלחמה באוקראינה ובהמשך זאת שאינה נגמרת בישראל, באופן שהגדיל ממילא את הפעילות של התעשיות הביטחוניות המקומיות להיקפים חסרי תקדים.
כל זאת, כשברקע משרד הביטחון מקדם מאז פרוץ מלחמת 7 באוקטובר מהלכים להגברת העצמאות בייצור וזאת במטרה להפחית את התלות הישראלית בנשק מיובא, גם מארה"ב. שאיפות אלה באות בתגובה לאמברגו נשק מצד ספקיות בעולם, והגבלות מצד הנשיא האמריקאי לשעבר ג'ו ביידן בכל הקשור לאספקה של פצצות כבדות לשימוש חיל האוויר.
עבודה למפעלים האמריקאיים
בתעשיות הביטחוניות מרוצים מהשאיפות של משרד הביטחון שכבר הובילו להזרמת הזמנות עתק בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים מהן וימלאו את קווי הייצור שלהן בפעילות גם בשנים הבאות. אלביט כבר פתחה קרייה תעשייתית חדשה ברמת בקע שבנגב ומפעל לייצור מטוסים ללא טייס במרכז הארץ לצד הרחבת פעילות הייצור שלה באתרים נוספים ברחבי הארץ; התעשייה האווירית הקימה מפעל לייצור רכיבים וחומרי גלם הנחוצים לתהליכי הייצור שלה באופקים ומרחיבה את קווי הייצור של טילי החץ וכך גם רפאל, שמייצרת את מיירטי קלע דוד וכיפת ברזל ואך לפני ימים אחדים קיבלה הזמנת ענק של טילי יירוט, כשלב ראשון מתוך רצף הזמנות מתוכנן בהיקף של למעלה מ־5 מיליארד דולר שאותם העביר ביידן כסיוע מיוחד לישראל בעקבות המלחמה.
עם כל אלה, בתעשיות הביטחוניות סבורים כי טראמפ יעדיף לחזק את תעשיות הנשק האמריקאיות באופן שעלול לאתגר את היכולת של ישראל להיצמד לאורך זמן לחזון שלה לשפר את עצמאותה בייצור הביטחוני. בכיר במערכת הביטחון שנשאל על כך בידי כלכליסט בימים האחרונים אמר כי טראמפ ממילא בא לבית הלבן לתקופת כהונה של ארבע שנים בלבד, שהזמנות שכבר יצאו לתעשיות הישראליות נמצאות בצנרת ובספק אם מהלכיו יערערו באופן משמעותי את החתירה של ישראל לעצמאות בייצור.
עם כל אלה רכש הנשק שנעשה בתעשיות האמריקאיות על בסיס הסיוע השנתי הנדיב שהממשל מעמיד לישראל משרת גם את ארה"ב באופן שמספק עבודה למפעלים הביטחוניים שלה. זאת, מבלי לדבר על היותו של צה"ל פרזנטור נחשב בשווקים הבינלאומיים בכל הקשור למערכות נשק, כך שבהיותו צבא עסוק ומאותגר במתארי קרב שונים, כל הצטיידות שלו באמצעי לחימה הוא קידום מכירות לכשעצמו.