ניסיון נוסף להשתלטות פוליטית: ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעת חוק לשינוי מועצת התאגיד
ניסיון נוסף להשתלטות פוליטית: ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעת חוק לשינוי מועצת התאגיד
ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק שתאפשר לממשלה למנות את חברי מועצת תאגיד השידור הציבורי, בניגוד למנגנון העצמאי הקיים כיום. הצעת החוק מעוררת חשש מהשפעה פוליטית על פעילות התאגיד. ארגון העיתנאים והעיתונאיות: "המהלך יפגע בעצמאות התקשורת הציבורית"
ניסיונות ההשתלטות על תאגיד השידור הציבורי נמשכים: ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק להשתלטות על מועצת תאגיד השידור הציבורי, והיא תועבר לקריאה טרומית בכנסת. לפי הצעת החוק שהוגשה על ידי אושר שקלים (הליכוד) תופסק גם כהונת המועצה המכהנת וזו תוחלף במינויים שיאושרו על ידי הממשלה בהמלצת שר התקשורת. זאת בניגוד למצב כיום שבו חברי הוועדה ממונים באמצעות ועדת איתור שאותה ממנה שר התקשורת.
מועצת תאגיד השידור הציבורי היא הגוף המפקח על תאגיד השידור (כאן) ותוכניות העבודה של התאגיד. על מנת למנוע מצב שבו הדרג הפוליטי ירצה להשתלט על המועצה ועל התאגיד, נקבע מנגנון שמינוי חברי המועצה יבוצע על ידי ועדת איתור חיצונית בראשות שופט בדימוס.
למועצת התאגיד ניתן למנות עד 12 חברים. חברי המועצה ממונים לקדנציה בת 4 שנים, הניתנת להארכה פעם אחת נוספת בלבד. בנובמבר כיהנו במועצה 10 חברים בלבד, כשכהונה של חמישה חברים, ביניהם היו"ר גיל עמר הסתיימה. המשמעות הייתה שבמועצת התאגיד נותרו חמישה חברים בלבד – פחות מהמינימום המאפשר את התכנסות הוועדה (קוורום). המשמעות הייתה שמועצת התאגיד לא יכלה להתכנס.
בתחילת החודש הוציא בג"ץ צו ביניים המאפשר את כינוסה מחדש של המועצה. צו הביניים מאריך את כהונתם של שניים מחברי המועצה, מיכל רפאלי כדורי ומנחם בן ששון. שני חברי המועצה השלימו כהונה אחת בלבד במועצת התאגיד, בניגוד ליתר חברי המועצה שכהונתם תמה בנובמבר שהשלימו כהונה אחת בלבד.
המינוי האחרון בוועדה הוא השופט משה יאיר דרורי, שמונה על ידי שר התקשורת שלמה קרעי. נגד מינויו של דרורי הוגשה עתירה על ידי מכון זולת, התנועה לרגולציה הוגנת ואגודת יהודי אתיופיה. העותרים התייחסו לכך שמינויו נועד לפגוע בתאגיד. בג"ץ הקפיא את סמכויות המועצה ובנובמבר התפטר דרורי מהתפקיד, כשמאז לא מונה לו מחליף.
ארגון העיתונאים והעיתונאיות תוקף את הצעת החוק: "הצעת החוק מבטלת את מנגנון ועדות האיתור שממנה את נציגי הציבור למועצת תאגיד השידור ונועד להבטיח מינויים מקצועיים ובלתי תלויים. ביטול מנגנון ועדת האיתור מחזק את השליטה הישירה של הממשלה במועצת התאגיד".
"שליטת שר התקשורת בבחירת הנציגים פירושה שליטה בתקציב, במדיניות ובלוח השידורים של התאגיד מה שיהפוך את תאגיד לגוף פוליטי ויביא בראש ובראשונה לפגיעה בעצמאות התקשורת הציבורית".