סגור
מאיר שמיר איש עסקים
מאיר שמיר (צילום: יובל חן)

תעריף שקבעה רשות החשמל הקפיץ את מבטח שמיר לשווי של 2 מיליארד שקל

הרשות פרסמה שימוע שמעלה את תעריף הזמינות לתחנות הכוח במרכז הארץ מ-1.51 אגורות לעד 3.81 אגורות; המרוויחה הגדולה: תחנת הכוח קסם של שמיר אנרגיה, שצפויה ליהנות מתוספת הכנסות משמעותית

השימוע שפרסמה רשות החשמל ביום חמישי בערב הקפיץ היום (א') את מניית מבטח שמיר, החברה האם של שמיר אנרגיה.
השימוע - מסמכים שפרסמה הרשות ועדיין אינם סופיים - קובע את תעריף הזמינות לתחנות הכוח החדשות שיקומו בישראל, ביניהן תחנת הכוח קסם שמוחזקת על ידי שמיר אנרגיה ב-53%.
רשות החשמל קבעה תעריף של 3.31 אגורות ו-3.81 אגורות לתחנות כוח שנמצאות במרכז. התעריף מקפיץ על הנייר את ההכנסות העתידיות של תחנת הכוח קסם, לעומת המצב הקודם שבו התעריף של הרשות עבור זמינות נאמד ב-1.5 אגורות.
בנוסף, השימוע מקדם את התחנה לקראת סגירה פיננסית, אך הסגירה עצמה כפופה לעוד שתי החלטות של רשות החשמל. מניית מבטח שמיר זינקה ב-6.1% בבורסה בתל אביב לשיא כל הזמנים וחצתה לראשונה שווי שוק של 2 מיליארד שקל.
תעריף זמינות הוא תשלום שמקבלות תחנות הכוח עבר היכולת לייצר חשמל – גם ללא ייצור בפועל. מדובר בהכנסה יציבה לתחנות הכוח ולכן היא בעלת חשיבות גדולה ביכולת של התחנות להשלים סגירה פיננסית. הקמת תחנת כוח יכולה להגיע לעלות של 4 עד 5 מיליארד שקל. כל אגורה בתעריף הזמינות תהיה שווה 900-700 מיליון שקל (מהוון) בעלות הקמת תחנות הכוח.
רשות החשמל קבעה ביום חמישי תעריף זמינות של 3.31 אגורות לשלוש תחנות הכוח החדשות שיקומו. כמו כן לפי השימוע התחנה הראשונה שתקום בצפון גוש דן תהנה מחצי אגורה נוספת בתעריף הזמינות, שיעמוד על 3.81 אגורות.
הסיבה לתוספת היא הצורך ההכרחי של המדינה בתחנת כוח נוספת באזור. הביקוש לחשמל עולה ב-3% בשנה, אך המדינה מתעכבת באישור הקמת תחנות הכוח החדשות. התוצאה היא הדחיפות בהקמת תחנת כוח חדשה באזור, גם במחיר גבוה.
כיום יש שלוש תחנות כוח שאושרו בממשלה לקראת הקמה, ועבורן רלוונטית האסדרה: קסם, הרחבת תחנת הכוח דליה (דליה 2) הרחבת תחנת הכוח דוראד (דוראד 2). עם זאת, אדלטק המחזיקה ב-18.75% מדוראד מתנגדת להרחבת התחנה ונראה שעתידה בזמן הקרוב אינו בטוח. קסם היא התחנה היחידה מבין השלוש שאושרו בממשלה הנמצאת באזור שמאפשר את התוספת.
ברשות החשמל קבעו את תעריף הזמינות על בסיס המכרז של החשב הכללי במשרד האוצר להקמת תחנת הכוח בשורק. בהמכרז נקבע לפי ההצעה לתעריף הזמינות הנמוך ביותר. במכרז זכתה אדלטק, שהיא גם יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בישראל, בתמורה לתעריף זמינות של 3.18 אגורות.
על אף שהשימוע לתעריף הזמינות יצא – היכולת של קסם להשלים את הסגירה הפיננסית תלויה בשני גורמים נוספים. הראשון הוא החלטה בנושא הגבלת המחיר ליצרני החשמל הפרטיים. בספטמבר הוציאה רשות החשמל שימוע בו טענה שיצרני החשמל הפרטיים ניצלו את חוסר התחרות בשוק ייצור החשמל הפרטי. לכן מציעה רשות החשמל להגביל את המחיר שיכולות חלק מיצרניות החשמל לקבל עבור החשמל שהן מפיקות.
השימוע של הרשות ככל הנראה הציע מגבלת מחירים חריפה מדי, שכן גם בבנקים עלה החשש מהיכולת לממן פרויקטים. בכנס שנערך באילת בנובמבר אמר ליאור מנצר, מנהל סקטור מימון פרויקטים וסינדיקציה בחטיבה העסקית של בנק הפועלים, על השימוע: "חלק מיצרני החשמל הפרטיים ייכנסו לדיפולט". לאחר מכן הוסיף הוסיף כי השימוע שמציעה הרשות לפיקוח מחירים, מייצר אי־ודאות רבה והוביל גורמים ששקלו כניסה לשוק לוותר על המהלך.
שימוע נוסף שמתקיים כרגע וישפיע על היכולת להגיע לסגירה פיננסית הוא שינוי הרכב התשלומים שמקבלות יצרניות החשמל הפרטיות שמקיימת חברת ניהול מערכת החשמל נגה. בעוד שרשות החשמל מציעה להגביל את התשלום – בנגה מציעים לעדכן גם את אופן הרכב התעריף.
שמיר אנרגיה שבניהולו של ליאור פרבר מוחזקת 80% על ידי מבטח שמיר ו-20% על ידי כלל. פרויקט הדגל של החברה הוא תחנת הכוח קסם, שכעת מתקדמת לקראת סגירה פיננסית. מלבד קסם החברה מחזיקה גם בשליש מתחנת הכוח אלון תבור ובצבר של פרויקטים סולאריים.