דעה2024: להגירה המשקל הגבוה ביותר בגידול האוכלוסין בארה"ב
דעה
2024: להגירה המשקל הגבוה ביותר בגידול האוכלוסין בארה"ב
סקר של הלשכה לסטטיסטיקה של ארה"ב מראה כי נושא ההגירה אינו רק נחלת אירופה וכי זו תופסת מקום מרכזי בגידול האוכלוסייה ובשוק העבודה. הרצון לצמצם את היקפי ההגירה עלול להוות בעיה מבחינת מקומות העבודה שכן כל מדינה תצטרך לדאוג לכלל אזרחיה למשרות וכן להכשיר אותם אליהן
לפני שלושה חודשים, פורסם במדור זה טור פרי עטי, תחת הכותרת "ההסבר הכלכלי להקצנת המדיניות נגד הגירה באירופה". בטור זה הסברתי כי הסיבה שממשלות רבות באיחוד האירופי מחריפות לאחרונה, את צעדיהן נגד מהגרים הינה קשיים כלכליים וחברתיים שחווים אזרחיהן.
והנה, סקר חדש של הלשכה לסטטיסטיקה של ארצות הברית (United States Census Bureau) מראה כי נושא ההגירה והשלכותיה אינו רק נחלתן של מדינות אירופה.
מסתבר כי בארצות הברית, ערב כניסתו של הנשיא הנבחר דונאלד טראמפ לבית הלבן, הולכת ההגירה ותופסת מקום גדל והולך בגידול האוכלוסין ומן הסתם גם בשוק העבודה. כזכור, צמצום ניכר של ההגירה היווה נדבך מרכזי במסע הבחירות של טראמפ.
הנתון מדהים, לדעתי, העולה מהסקר: ההגירה נטו היוותה, בשנה החולפת, את המשקל הגבוה ביותר זה שנים בגידול האוכלוסין.
ראשית, הגידול הכולל היה קרוב ל-1% (האוכלוסייה הכוללת חצתה, בתוך כך, רף של 340 מיליון איש), הקצב המהיר ביותר מאז 2001 ופי 5 בהשוואה שנת 2021.
אולם, מספר המהגרים, שגדל נטו, בתקופה זו לבדה, ב-2.8 מיליון איש, היווה לא פחות מ-84% מסך התוספת של 3.3 מיליון. לפי נתוני הסקר, מדובר בהמשך לגידול חד של 1.7 מיליון ב-2022 ו-2.3 מיליון ב-2023.
הגידול המקומי תרם פחות ולמעשה הפער בין הילודה לתמותה המקומית היה נמוך משמעותית מהשיאים שהושגו בעשורים קודמים. מן הסתם, הנתון האחרון מעיד גם על הזדקנות האוכלוסייה וכוח העבודה וכפועל יוצר הרעה ביחס התלות בין מפרנסים למפורנסים.
בשורה התחתונה, אומרים הסוקרים, שההגירה נטו לארצות הברית הופכת מנוע מרכזי לצמיחת אוכלוסיית המדינה.
אני חושב שהתופעה החברתית-כלכלית של רצון לצמצם את היקפי ההגירה הינה חלק ממהלך כללי יותר של הסתגרות והגנה על הכלכלות ושוקי העבודה של מדינות, תוך נסיגה מתהליכי הגלובליזציה שאפיינו את הכלכלה העולמית קודם לכן.
לדעתי, ככל שהדבר יימשך ואף ילווה בהקצנה של מאבקי סחר וטריטוריה, תצא כלכלת העולם נפסדת ואף כי כל מדינה תשאף לשפר את הזמינות התעסוקתית ומקורות הפרנסה של אזרחיה היא, התעסוקה הכלל עולמית תלך ותצטמצם.
בנוסף, תהייה לדבר השלכה מרחיבה על האינפלציה במדינות המפותחות, בראשות ארה"ב ומדינות אירופה, שכן צורך בהסבה מקצועית של עובדים חלף מהגרים כרוך בעלות תקציבית, נכונות להוצאת מיזמי הכשרה לדרך, ויתור על עובדים שמשיקולי יתרון יחסי רצוי היה שיועסקו במקצועות אחרים ועליית שכר העבודה לעובדים החדשים.
זאת, דווקא שעה שהאינפלציה נבלמת ונוכח פרישה של אוכלוסיות שונות – בדגש על ותיקות ומנוסות – מכוח העבודה האזרחי בעקבות הקורונה (the great resignation).
לכן, לאופן התמודדות עם נושא ההגירה, שעלה במשנה תוקף לסדר היום בשנה החולפת, תהייה השפעה של ממש – כלכלית וחברתית – בשנים הקרובות.
רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי בנק מזרחי טפחות