בונים עתיד
בונים עתיד
איך לנהל פרויקטים בצורה נכונה בתקופת מלחמה?
המשבר הנוכחי שישראל חווה תחת המציאות הבלתי נתפסת של מלחמה הנמשכת כבר מעל לשנה, יחד עם חוסר היציבות הביטחונית והכלכלית, הציבו את ענף הבנייה בפני אתגרים חסרי תקדים. מחסור בכוח אדם הנגרם כתוצאה מעצירת הכניסה של עובדי הרש"פ, בעיות באספקה ומנהלי פרויקטים שנעדרים בשל גיוס למילואים, כל אלה מערערים את היכולת לנהל פרויקטים באותו הקצב והדיוק כפי שהיה טרם המצב. אך על אף הקשיים הרבים, המשך ניהול פרויקטי בנייה בצורה יעילה ומחושבת אינו רק אפשרי, אלא הכרחי עבור המשק הישראלי.
גיוון והתאמת כוח האדם
היעדר עובדים מהרש"פ מהווה אתגר. עובדים מהודו וסרי לנקה, למשל, עשויים להיות פתרון יעיל, אם כי דורש התאמה. מכיוון שמדובר בעובדים שאינם מעורים בבניה הישראלית, מומלץ להשקיע בהכשרה מקיפה ובליווי צמוד לעובדים אלה, תוך שילובם עם עובדים מקומיים מנוסים. תהליך זה דורש סבלנות ותכנון קפדני, אך יכול להוביל ליצירת כוח עבודה מיומן ומגוון יותר בטווח הארוך. במקביל, יש לקחת בחשבון אפשרות נוספת של גיוס עובדים סינים בעלי מומחיות גבוהה לתפקידי מפתח. למרות העלות הגבוהה יותר הנדרשת להעסקתם, האיזון בין מומחיות לעלות יכול להניב תוצאות מיטביות בטווח הארוך. חשוב לערוך ניתוח עלות-תועלת מדוקדק עבור כל פרויקט, ולשקול פתרונות כאלה שעשויים להיות משתלמים יותר מבחינת איכות ויעילות העבודה לפי הצרכים של כל פרויקט.
יצירת מערך חפיפות מתקדם
לנוכח הגיוסים התכופים למילואים, יש צורך חיוני בגיוס מנהלי פרויקטים נוספים, המוכנים לפעול ככוח גיבוי ולפתח תכנית חפיפות מקיפה. זו צריכה לכלול הכשרת מחליפים לכל תפקיד מפתח במטרה לסייע בשמירה על רציפות העבודה ולוחות הזמנים גם כאשר אנשי מפתח נעדרים.
תכנון אספקה ארוך טווח
לאור הלקחים מתקופת הקורונה והמצב הנוכחי, יש לאמץ גישה פרואקטיבית בניהול שרשרת האספקה. בעוד שמשלוחי ציוד קריטי לתחום נמצאים בעיכוב בשל הפסקת הובלת הסחורות דרך הים האדום, כדאי לנקוט באסטרטגיה של תכנון ארוך טווח. כך, במקום לבצע הזמנות חומרים לטווח השבועות הקרובים, יש להזמין חומרים בין 3-4 חודשים מראש ולהנחות את הקבלנים בהתאם.
אין ספק כי האתגרים רבים וההשלכות מורגשות בכל תחום, בייחוד בענף הבנייה והתשתיות. אך דווקא בעתות משבר, נדרשים מנהלים לפעול בחכמה, לאתר פתרונות יצירתיים, ולבצע התאמות מהירות בכדי לשמור על קצב העבודה והעמידה ביעדים. היכולת לנהל פרויקטים בענף הבניה בתנאים כאלו אינה מובנת מאליה, אך היא הכרחית לשמירה על המשכיות וקידום התעשייה. חשוב לזכור כי למרות המצב, ניהול נכון של פרויקטים בתקופה זו אינו רק צורך עסקי או הישג מקצועי, אלא גם הצהרת כוונות על עמידה איתנה של המשק לנוכח האתגרים הלאומיים ותרומה משמעותית לתעשייה ולחברה הישראלית.
כותב המאמר הינו צח נמר, סמנכ"ל פרויקטים בחברת ברן ישראל
d&b – לדעת להחליט