סגור

פרשנות
למה המלחמה בהון השחור הצחיקה את גפני?

באוצר וברשות המסים גיבשו סדרה של חוקים חדשים שיסייעו במאבק נגד מעלימי מס – מעסקים קטנים ועד משכירי דירות – אבל יו"ר ועדת הכספים לא ממהר לשתף פעולה. אילו צעדים מתכנן האוצר ומה הסיכוי שהם יעברו?    

כשנציגי האוצר ורשות המסים ביקשו בשבוע שעבר מיו"ר ועדה הכספים משה גפני לאשר את "חוק הדלקנים" (המחייב עוסקים עצמאיים להתקין דלקן ברכב), שמונח על שולחנו כבר יותר משנה, גפני פרץ בצחוק. "ואת אמרת לי שהם אנשים רציניים", אמר ליועצת המשפטית של הוועדה עו"ד שלומית ארליך. גפני הופתע שהאוצר עדיין לא הפנים שקשה לרתום אותו למלחמה בהון השחור. האמת היא שבאוצר וברשות המסים יודעים שגפני איננו הפרטנר הטוב ביותר למלחמה הזאת, אבל אין ברירה. גפני חידד להם זאת שוב ואמר: "נראה לי שמישהו אמר לכם שגפני יעביר הכל. תגידו לו שהוא טועה".
גפני כנראה התכוון לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שזה כמה חודשים מצהיר שהוא רוצה להילחם בהון השחור כדי למלא את קופת המדינה. סמוטריץ' לא שונה משרי אוצר קודמים, אך הוא הגדיל לעשות ואמר כי המאבק בהון השחור יהיה "המורשת" שלו. בנובמבר אמר סמוטריץ' בכנסת בעקיצה לגפני, שמסרב להטיל חובת דיווח על משכירי דירות: "אני לא חושב שמישהו מסוגל לעמוד ולהגיד – אני מגן על גנבים ושקרנים שמסתירים ומחביאים".
סמוטריץ' צודק וטועה בו־זמנית. הוא צודק כי אף אחד לא אומר במפורש שהוא מגן על מעלימי מס. אבל הוא טועה, כי גפני וחברי כנסת רבים מתנגדים באופן חריף לצעדים שנועדו למלחמה בהון השחור. התירוצים מגוונים, החל ב"חובת דיווח מזכירה את ברית המועצות" ועד "אתם מביאים רק מקלות ולא גזרים". למרבה האירוניה, יותר קל להעביר בכנסת מסים חדשים, מאשר להעביר חקיקה שתסייע לרשות המסים להילחם בהעלמות תשלום. על שולחנה של ועדת הכספים מונחים כמה צעדים שמהווים עליית מדרגה במאבק נגד השימוש במזומן, והם עשויים להשפיע על אופן ההתנהלות של עסקים קטנים ושל אנשים שמשכירים דירות או משפצים את ביתם.

1. יוגבל המזומן: עד 200 אלף שקל הוצאות בשנה

הממשלה מציעה כי עסקים לא יוכלו לשלם במזומן במסגרת העסק בסכום העולה על 200 אלף שקל בשנה. כך, מכולת שכונתית תוכל לקבל הכנסות בלתי מוגבלות במזומן (ובתנאי שהעסקה איננה יותר מ־6,000 שקל), אבל לא תוכל לשלם את הוצאותיה במזומן בהיקף שיצטבר ליותר מ־200 אלף בשנה. אם תעשה זאת, היא לא תוכל לנכות את המזומן הזה מההוצאות ותהיה חשופה לעיצום כספי. נציגי העסקים מאיגוד לשכות המסחר ולשכת רואי חשבון טענו בוועדת כספים, כי קיימים עסקים שעדיין משלמים במזומן לספקים, במיוחד מכולות וקיוסקים. נקודה נוספת שעלתה בדיון היא "קופות קטנות" של חברות גדולות, שעשויות להצטברות להוצאת מזומן בהיקף של יותר מ־200 אלף שקל.
מבחינת ועדת הכספים והיועצת המשפטית של הוועדה, יש בעיה בסיסית יותר בחקיקה הזו. לטענתן, האוצר מציע למעשה הרחבה של איסור השימוש במזומן, ולכן נכון להעביר זאת דרך תיקון חוק צמצום השימוש במזומן, ולא דרך תיקון פקודת המס.
זה לא סתם ויכוח טכני, אלא הוא מבטא את הקושי של האוצר להעביר את החקיקה. גפני לא מסתיר שהוא מתנגד לקונספט של צמצום השימוש במזומן. הוא הזכיר שכל החקיקה בנושא עברה בניגוד לרצונו. לכן, המסגור של הסעיף הזה כאיסור שימוש במזומן עשוי להקשות על האוצר להעביר את המהלך.

2. לא יוכרו הוצאות שנעשו תוך עבירה על החוק

כיום אסור לעשות עסקאות מעל 6,000 שקל במזומן. למרות זאת, אם עסק ביצע רכישה במזומן בסכום גבוה מ־6,000 שקל, הוא יכול לרשום זאת כהוצאה לצורכי מס. כעת מציעים ברשות המסים שלא יהיה ניתן להכיר בהוצאה הזו, מכיוון שהיא כרוכה בעבירה על החוק.

3. הוצאות על שיפוצים יוכרו רק עם חשבוניות

במכירת נדל"ן במחיר גבוה יותר ממחיר הקנייה יש לשלם מס שבח בשיעור של 25% על הרווח הריאלי. אלא שניתן לנכות מהרווח הוצאות לשיפוץ הנכס. כיום, כדי לטעון להוצאות שיפוץ ולצמצם את חבות המס, ניתן להסתפק בחוות דעת שמאית על עלות השיפוץ. כעת מבקשים ברשות המסים לחייב העלאת טענה כזאת בתיעוד ובחשבוניות ולא להתבסס על הערכת שמאי. אם העסקה גבוהה מ־6,000 ונעשתה במזומן, לא יהיה ניתן להכיר אותה כהוצאה.
ההצעה תחול רק על הוצאות מעל 25 אלף שקל. כלומר, עד סכום זה אפשר יהיה להשתמש בחוות דעת שמאי כדי להכיר בהוצאות. מבחינת האוצר המהלך חשוב במיוחד כי הוא יצמצם את ההון השחור המצוי בענף השיפוצים. בביקורת שערכה הרשות ב־2021, נמצא כי 21% מהנבדקים בענף השיפוצים לא רשמו את הכנסותיהם.

4. Airbnb תחויב לדווח על משכירי נכסים

אנשים רבים משכירים נכס דרך פלטפורמות כמו בוקינג ו־Airbnb. הכנסות אלו חייבות במס מהשקל הראשון, אלא שרשות המסים מתקשה לשים את ידה על ההכנסות הללו. בהסבר לחוק נטען כי מדובר ב"אובדן מס המוערך במאות מיליוני שקלים בשנה". לכן, הרשות מציעה להטיל חובה על פלטפורמות ההשכרה המקוונות לקחת את פרטיו האישיים של מי שמעמיד נכס להשכרה, ולהעביר אליה מדי שנה את כל המידע על בעלי הנכסים.
ברשות המסים ובאוצר הדגישו בדיון, כי המהלך הזה הומלץ על ידי ה־OECD ואומץ על ידי כמה מדינות באירופה. אולם הח"כים לא מתלהבים מכך שתהיה חובה על גוף מסחרי להעביר לרשויות את כל המידע על משתמשים. עם זאת, ההערכה היא כי המהלך יעבור, וייתכן שהיקפי המידע יהיו שונים ממה שמציעים ברשות. זאת מפני שבעלי המלונות תומכים בחוק כזה, שיאזן את כוחם מול משכירי הדירות לטווח קצר.

5. הגברת הדיווח של עסקים עם מחזור של 500 אלף שקל

כיום עסקים שמחזור העסקאות שלהם נמוך מ־2.5 מיליון שקל בשנה לא חייבים בדיווח מפורט למע"מ. הם לא חייבים לשדר מדי חודש את כל חשבוניות המס שהעסק קיבל והוציא, אלא יכולים להסתפק בדיווח על סכום כולל של כל ההוצאות וההכנסות במהלך חודש. דיווח מפורט שכולל כל עסקה וכל חשבונית מאפשר לרשות המסים בקרה גבוהה יותר ומונע העלמת מס. כעת מציעים ברשות שכל עסק שהמחזור שלו מעל חצי מיליון שקל בשנה יהיה חייב בדיווח מפורט למע"מ. לפי ההסבר, יש 100 אלף עוסקים שחייבים בדיווח מפורט מדי חודש. אם השינוי יעבור, ייכנסו עוד 137 אלף למעגל הזה. זהו מהלך שעשוי להיות משמעותי להתנהלות העסקים הקטנים.
ישנם עוד שני מהלכים שמחכים לאישור גפני כבר למעלה משנה. אחד הוא חוק הדלקנים, שלפיו לא יהיה ניתן להכיר בהוצאות דלק ללא התקנה של דלקן אוטומטי. התקנה זו תאפשר לרשות לראות אם מי שמצהיר כי רכש דלק, אכן רכש אותו לעסק ולא לרכב אחר. לפי הרשות, דרך נפוצה לנפח הוצאות ולהקטין את הרווח היא לדווח על הוצאות דלק גבוהות ממה שהיה בפועל. גפני מתנגד למהלך זה.
גפני וח"כים נוספים מתנגדים לצעדים שנועדו למאבק בהון השחור, ויש להם תירוצים מגוונים, מ"חובת דיווח שמזכירה את ברית המועצות" ועד "אתם מביאים רק מקלות ולא גזרים"
המהלך השני הוא חובת הדיווח על משכירי דירות. כיום יש פטור ממס על הכנסות משכר דירה עד לתקרה מסוימת. באוצר היו רוצים לבטל את הפטור הזה באופן גורף, אך יודעים שהדבר לא אפשרי. לכן הציעו שתהיה חובת דיווח על כך שאדם משכיר דירה ובאיזה סכום. כדי לעודד את הדיווח מוצע שמי שיש לו רק דירה אחת בבעלותו ייהנה מפטור עד לתקרה גבוהה יותר. מה שקרה בפועל הוא שגפני הגדיל את הפטור ממס להשכרה לבעלי דירה יחידה, אך מסרב להטיל חובת דיווח על הכנסות משכר דירה.