סגור
שליחי וולט WOLT תל אביב
שליחי וולט בתל-אביב אוספים הזמנות ממסעדה. וולט הפכה לדומיננטית מדי בשוק המשלוחים (צילום: אוראל כהן)

המסעדנים בדילמה: לשלם יותר לוולט או להסתכן באובדן לקוחות

בענף המסעדנות טוענים שאם לא יצטרפו למסלול דמי המנוי של וולט, יסתכנו באובדן לקוחות, שלא ירצו לשלם דמי משלוח נוספים. חלקם בוחנים מעבר למתחרות או אפילו את סגירת המשלוחים לתקופה זמנית. בעלי קפה קפה: ניפגש עם מנכ"ל וולט

המהלך שביצעה שלשום וולט, שמשמעותו בסופו של דבר העלאת מחירים לצרכנים, עורר סערה בענף המסעדנות והביא לא מעט מסעדנים וצרכנים להתמרד נגד ענקית המשלוחים. רבים אף העלו צילומים של מחיקת אפליקציית המשלוחים.
וולט הכפילה את דמי התפעול שהיא גובה כיום מצרכנים מ־2 שקלים לממוצע של 4 שקלים על משלוח, וכמו כן היא הוסיפה מסלול בשם וולט+ של דמי מנוי קבועים לצרכנים בגובה 49 שקל, במקום לשלם דמי תפעול למשלוח. המסעדנים מצידם יידרשו לשלם לוולט 4.5 שקלים נוספים כולל מע"מ עבור כל משלוח ללקוח בוולט+, וזה בנוסף לעמלה שהם ממילא משלמים לה כיום, שעומדת על כ־27% מגובה המשלוח.
כצפוי, המסעדנים לא ממהרים להצטרף למסלול החדש של וולט, אף שברור שמי שלא ייכלל בו ייפגע. "מעבר לעמלה האסטרונומית שוולט גובה מאיתנו כבר היום, הם רוצים לקחת עוד הרבה כסף מהמסעדנים", אמר רונן נימני, בעלי קבוצת קפה קפה. "אנחנו עובדים הרבה עם משלוחים דרך וולט. זה יכול להגיע לתוספת של אלפי שקלים בחודש בכל אחת מהמסעדות שלנו. עליית המחיר בוולט היא לא היחידה ומצטרפת לגל עליות מחירים של הספקים. נעשה פגישה מחודשת עם מנכ"ל וולט ונחשוב".
לדברי נימני, הוא תלוי בחברות המשלוחים ובעיקר בוולט. "כל השליחים עובדים דרך וולט. בוולט השליח בא מתי שהוא רוצה והולך מתי שהוא רוצה, ומרוויח 80–100 שקל לשעה. אני לא יכול לספק את זה. וולט פתחו פה מודל תחרות שאי אפשר להתחרות בו".
איתן טרבלוס, מייסד ובעל רשת ההמבורגרים אגאדיר, גם לא בטוח שהוא יצטרף למסלול החדש: "זה מהלך שפוגע במסעדות וכולן יהיו חייבות להשתתף בזה ולשלם, וזו בעיה. וולט כובלים גם את המסעדות וגם את הלקוחות. יכול להיות שמשפטית מותר להם לעשות את זה, אבל הייתי מצפה מהם שהדבר הזה יבוא לידי ביטוי עם הורדת העמלה למסעדות. מצופה מהם להיות הוגנים עם השותפים שלהם שהם המסעדנים. נבחן אולי מעבר למתחרה האאט, או שנפסיק את המשלוחים לתקופה מסוימת".
במודל דמי המנוי, וולט מכניסה את כל המסעדות לפלטפורמה החדשה למשך שלושה חודשים ״ללא עלות״ – כך החברה בעצם עוזרת לעצמה לשווק את המוצר שלה (המסלול החדש) ככזה שכולל את כל המסעדות. לאחר שלושה חודשים תחל וולט לגבות מהמסעדה, בנוסף לעמלה הגבוהה ממילא, עוד 4.5 שקלים לכל הזמנה שתגיע מוולט+. מסעדות שלא ירצו להשתתף במסלול עלולות לאבד צרכנים, שכן צרכן ששילם דמי מנוי של 49 שקל בחודש וירצה להזמין ממסעדה שלא משתתפת במסלול, יידרש להוסיף דמי משלוח רגילים.
מאידך, בוולט טוענים כי תוכנית מנויים כמו וולט+ קיימת כבר שנים באירופה ובארה״ב, והוכחה כמיטיבה עם הצרכנים וגם עם בתי העסק, שכן תדירות ההזמנות אליהם עולה ובהתאם ההכנסות גדלות. אין חולק כי פלטפורמת וולט היא מקור הכנסה נוסף עבור בתי העסק וגם שוולט לא מחייבת את העסקים להצטרף, אלא ⁠שהיא הפכה לכל כך דומיננטית בשוק המשלוחים עד שבתי העסק, ובעיקר הקטנים, מתקשים לשרוד בלעדיה. הצרכנים הורגלו לנוחות של הזמנת אוכל ומרבים להשתמש בוולט, שהממשק שלה נוח וידידותי למשתמש.
וולט נכנסה לישראל בסוף 2018 ומיד תפסה את הבכורה בשוק המשלוחים. למרות שצצו מתחרות לצידה, אף אחת מהן לא הצליחה להתפתח באופן משמעותי. על פי הערכות, וולט מחזיקה לפחות 60% משוק המשלוחים ובתל אביב נתח השוק שלה גדול עוד יותר ומוערך לפחות ב־70%.
השאלה היא מדוע רשות התחרות לא מכריזה על וולט כמונופול. בעבר הטילה רשות התחרות קנס בגובה 8.5 מיליון שקל על וולט במסגרת הסכם בו הודתה האחרונה כי פעלה בניגוד לחוק התחרות. וולט הפעילה עד 2022 פיצ'ר באפליקציה שנקרא "רק בוולט" ובו קידמה מסעדות בתל אביב שביצעו משלוחים באמצעות וולט בלבד ולא עבדו עם המתחרות. אותן מסעדות קיבלו בולטות בפלטפורמה של וולט וברשות מצאו כי המהלך פוגע בתחרות ומנוגד לחוק.
למרות שהבדיקה שבוצעה ברשות התחרות לא העלתה ספק בנוגע לכוח השוק שיש לוולט, היא לא הוכרזה כמונופול עד היום. הגישה של רשות התחרות היא שהכרזה כזו לא מרתיעה חברות, אלא האכיפה היא זו שחשובה, וחברות עם כוח שוק גדול, כמו וולט, יודעות שהן מונופול ושחלים עליהן האיסורים שחלים על מונופול, גם אם הן לא מוכרזות ככזה רשמית. מהלך של עליית מחירים, אם אינו חריג במיוחד, לא נתפס ברשות כפגיעה בתחרות.
מה כן עלול, אולי, להיתפס כבעייתי במהלך של וולט? העובדה שמסלול דמי מנוי, שאינו חלק מהמודל העסקי של ענף המשלוחים, כובל את הצרכן שישלם עבורו, מפני שלא ירצה לשלם עוד דמי משלוח כדי להזמין מחברות אחרות.
מוולט נמסר: ״וולט+ מגדילה את מספר ההזמנות והרווח לעסקים בעשרות מדינות, לצד חיסכון משמעותי לצרכנים, ואנו מאמינים כי כך גם יהיה בישראל״.