סגור

הבחירות בגרמניה: נקודת מפנה לשווקים הפיננסיים באירופה

הבחירות הקרובות בגרמניה עשויות להוות רגע מכריע עבור הכלכלה הגדולה באירופה, והשפעתן תורגש גם בשווקים הגלובליים, כולל בקרב משקיעים ישראלים. גרמניה ניצבת בפני אתגרים כלכליים משמעותיים, כולל קיפאון בצמיחה, עלויות אנרגיה גבוהות ואי-ודאות גיאופוליטית. תוצאות הבחירות עשויות להוביל לשינויים מהותיים במדיניות הפיסקלית והכלכלית.
מעבר לרפורמות פרו-עסקיות, הפחתת מיסים לחברות והקלות רגולטוריות עשויות ליצור הזדמנויות השקעה חדשות, בעוד שמבוי סתום פוליטי עלול להגביר את התנודתיות בשווקים.
הייצור התעשייתי בגרמניה רשם לאחרונה עלייה של 5.8% ביחס לשנה הקודמת. לכאורה, נתון המעיד על עמידות מסוימת של הכלכלה. עם זאת, עם אינפלציה בשיעור של 2.8% ואמון צרכנים שעדיין אינו יציב, הממשלה החדשה תידרש לאזן בין אחריות פיסקלית לתמריצים כלכליים.
מפלגת CDU, שמובילה כרגע בסקרים עם כ-30% תמיכה, הציגה תוכנית כלכלית אגרסיבית הכוללת הפחתות מס בהיקף של 80 מיליארד יורו במטרה לחזק את התחרותיות הגרמנית. ככל שצעדים אלו אומנם יאושרו בפרלמנט שייבחר, הם עשויים יהיו לשמש מנוע צמיחה חזק לשוק המניות הגרמני, במיוחד בענפי התעשייה והייצור.
עבור משקיעים גלובליים, הכלכלה הגרמנית נמצאת תחת מעקב הדוק. ממשלה יציבה ופרו-עסקית יכולה להעלות את רמת האמון בשווקים האירופיים, בעוד שעיכובים ביישום המדיניות המוצהרת עלולים ליצור הזדמנויות השקעה זמניות בשל תנודות קצרות טווח. משקיעים ישראלים, שנוהגים להיחשף לשוקי ההון האירופיים, צריכים לעקוב מקרוב אחר החלטות המדיניות הפיסקלית של גרמניה, שכן הן ישפיעו על הצמיחה הרחבה יותר בגוש האירו.
1 צפייה בגלריה
ניר ישעיה מנכ"ל אדמונד דה רוטשילד ישראל
ניר ישעיה מנכ"ל אדמונד דה רוטשילד ישראל
ניר ישעיה
(צילום: אלעד מלכה)
מעבר לגרמניה, גם היציבות האירופית הרחבה יותר נמצאת על כף המאזניים. הנציבות האירופית עדכנה כלפי מעלה את תחזית הצמיחה של גוש האירו לרבעון הרביעי של 2025 ל-0.1%, סימן להתאוששות אפשרית, גם אם בקצב איטי. בנוסף, הבנק המרכזי האירופי צפוי לשמור על מדיניות מוניטרית זהירה, עם אפשרות להורדות ריבית ב-2025, מה שעשוי להעניק תמיכה נוספת לשוקי המניות. על המשקיעים המוסדיים הישראלים, שמרבים לגוון את השקעותיהם בחשיפה לשווקים האירופיים, לעקוב מקרוב ולהעריך כיצד שינויים אלו ישפיעו על תיק ההשקעות שלהם.
אחד ההיבטים הקריטיים ביותר של הבחירות בגרמניה הוא השפעתן על ענף האנרגיה. עלויות האנרגיה הגבוהות בגרמניה יצרו נטל משמעותי על המגזר התעשייתי שלה, והממשלה החדשה צפויה לנקוט בצעדים להורדת מחירים אלו. אם תצליח, הדבר עשוי לשפר את שולי הרווח של יצרנים ויצואנים גרמנים, ולהפוך אותם להזדמנויות השקעה אטרקטיביות. בנוסף, מעמדה של גרמניה כשותפת סחר מובילה באירופה פירושו שכל שינוי במדיניות הכלכלית שלה יוביל להשפעות רחבות יותר על השווקים הפיננסיים ביבשת.
ההתאוששות הכלכלית הפוטנציאלית בגרמניה מתרחשת בתקופה שבה השווקים הגלובליים מתמודדים עם אתגרים משלהם. בארצות הברית, למרות רווחי חברות חזקים, נמשכת ההתמודדות עם לחצי אינפלציה ואי-ודאות בנוגע להורדות ריבית. במקביל, ההתאוששות הכלכלית של סין נותרה שברירית. על רקע המורכבות הזאת גוברת השפעתה האפשרית של המדיניות הפיסקלית והכלכלית שתינקט בסופו של דבר בגרמניה, על אסטרטגיות ההשקעה הגלובאליות, בין אם כגורם מייצב או, לחלופין, כעוד מוקד של אי-ודאות בשוקי ההון.
במבט קדימה, הבחירות בגרמניה טומנות בחובן הן סיכונים והן הזדמנויות. אם מפלגת CDU תשיג ניצחון ברור ותיישם את מדיניות הצמיחה שלה, משקיעים עשויים לראות עלייה בערך המניות הגרמניות, במיוחד בענפים עתירי אנרגיה ובקרב יצואנים. לעומת זאת, אם הקיפאון הפוליטי ימנע יישום רפורמות כלכליות משמעותיות, הסנטימנט בשוק עלול להידרדר, וליצור הזדמנויות השקעה לטווח קצר עבור אלו המוכנים לנווט בתנודתיות.
ניר ישעיה הוא מנכ"ל אדמונד דה רוטשילד (ישראל)