סגור
מתקן אגירה שאובה כוכב הירדן
מתקן אגירה שאובה כוכב הירדן. יתן מענה לצריכת חשמל בשעות השיא (צילום: אורניר הפקות)

בהשקעה של 2 מיליארד שקל: נפתח מתקן האגירה השאובה בכוכב הירדן

המתקן השני מסוגו בישראל יכול לספק 344 מגה-וואט לרשת החשמל תוך דקה ולתת מענה לצריכה בשעות השיא, יחד עם המתקן בגלבוע; יפעל למשך 20 שנה בבעלות קרן נוי והאצ'יסון

בהשקעה של מעל 2 מיליארד שקל: החלה ההפעלה המסחרית של מתקן האגירה השאובה בכוכב הירדן. במתקן מחזיקים קרן נוי (59.5%) והאצ'יסון (40.5%) והוא יכול לספק 344 מגה-וואט לרשת החשמל בתוך דקה אחת בלבד, ולתת מענה מהיר לעלייה פתאומית בביקוש לחשמל. המתקן בכוכב הירדן הוא השני בישראל, יחד עם מתקן האגירה השאובה בגלבוע. מתקני אגירה שאובה פועלים על ידי ניצול פערי הגבהים בין שני מאגרי מים.
השותפות בפרויקט קיבלו רישיון ייצור למשך 20 שנה מרשות החשמל יחד עם תעריף זמינות קבוע. תעריף זה משולם ליצרניות החשמל עבור הזמינות שלהן לספק חשמל לרשת בהתאם לצורך, גם ללא ייצור בפועל. תעריף הזמינות במתקן הוא בין 7-9 אג', בהתאם לביצועי המתקן. תעריף הזמינות הוא מעין הכנסה מובטחת ליצרניות החשמל ולכן תעריף זמינות גבוה הופך את מימון הפרויקטים לוודאי יותר. מנגד מדובר בתשלום שמתקבל ללא ייצור חשמל בפועל.
מתקן אגירה שאובה עובד בצורה כזו: יש שתי בריכות מים, כשרוצים לייצר חשמל מפילים את המים מהמתקן הגבוה לנמוך והמפל המלאכותי שנוצר משמש לסיבוב טורבינה לייצור חשמל. כשרוצים לטעון את המתקן שואבים את המים מהבריכה התחתונה לעליונה. לפי עוז לוי, סמנכ"ל רגולציה ברשות החשמל: "אגירה שאובה היא טכנולוגיה הידרו-אלקטרית בה תחנת הכח מייצרת חשמל בשיאי הביקוש באמצעות הזרמת מים ממאגר עליון למאגר תחתון דרך טורבינות. בשעות בהן יש עודף של חשמל וכשהחשמל זול נשאבים המים בחזרה למאגר העליון".
למרות שמתקני אגירה לא מייצרים חשמל בעצמם, מבחינה כלכלית יש מאפיינים דומים. במהלך שעות הבוקר והצהריים המתקנים סולאריים בשיא מבחינת יכולת הפקת החשמל, אך הביקוש נחשב לנמוך יחסית. בשעות הערב התמונה מתהפכת והביקוש לחשמל בשיא, אך המתקנים הסולאריים לא מפיקים חשמל מה שמחייב להפעיל יותר תחנות כוח פחות יעילות. לכן, עלות הייצור של החשמל בשעות הבוקר נמוכה יותר מבשעות הערב. מתקני האגירה מנצלים את פער המחירים ונטענים בשעות שהחשמל זול ומוכרים חשמל בשעות בהן מחיר החשמל גבוה.
למתקני אגירה שאובה יש שלוש יתרונות משמעותיים על מתקני אגירה רגילים – הראשון הוא הגודל המשמעותי שלו לעומת מתקני אגירה אחרים שמאפשר לספק חשמל ל-9 שעות, כשמתקנים אחרים משמשים לארבע שעות. יתרון נוסף הוא שבמקרים בהם יש עודף חשמל בשל הייצור הסולארי המוגבר ביום המתקן משתמש בחשמל העודף להעלאת המים. היתרון השלישי הוא הוא יכולת ההפעלה המהירה – בתוך דקה ניתן להפעיל את המתקן ככה שזה מאפשר לייצב את רשת החשמל באופן מהיר במקרה של נפילה של תחנת כוח או זינוק פתאומי בביקוש. לפי לוי: "למתקני אגירה שאובה אפשרות לספק חשמל במשך 8-9 שעות ברציפות, הם מסוגלים לשנות במהירות את העומס ואף לעבור מהר יחסית ממצב של ייצור חשמל למצב של קליטת עודפי חשמל ברשת. מתקני אגירה שאובה הינם מורכבים ויקרים ביחס לפתרונות אגירה אחרים אולם מאידך אורך החיים ההנדסי שלהם גבוה ועומד על כ- 50-80 שנה".
בשבוע שעבר הודיע רשות החשמל על החברות הזוכות במכרז להקמת מתקני אגירה ברחבי הארץ. בין הזוכות במכרז היו אורמת, שתקים לראשונה מתקן אנרגיה מתחדשת בישראל ואלייד. קרן נוי הייתה בין הזוכות במכרז גם, כשתקים באופן עצמאי מספר מתקני אגירה ברחבי הארץ.