הרנסנס הנשי בפיננסים: למה ההובלה הכלכלית משתנה דווקא עכשיו?
עד לפני מספר עשורים, נשים נתפסו כדמויות שוליות בעולם הפיננסים. הן תפקדו כצרכניות שירותים פיננסיים, אך לא קיבלו בהכרח החלטות כלכליות משמעותיות, לא ברמה האישית ולא ברמת השוק. היום, תמונת המצב משתנה בקצב מסחרר. נשים אינן רק נוכחות בשוק ההון – הן משנות אותו מבפנים ומבחוץ.
עפ"י מורגן סטנלי, נשים מחזיקות כיום בשליש מהנכסים הפיננסיים של משקי הבית בארה"ב, המסתכמים בלמעלה מ-10 טריליון דולר. עד שנת 2030, הן צפויות לשלוט בחלק הארי של 30 טריליון דולר שמוחזקים כיום ע"י דור הבייבי בומרס. בנוסף, נשים הן המוטבות המרכזיות של העברת ההון הבין-דורית, שכן הן חיות בממוצע חמש שנים יותר מגברים. אך השינוי אינו מתבטא רק בגידול בהון שמוחזק ע"י נשים, אלא גם בגישה שלהן להשקעות ולניהול כספים.
מחקרים מצביעים על כך שנשים משיגות תשואות גבוהות יותר מגברים כאשר הן משקיעות בשוק ההון. הן נוטות לאמץ גישה מחושבת יותר, להימנע מהחלטות פזיזות ולבצע בחירות השקעה המבוססות על מחקר מעמיק. למעשה, ממוצע התשואה השנתית של תיקי השקעות שמנוהלים ע"י נשים גבוה ב-1.8% מזה של גברים. נתון זה מאתגר את התפיסה המסורתית שנשים נחשבות למשקיעות פסיביות או חסרות ביטחון כלכלי. נוסף על כך, נשים משקיעות יותר ויותר תוך התחשבות בשיקולי ESG – סביבה, חברה וממשל תאגידי, מה שהופך אותן לשחקניות מפתח לא רק מבחינה פיננסית אלא גם מבחינה חברתית.
לצערי, למרות נתונים אלה, נשים עדיין אינן מנצלות את מלוא הפוטנציאל שלהן בשוק ההון. פערי השכר נותרו בעינם, ומשפיעים באופן ישיר על יכולתן של נשים לצבור הון משמעותי. על פי נתוני ה-OECD, נשים מקבלות בממוצע 26% פחות הכנסה מפנסיה מאשר גברים. חלק מהסיבות לכך נעוצות במבנה שוק העבודה, בו נשים רבות עוסקות במשרות חלקיות או מפסיקות לעבוד לפרקי זמן ממושכים כדי לטפל במשפחה. בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שנשים עדיין נוטות פחות לקחת סיכונים בהשקעותיהן, ולעיתים רבות נמנעות לחלוטין מלהיכנס לשוק ההון מחשש לחוסר ידע או היעדר ביטחון עצמי מספיק בתחום זה.
ולמרות כל אלו, נראה שהשנים האחרונות הביאו עימן רוחות של שינוי והמגמות הללו מתחילות להשתנות. מוסדות פיננסיים ברחבי העולם מתחילים להבין שנשים אינן רק פלח שוק פאסיבי, אלא לקוחות אסטרטגיות בעלות כוח כלכלי עצום. מחקר של הפורום הכלכלי העולמי מצביע על כך שהמוסדות הפיננסיים מפסידים הכנסות של כ-700 מיליארד דולר בשל שירות לא מספק לנשים משקיעות. משמעות הדבר היא פוטנציאל כלכלי עצום שטרם נוצל במלואו. פתרונות חדשניים המותאמים לנשים, כגון ייעוץ פיננסי מותאם, תכניות השקעה נגישות יותר ושירותים דיגיטליים אינטואיטיביים, יכולים להגדיל משמעותית את מעורבותן של נשים בשוק ההון.
התחום עובר שינוי לא רק בהיבט של נשים כלקוחות, אלא גם מבפנים. יותר ויותר נשים מאיישות כיום עמדות בכירות בשוק הפיננסים, ונתונים מראים כי חברות עם נשים בדירקטוריונים שלהן מניבות רווחים גבוהים יותר בהשוואה לחברות שבהן יש רוב גברי. קרנות גידור שמנוהלות ע"י נשים, למשל, השיגו בממוצע תשואות כפולות מקרנות גידור שמנוהלות על ידי גברים.
השינוי שמתחולל כיום אינו רק מגדרי – הוא כלכלי, חברתי ופוליטי. נשים לא רק משתלבות, אלא מביאות ערכים והשקפות חדשות לעולם הפיננסים, מה שמוביל לשוק מגוון יותר, יציב יותר ורווחי יותר.. הן מבינות את חשיבות ההשקעה לטווח ארוך, מיישמות אסטרטגיות השקעה חכמות ומקדמות ערכים של שקיפות ואתיקה בעולם העסקים.
המהפכה הכלכלית הנשית אינה טרנד חולף. מדובר בכוח שהולך ומשתלט על עולם הפיננסים – בין אם דרך השקעות פרטיות, ניהול הון או השפעה מבנית. ממשלו החדש של טראמפ למשל מספק ייצוג מרשים של נשים בתפקידי מפתח, מה שמעיד על ההכרה הגוברת בחשיבות תרומתן של נשים לעולם הכלכלה והפוליטיקה. מי שיתעלם מהשינוי הזה ימצא את עצמו מחוץ למשחק, בעוד מי שידע להכיר בחשיבותו ולהתאים את עצמו למציאות החדשה – ירוויח בגדול.
שגית מנור היא סמנכ"לית הכספים של נאייקס