סגור
מימין עמית גל ו מיקי לוי
עמית גל וח"כ מיקי לוי. הסכמה שנדרש מענה רחב מגורמים רבים (צילומים: עמית שאבי שלו שלום)

פרשנות
כשלממשלה לא אכפת: השתיקה שחשפה את מחדל הביטוח הסיעודי

יו"ר ועדת הביקורת מיקי לוי שאל "מי מתכלל את האירוע?", והתשובות שקיבל העלו תמונה של מדינה שנעה בין חוסר עניין לאימפוטנציה

"מי מתכלל כאן את האירוע?", שאל יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ מיקי לוי (יש עתיד). השאלה הדהדה בחדר הוועדה, שבו התקיים היום דיון על המשבר בביטוחי הסיעוד. לוי חזר על השאלה פעם נוספת. לבסוף הממונה על שוק ההון עמית גל התקרב אל המיקרופון ואמר: "כל עוד אין צוות אחר, הטענות הן רק אלינו".
הרגע הקצר הזה הוא המחשה מצוינת לאופן שבו משבר ביטוחי הסיעוד החריף לאורך השנים האחרונות, עד שהגיע למצב הנוכחי, שבו הוא מערער על יציבות מערכת הבריאות.
רשות שוק ההון היא אכן הגורם האחראי המיידי: היא זו שאחראית על יציבות הפוליסות של קופות החולים, היא זו שהתחזיות האקטואריות שבנתה - שאמורות היו להבטיח את יציבות הפוליסות ל־100 שנה - התפספסו ובגדול, והיא זו שנאלצה לקבל כעת החלטות קשות, שכללו הרעה נוספת בתנאי הפוליסה, כדי לשכנע את חברת הביטוח הראל להאריך בשנתיים את ההסכם שלה עם קופת חולים כללית, וכך לדחות את המשבר.
אותן החלטות קשות זכו למגוון רחב של הגדרות בדיון: "אספירין לחולי לב", אמר מיקי לוי. "שינויים קוסמטיים. אף אחד לא בא וחשב מהם הקריטריונים האופטימליים שישרתו את מערכת הבריאות ואת מדינת ישראל" אמרה ח"כ מירב כהן (יש עתיד), שיזמה את הדיון.
"הפגיעה במבוטחים, בשביל היציבות הכוללת, זה דבר שדרש מאתנו הרבה משאבים, גם נפשיים", הודה גל. "אנחנו לא רוצים להיות במקומות האלו". גל הבהיר כי הצעדים שנעשו כעת - במרכזם הקשחת מבחני הזכאות לקצבת סיעוד, יפחיתו להערכתו 10%–20% מהתביעות המאושרות. בהמשך דבריו הבהיר גל: "חלק מהסיבות למשבר הן מעשה ידי אדם, ותוצר של מדיניות של העשור האחרון".
אבל בעוד שלרשות שוק ההון אחריות ישירה, היא אינה הגורם המתכלל. משבר הסיעוד הוא אירוע רחב בהרבה ממה שנמצא תחת המנדט של הרשות, והוא מתחיל בקצבאות הסיעוד שמשלם ביטוח לאומי, שהיקפן הוכפל תוך שש שנים, ושדוהרות אל עבר היקף הוצאות שנתי של כ־20 מיליארד שקל. גל התביעות בביטוח לאומי משפיע גם על הביטוחים הפרטיים, שמתקשים לדחות תביעות שאושרו בביטוח הלאומי. בנוסף, המשבר כולל גם את משרד הבריאות, כרגולטור של קופות החולים, וכמי שחולק באחריות לקדם מדיניות של טיפול בקהילה ומניעת התדרדרות למצב סיעודי.
הנוכחים בדיון הסכימו על הצורך במענה רחב: "אנחנו צריכים להיערך בהסדר בר־קיימא שהוא חוזה חדש וברור של המדינה עם האזרחים בכל מה שקשור לביטוח הסיעודי", הבהיר גל. "אנחנו לא רגועים", אמר מנכ"ל כללית אלי כהן: "אין מנוס מישיבה של כל השחקנים מסביב לשולחן".
על אף הצורך הברור בראייה רחבה ומתכללת, לא ברור מיהו אותו גורם מתכלל שנדרש כעת ליצור חוזה חדש בין המדינה לאזרחים. בתחילת השנה הוקם צוות של משרד האוצר, שכולל את רשות שוק ההון ואת אגף התקציבים, ושנועד למלא את התחייבות האוצר לבג"ץ להציג פתרון ארוך טווח לענף. הצוות קיים דיונים ארוכים עם נציגי ציבור וגורמים רלוונטיים, אך מסמך הביניים שפירסם ביולי כלל עקרונות כלליים בלבד. גורמים באוצר טוענים שהצוות ממשיך לפעול, אך גם אם הדבר נכון, הוא פועל ללא מנדט ברור, ללא מסגרת זמן ברורה ובלי שיקוף של התהליך לציבור.
ממשרד האוצר נמסר: "מדובר בסוגיה חשובה בעלת השפעות נרחבות. הנושא נמצא בעבודה מקצועית".