הרפורמה להוצאת הייצור מידי חברת החשמל קיבלה דחיפה מאגף התקציבים
הרפורמה להוצאת הייצור מידי חברת החשמל קיבלה דחיפה מאגף התקציבים
במשרד האוצר החלו להיערך לשינוי דרמטי נוסף בחברת החשמל: מכירת נכסי הייצור שלה לשוק הפרטי או העברתם לחברה הממשלתית נגה. חברת החשמל תתמקד בפיתוח הרשת, שכיום עולה לישראלים יותר בהשוואה למדינות באירופה
מסתמן המאבק הבא בשוק החשמל: כמעט 7 שנים אחרי הרפורמה הגדולה בחברת החשמל, במשרד האוצר נערכים לשינוי הבא בחברה. מטרת השינוי היא הוצאת ייצור החשמל באופן מלא מחברת החשמל, שכבר ירדה לייצור של כ־30% בלבד מהחשמל בישראל.
את יריית הפתיחה ביצע בשבוע שעבר סגן הממונה על התקציבים איליה כץ. בכנס של המכון לאנרגיה וסביבה שנערך בהרצליה הוא הציג שתי אפשרויות שמציע משרד האוצר לעתידה של חברת החשמל. הראשונה היא מכירת נכסי ייצור החשמל של חברת החשמל לשוק הפרטי, האפשרות השנייה היא להעביר את יכולות ייצור החשמל של חברת החשמל לחברה ממשלתית אחרת. בשני המקרים המטרה זהה – יצירת חברה ממשלתית שממוקדת אך ורק בפיתוח רשת החשמל בישראל, ולא בפרויקטים אחרים שמסיטים את הקשב הניהולי בחברה מהפעילות המרכזית. לא ניתן לפסול את הגישה, שכן לפי הנתונים שהציג כץ בכנס הציבור הישראלי משלם לא מעט על פיתוח רשת החשמל ביחס למדינות אחרות באירופה, אך מקבל רשת פחות אמינה.
שוק החשמל מחולק לארבעה מקטעים: ייצור החשמל, מקטעי ההולכה והחלוקה - כלומר רשת החשמל מתחנות הכוח ועד לכניסה לערים ורשת החשמל בתוך הערים – ומקטע האספקה הכולל את מערכי החיוב ושירות הלקוחות. ב־2018 יצאה המדינה לרפורמה בחברת החשמל שאחת ממטרותיה היתה פתיחת שוק החשמל לתחרות במקטעי הייצור והאספקה. במקטע ההולכה אין כדאיות כלכלית בפריסת רשת חשמל מקבילה לזו הקיימת, ולכן לא יכולה להיווצר תחרות בתחום. לגבי תחרות במקטע החלוקה הדעות חלוקות. לכן חברת החשמל עדיין מחזיקה בשני המקטעים באופן מלא.
במקטע הייצור חויבה חברת החשמל למכור 5 תחנות כוח (עד היום נמכרו 4) ולא להקים תחנות כוח חדשות מלבד שתי יחידות ייצור בחדרה, שמוקמות בימים אלה (יחידות 80-70). ביוני נמכרה תחנת הכוח אשכול לדליה. כיום חלקה של חברת החשמל בייצור עומד על כ־30% בלבד.
יש לציין כי למרות החשש במשרד האוצר באותה התקופה, בחברת החשמל השלימו את מכירת התחנות ללא הערמת קשיים. התחנה שטרם נמכרה היא רידינג, כשהעיכוב נובע בעיקר מהשאלה מה יעשו עם הקרקע. כיום התחנה אינה פעילה.
מקטע אספקת החשמל כולל את כל מערכי החיוב ושירות הלקוחות לצריכת החשמל. עוד ב־2018 נפתח שוק האספקה לתחרות, אך בעיקר לשחקנים גדולים כמו קניונים ומפעלים. יצרניות החשמל הפרטיות, שהחזיקו בתחנות כוח יעילות יותר ובכך זולות יותר להפקת חשמל, הציעו ללקוחות הגדולים לרכוש חשמל בהנחות של בערך 7% מהתעריף של חברת החשמל. בחצי השנה האחרונה הגיע השלב הכמעט אחרון בפתיחת מקטע האספקה לתחרות – ובו כל משקי הבית בישראל, גם ללא מונה חכם, יכולים להתחבר לאחד הספקים הפרטיים שמתחרים בחברת החשמל. מעל 200 אלף משקי בית כבר עברו לאחד מספקי החשמל הפרטיים.
לפי נתונים שהציג כץ בכנס בהרצליה, תעריף ההולכה שמשלם הצרכן הישראלי הוא 31 יורו למגה ואט־שעה, בעוד באירלנד הנתון עומד על 26 יורו למגה ואט־שעה. בבלגיה, ספרד, צרפת, פורטוגל ושורה של מדינות אחרות המחיר נמוך מ־10 יורו. בתוך כך, בהשוואה של רמת אמינות אספקת החשמל ישראל משתרכת מאחורי המדינות האחרות.
לא מן הנמנע שאחת הסיבות לעלויות הגבוהות ולאמינות הנמוכה היא באמת העיסוק של חברת החשמל בנושאים שאינם בליבת הפעילות שלה. לאחרונה אמר מנכ"ל החברה מאיר שפיגלר בכנס האנרגיה של כלכליסט: "חברת החשמל היום לא יכולה להיות חלק מהתחרות. נכון להיום, חברת החשמל מייצרת, הביקוש עולה על הייצור, לחברת החשמל יש הכלים להיות חלק מהייצור גם באמצעות תחנות סטנדרטיות וגם באמצעות אנרגיה נקייה. זה קיים ברוב המדינות שבעברן היו חברות חשמל מונופוליסטיות וגם שם היתה רפורמה, והן כן מורשות להשתתף בתחרות גם בשימוש באנרגיה נקייה".
כאמור, כץ מציע שתי אלטרנטיבות: הראשונה היא מכירת כלל יחידות ייצור החשמל של חברת החשמל לשוק הפרטי במסגרת של הפרטה. האפשרות השנייה היא שחברת החשמל תמכור או תעביר את מחלקת ייצור החשמל שלה והתחנות לחברה הממשלתית נגה, ותתמקד ברשת. נגה היא חברה ממשלתית שהוקמה ב־2020 במסגרת הרפורמה בחברת החשמל, ואחראית על ניהול משק החשמל ותוכניות הפיתוח של המשק. ההיגיון מאחורי הקמתה היה מניעת מצב שבו חברת החשמל, מצד אחד, תתחרה ביצרני החשמל הפרטיים ומצד שני גם תחליט על מדיניות ההפעלה של התחנות הפרטיות.
עוד אלטרנטיבה שעולה מההצעה של כץ היא יצירת הפרדה תאגידית בחברת החשמל בין זרוע הייצור לרשת החשמל – שתי חברות נפרדות תחת אותה קורת גג שיפעלו כל אחת בצורה עצמאית. היתרון שבחלופה זו הוא שחברת החשמל הקימה בעבר תחנות כוח ובחברה יש את הניסיון הדרוש גם בהקמה של תחנות חדשות.