תביעות ייצוגיות: הגנה על עסקים קטנים - כן, אך לא על חשבון פגיעה בצרכן
תביעות ייצוגיות: הגנה על עסקים קטנים - כן, אך לא על חשבון פגיעה בצרכן
בימים אלה מתקיימים בוועדת החוקה דיונים בהליך חקיקה לתיקון חוק התובענות הייצוגיות, כאשר המוטיב המרכזי של מקדמי החוק הוא הגנה על עסקים קטנים. כפי שאציג במאמר, גם אנו, עורכי דין שמתמחים בתביעות ייצוגיות, מסכימים לכך שצריך להגן על עסקים קטנים מפני האופן השגוי בו חוק התביעות הייצוגיות מוחל עליהם. אבל, הבעיה הבולטת בחוק היא - מתחת למעטה הרטורי של "הגנה על העסקים הקטנים", יש בפועל הגנות על תאגידי ענק ועל מונופולים. חשוב שהציבור יהיה עירני, ואסור לאפשר לטייקונים "לתפוס טרמפ" על הצרות של העסקים הקטנים, ולתת להם יד חופשית לפגוע בציבור.
כלי התובענה הייצוגית בא להתמודד עם פגיעה צרכנית שהיא קטנה מבחינה כספית אך רחבה בהיקפה ופוגעת בצרכנים רבים, אלפים ואפילו מיליונים. למשל, הקטנת אריזה של מוצר בכמה עשרות גרמים, או גביית יתר בסכומים קטנים, או הפרה של חוקי פרטיות, או רכיב פגום ברכב. לצרכן הקטן אין את היכולת לתבוע תאגיד על עוולות אלה, וגם אם יש יכולת זה לא משתלם בעליל. לבעיה זו, התביעה הייצוגית נותנת מענה, בכך שמאפשרת תגמול כלכלי לתובע הייצוגי ולמייצגיו, ובסופו של הליך החברה הנתבעת צריכה להחזיר לציבור את הכסף שגבתה שלא בצדק (ופעמים זה שקלים ספורים לכל צרכן), לתקן את הליקוי, וגם לשלם לתובע שביצע את המסע ההרפתקני המשפטי הזה למען הציבור.
אבל, התיקון הזה לחוק לא נולד בחלל ריק. לצערנו, כלי התובענה הייצוגית גם נוצל לרעה, על ידי הגשת תביעות סרק סיטונאיות כנגד עסקים קטנים, אשר גם במקרים המובהקים שאין באמת עילת תביעה נגדם, לא השתלם להם לנהל הליך משפטי ולהגן על עצמם. כיון שעד קבלת הצדק, ההוצאה הכספית תהיה גדולה ממידתם. וכך, פשוט השתלם להם להגיע להסדר מהיר עם התובע, אשר פעל במפגיע שלא בצדק. את הבעיה הזו חשוב מאד לתקן, אך גם חשוב שלא לשפוך את התינוק עם המים ולהחזיר את הבעיה הישנה – מתן יד חופשית לתאגידים גדולים להטעות ולעשוק את הצרכן הקטן.
הבעיה בהצעת החוק במתכונתה הנוכחית, היא שאיננה עושה באמת הפרדה בין עסקים קטנים לבין חברות ענק, ומבקשת להחיל הגנות על כולם. גרוע מכך, שיש בהצעת החוק סעיפים שבאים להקשות על הגשת תביעות נגד תאגידי ענק וחברות ביטוח (שהם לא עסק קטן בשום צורה). סעיפים שכמובן אין בהם שום תועלת לעסקים הקטנים.
זאת במיוחד שהאסטרטגיה המשפטית של החברות הגדולות, שלא מוגבלות במשאבים, היא לנהל סחבת משפטית מתמשכת, אשר הופכת את התביעה הייצוגית נגדן למורכבת מאד ויקרה מאד. כך למשל, תביעה ייצוגית נגד חברת החשמל נמשכה למעלה מעשור, והיו תביעות שנמשכו אף 15 שנה. כעת, הצעת החוק באה להעניק לחברות הגדולות עוד הגנות, שיאפשרו להן לנהל מלחמת התשה משפטית לאורך עשרות שנים, עד שהתובעים פשוט יתייאשו.
לכן, יש להביא לתיקון נכון וחכם של החוק, כזה שפשוט מחריג את העסקים הקטנים לחלוטין מחוק התביעות הייצוגיות. הכלי הזה דרקוני מידי, וגדול מידי ממידותיהם. לא כנגדם הכלי הזה צריך להיות מופעל. ויחד עם זה, צריך להקל ולפשט את הליכי התביעה הייצוגית נגד חברות גדולות, כדי שההליך המשפטי יוכל להביא צדק לציבור. והכי חשוב, שהצדק הזה יקרה בזמן סביר, ולא לאחר עשרות שנים.
עו"ד אמיר ישראלי הוא שותף במשרד כהן-ישראלי ושות'