המזגנים הירוקים הותרו לשימוש - התקנתם עדיין עלולה לסכן את הציבור
המזגנים הירוקים הותרו לשימוש - התקנתם עדיין עלולה לסכן את הציבור
בנובמבר הושלם החוק המסדיר מי רשאי להתקין מזגנים ירוקים, אולם הקואליציה לא מוצאת זמן להעלות את החוק שלא שנוי במחלוקת לקריאה שנייה ושלישית במליאה. כעת כל אחד יכול להתקין את המזגנים ולסכן את הציבור שכן גז המזגנים החדש נחשב דליק יותר, והעיסוק בו מחייב הכשרה
טכנאי מזגנים חסרי ידע וניסיון יסכנו את שלום הציבור? לאחר עיכוב של כשנתיים – ועדת העבודה והרווחה השלימה בסוף נובמבר את עבודתה על חוק המסדיר מי רשאי להתקין מזגנים חדישים, ומסוכנים יותר להתקנה. אולם יותר מחודש חלף מאז – הקואליציה לא מצאה זמן להעלות את החוק לקריאה שנייה ושלישית במליאה. להתמהמהות עלולות להיות השלכות: רפורמת ״מה שטוב לאירופה טוב לישראל״ אשר נכנסה לתוקף בתחילת ינואר, מאפשרת הכנסה חופשית של מזגנים ירוקים מסוג חדש לארץ, אולם מבלי שעבר החוק אשר מסדיר כי המתקינים חייבים לעבור הכשרה – כל אחד יוכל להתקינם, ולסכן את הציבור שכן גז המזגנים החדש והירוק נחשב לדליק יותר, והעיסוק בו מחייב הכשרה ייעודית. יו״ר הקואליציה, אופיר כץ: ״החוק יעלה ככל הנראה בשבוע הקרוב״.
מדינות העולם מתקדמות לשימוש בגזי קירור ירוקים, ומחליפות את גזי הקררים המיושנים ממשפחת ה-HFC, גזי קירור מזהמים אשר קילוגרם שלהם שווה בהשפעתו על האקלים לכ-2 טונות של פחמן דו חמצני. כמעט כל מדינות העולם, למעט ישראל ומספר מדינות מתפתחות בעיקר באפריקה, נמצאות בעיצומו של מעבר הדרגתי לגזי קירור ירוקים בהתאם להסכם גלובלי הנקרא תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול. בתיקון קיגאלי נקבע כי מדינה שלא תיישם את ההסכם עד סוף 2032 ותפחית 70% בצריכת הגזים המזהמים הללו, לא תוכל יותר לסחור בגזים אלו עם שאר העולם.
גזי הקירור החדשים ידידותיים יותר לסביבה, אולם הם נחשבים לדליקים יותר. לכן, יש להסדיר את העיסוק בהם, ולוודא שטכנאי המזגנים יעברו הכשרה מתאימה. לאחר שנים של סחבת, בזמן כהונת ממשלת השינוי, הגיעו משרדי הממשלה להסכמה סביב חוק אשר מסדיר את הנושא – אולם הממשלה נפלה בטרם אושר לקריאה שנייה ושלישית. עם הקמת ממשלת נתניהו, הגיע החוק לוועדת העבודה והרווחה של הכנסת בראשות ח״כ ישראל אייכלר, אשר החליט לעכב ארוכות את העבודה על החוק. בין היתר, השמיע אייכלר טענות כלפי פעילת האקלים השוודית גרטה טונברג, והאשים אותה בכך שהעולם עובר לגז המזגנים הירוק. הוא טען כי ישראל לא צריכה לשתף עם כך פעולה, ואף דרש, כדי לצמצם את סיכוני דליפת הגז, להמציא חיישן חדש שיוצמד למזגנים בטרם יאושר החוק.
אייכלר גם הודיע כי יאלץ את השרה להגנת הסביבה לדחות את תקנות יישום הפחתת השימוש בגז המזיק בפעם השנייה – לאחר שעיכוב הוועדה הוביל לכך פעם אחת בשנה שעברה. מבחינה מעמיקה שביצע המשרד להגנת הסביבה בהובלת ד"ר נעמה ולד וד"ר גיל פרואקטור, בסיוע חברת אקוטריידרס, עולה, כי הנזק למשק מעיכוב ביישום תוכנית משקית מקיפה להפחתה בצריכת גזי הקירור המזהמים מוערך בכ-40 מיליארד שקל במצטבר עד 2040. לבסוף, החוק אושר בסוף נובמבר בוועדה, כשח״כ אלמוג כהן ניהל את הישיבה מקום אייכלר.
אולם למרות העיכובים הרבים, כעת ממתין המשק לאישור סופי של החוק בכנסת. יותר מחודש שלם חלף, אולם הקואליציה לא מצאה לנכון לשבץ את החוק – אשר לא נחשב לשנוי במחלוקת – בסדר היום לאישורו הסופי. בעוד שהקואליציה ממתינה, רפורמה שקידמה הממשלה כבר יוצרת מציאות חדשה: במסגרת ״מה שטוב לאירופה טוב לישראל״, יכולים יבואנים החל מה-1 בינואר לייבא לישראל באופן חופשי את מערכות הקירור. המשמעות: ללא חוק תומך, כל טכנאי מזגנים אשר לא עבר הכשרה יוכל להתקין את המזגנים והקררים לכשיגיעו לארץ, ובכך לסכן את עצמו ואת הציבור. נדגיש כי מערכות הקירור משתלמות במיוחד גם ליבואנים, שכן הן נחשבות זולות בכ-15% בהשוואה לקררים המיושנים והמזיקים לסביבה הנמכרים בישראל. כך, ייתכן כי יכלו להופיע בישראל בכמות גדולה כבר בתקופה הקרובה, בשל אישור רפורמת ״מה שטוב לאירופה טוב לישראל״.
בלשכתו של ח״כ אופיר כץ, יושב ראש הקואליציה, אומרים כי החוק יעלה ככל הנראה להצבעה השבוע, אולם לא מתחייבים לכך. מלשכתו נמסר כי ״ יו״ר הקואליציה אופיר כץ היה מאלו שדחפו שהחוק יתקדם בוועדת עבודה ורווחה. החוק הונח במליאה לפני כשבועיים, כשהיו הצעות חוק של תקציב המדינה שהיו מוכרחות לעבור עד סוף השנה. החוק יעלה ככל הנראה בשבוע הקרוב. כמובן שיש הגבלות ואי אפשר להעלות הכל ביחד בגלל פיליבסטרים של אופוזיציה, אבל נעשה את התעדוף לפי דחיפות״.
לקואליציה היו חוקים חשובים יותר להעביר מאז>>