המדינה מסבסדת רכישות דירה ומשאירה את השוק השכור בקיפאון
המדינה מסבסדת רכישות דירה ומשאירה את השוק השכור בקיפאון
לאחרונה הודיע משרד הבינוי והשיכון על פתיחתה של הגרלה חדשה במסגרת תכנית "דירה בהנחה", הכוללת כ-4,000 דירות, תוך ציון דרך משמעותי השנה ובו הוגרלו מאז תחילת השנה, יותר מ-20,000 דירות במסגרת זו. לעומת זאת, בתחום השכירות ארוכת הטווח, נרשמת ירידה במספר הדירות המשווקות, בעיקר בשל הירידה באטרקטיביות הפרויקטים על רקע הריבית הגבוהה. מאז הקמת "דירה להשכיר" ב-2014, שווקו כ-23,000 דירות, אך רק 4,400 מהן אוכלסו, וזאת למרות עלייה בביקוש לדירות שכורות. ביקוש שעלה עוד יותר בתקופה האחרונה על רקע המצב הכלכלי והבטחוני.
במהלך השנים, הדגש העיקרי ניתן לתכניות דיור לרכישה, כמו "מחיר למשתכן" ו"דירה בהנחה", שהתבססו על סבסוד מחירים ולמעשה מעין "מענק" של סכומי כסף גדולים (על חשבון המסים). זאת למרות העלייה בכמות משקי הבית הגרים בשכירות, המהווים כיום כ- 30% מסך משקי הבית בישראל. למעשה, בתוך עשור נוספו כ-500 אלף משקי בית למעגל הביקוש ומתוכם כ-47%, 230 אלף משקי בית, פנו לשכירות. כלומר, כמחצית ממשקי הבית בחרו לחיות בשכירות בעשור האחרון. עבור אלה שלא מסוגלים לרכוש דירה, האפשרות היחידה היא מעבר לשכירות, אך הבעיה העיקרית היא שהביקוש הגובר לשכירות נתקל בהיצע מוגבל של דירות. עדות לכך היא העלייה במחירי השכירות בחודשים האחרונים.
מדיניות הממשלה התמקדה בעיקר בתכניות שמעודדות רכישה ולא הרחיבה מספיק את פרויקטי השכירות לטווח ארוך, מה שיצר עיוותים בשוק המשתקפים בהגברת הביקושים ועליית מחירי הדיור. במקום זאת, היה נכון יותר להתמקד בהרחבת פרויקטים של שכירות ארוכת טווח ויצירת פתרון "רב שימושי". השקעה בפרויקטים אלו לא רק שתגדיל את ההיצע, אלא גם תספק פתרון מגורים לטווח ארוך ומשמעותי, במיוחד עבור משפחות וזוגות צעירים. שכירות ארוכת טווח גם מאזנת את הביקוש והמחירים ומאפשרת מגורים בתנאים גמישים למשך 5-10 שנים, עד שהמשפחות יוכלו להתארגן כלכלית ולרכוש דירה.
כמו כן, הגדלת היצע הדירות לשכירות ארוכת טווח באזורים מבוקשים יכולה לסייע בצמצום הפערים בין המרכז לפריפריה. במדינות רבות באירופה קיימות תכניות שכירות ארוכת טווח שמצליחות כבר שנים רבות, והן מהוות דוגמה ליתרונות של מודלים אלו, אשר ממתנים את שוק הדיור ומציעים פתרון ארוך טווח.
מיקוד בפתרון של שכירות ארוכת טווח משתלם כלכלית גם למדינה מפני שההשקעה והסבסוד שהיא מעניקה ביצירת דירות לשכירות ארוכת טווח מהווה פתרון "רב פעמי" לתקופה של כ-20 שנה, בעוד שבתכניות שונות המסבסדות דירות לרכישה בהנחה, מדובר בפתרון חד פעמי שרק מלבה ביקושים ולא מטפל באמת בצד ההיצע.המדינה יכולה להשתמש בכספים שמוקדשים כיום לתכניות הסבסוד, המהוות סוג של "מענקים", לטובת הרחבת היצע הדירות להשכרה. אף שהריבית הגבוהה גורמת לקשיים בטווח הקצר, בטווח הארוך, ככל שמספר הדירות להשכרה יגדל והמצב הכלכלי יתייצב, יימצא המודל כדאי יותר. פתרון זה גם ימתן את הביקוש לדירות לרכישה ויצמצם את העיוותים בשוק.
כעת ישנם כלים שהונחו על שולחן הממשלה והכנסת במטרה לקדם את שוק הדיור להשכרה ולתמוך במיזמים של דיור בשכירות ארוכת טווח במחירים מפוקחים. הסטת הכספים ו"המענקים" צריכה להיות לעבר תכניות אלה, בייחוד על רקע האינפלציה הגואה והגזירות הכלכליות העתידות להגיע על הציבור, וצפויות להרחיק עוד יותר את משקי הבית מהאפשרות לרכוש דירה. הממשלה יכולה ליישם כלים אלו, שכוללים פתרונות כמו דחיית מע"מ לקרנות ריט ואפשרויות נוספות למימוש נכסים, כדי לעודד את פיתוח הדיור המוסדי בטווח הארוך ולהביא ליציבות בשוק.
ערן ענבים הוא מנכ"ל אזורים Living