פרשנותהקרב הבא על עזה: מי ישלוט בכספי השיקום
פרשנות
הקרב הבא על עזה: מי ישלוט בכספי השיקום
יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס דחה הקמת "ועדת תמיכה משותפת" עם חמאס לרצועה, במטרה למנוע מארגון הטרור גישה לכספי השיקום שיוזרמו לעזה, במקביל לביסוס שלטונו שם מחדש
הפסקת האש ברצועת עזה שנכנסה לתוקפה היום בבוקר נותנת מענה הומניטרי בדמות שחרור חלק מהחטופים הישראלים והגברת כניסת הסיוע, אך היא לא נותנת מענה לסוגיה המרכזית שתמשיך ללוות את הסכסוך בחודשים הקרובים לפחות – ניהולה העתידי של רצועת עזה. ללא פתרון וללא מנגנון שלטוני מוסכם על ידי השחקנים השונים, בסיומה של הפסקת האש, ישראל לא תקבל את מבוקשה – הסדר ביטחוני מול רצועת עזה כך שלא תהווה עוד איום כפי שהיתה עד 7 באוקטובר. מנגד, גם הפלסטינים ברצועה לא יוכלו לראות תחילת שיקום משמעותי של בתיהם מאחר שקשה לראות גורמים בינלאומיים, ובכלל זה מדינות המפרץ, מזרימים אליה מיליארדי דולרים בהיעדר כתובת שלטונית ברורה ומפוקחת.
בקהילה הבינלאומית, ובכלל זה במדינות ערב ובישראל, ישנן הבנה והסכמה כי הממשל הבא ברצועת עזה יהיה פלסטיני, אבל זוהי פחות או יותר ההסכמה היחידה שיש. האם הגורם הפלסטיני הזה יהיה מושתת על הרשות הפלסטינית בפיקוח או בשותפות בינלאומית כזו או אחרת כמו שמרבית מדינות ערב מעוניינות או האם מדובר בגורם פלסטיני אחר ש"אינו הרשות ואינו חמאס" כפי שממשלת ישראל מתעקשת – כל אלה יוצרים פער שכרגע נראה בעייתי לגישור.
הפערים בתוך הזירה הפלסטינית גם הם נראים בשלב זה כקשים לגישור. בשבועות האחרונים ניהלו פתח וחמאס שיחות בקהיר במטרה להגיע להסכמה על מנגנון הניהול של רצועת עזה. בשלב מסוים נראה היה שהושגו הסכמות ולפיהן תוקם "ועדת תמיכה משותפת" בגיבוי חמאס ופתח. ועדה זו, לפי ההסכמות, אמורה להיות כפופה לרשות הפלסטינית ברמאללה. שני הצדדים הסכימו כי בעלי התפקידים שיאיישו את התפקידים בוועדת ניהול זו יהיו אנשי מקצוע, בלתי מזוהים פוליטית. בתקשורת הערבית אף דווח שחמאס כבר שלח לשלטונות המצריים שמות של מועמדים מטעמו להיות חלק מהוועדה. להפתעת המצרים, יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) דחה את ההסכמות וסירב להוציא צו שמורה על הקמת הוועדה הזו.
לסירוב של אבו מאזן ניתנו הרבה הסברים, אך נראה כי ההסבר המשמעותי קשור לפיקוח על כספי השיקום. לפי ההסכמות שהושגו בקהיר, תחת אותה ועדה לניהול הרצועה, אמורה היתה לקום קרן מיוחדת שאליה יוזרמו כספי השיקום של רצועת עזה. קרן זו היתה אמורה להיות בפיקוח ערבי ובינלאומי כדי לוודא לאן הכספים הולכים, ולמנוע כל אפשרות של שחיתות. מקורות המקורבים ללשכתו של אבו מאזן טענו כי הוא, בעצת יועציו, החליט שהרשות רוצה לשלוט בלעדית על כל דולר שנכנס לשיקום ואינו מוכן שלחמאס או לאנשים מטעמו תהיה גישה כלשהי לכספי השיקום. עמדה זו היא תוצר של שנים של חוסר אמון ואיבה שמאפיינים את יחסי חמאס ופתח.
מבחינת אבו מאזן, דחיית הקמת הוועדה המשותפת נובעת מעוד שיקול כבד משקל. במידה שהמצב הביטחוני־פוליטי ברצועת עזה יתייצב, אמורים לזרום לרצועה מיליארדי דולרים כדי לשקם את ההרס האדיר המוערך בעשרות מיליארדי דולרים. אבו מאזן ואנשיו מבינים שהשליטה באותם מיליארדים היא זו שאמורה לבסס את שלטונם מחדש ברצועה לאחר שגורשו ממנה על ידי הפיכת חמאס ב־2007, ולכן הם לא מתכוונים לוותר על כך. הרשות הפלסטינית מעוניינת כי שליטתה בכספים תהיה בלעדית בדיוק כפי שהיא מעוניינת בשליטה בלעדית על מעבר רפיח – צינור החמצן של הרצועה – שאמורה להיות בידי אנשי הרשות, שיעבדו בצמוד לפקחים מהאיחוד האירופי.
מחכים שטראמפ ישלוף אס מהשרוול
מי שמנסות לגשר על הפערים בין פתח לחמאס בסוגיית ניהולה העתידי של עזה הן המתווכות הטבעיות קטאר ומצרים, כשגם רוסיה וסין ניסו בחודשים להביא לפיוס פנים־פלסטיני ומשם להסכמה על עזה. איחוד האמירויות, שממלאת תפקיד משמעותי בפעילות הסיוע לתושבי רצועת עזה במהלך 15 החודשים האחרונים, תומכת בשובה של הרשות הפלסטינית לרצועה אך מתנה זאת בביצוע רפורמות "משמעותיות" שהיא תבצע. במילים אחרות, האמירויות אינה מעוניינת שאנשי הרשות מרמאללה ינהלו את הרצועה אלא מעוניינת שמקורבה, בכיר הרשות בעבר ברצועה, מוחמד דחלאן, יהיה שחקן מרכזי בעזה העתידית.
הפסקת האש שהחלה היום טורפת במידה מסוימת את הקלפים מבחינת הרשות הפלסטינית. חמאס, תחת המכות הקשות שקיבל מצה"ל מאז 7 באוקטובר וקריסת הציר השיעי שתמך בו, הצהיר במהלך החודשים האחרונים כי הוא אינו מתעקש על השלטון ברצועה והצהיר כי הוא מוכן לשתף פעולה עם הרשות, כלומר למלא תפקיד מאחורי הקלעים. עם זאת, ששת השבועות של ההפוגה שהוא מקבל עכשיו יסייעו לו להתארגן ולכפות מחדש את שליטתו על הרצועה, אם באמצעות כוחות השיטור שלו ואם דרך חלוקת הסיוע לתושבים. התחזקות חמאס מחדש ברצועה מקטינה עוד יותר את הסיכוי להגעה להסכמה עם פתח.
אף על פי שכרגע נראה כי סוגיית הממשל העתידי ברצועה תקועה, באזור סבורים כי המפתח לכך נמצא בידיו של ממשל טראמפ הנכנס. הלחץ של הממשל החדש הוא זה שהצליח להוביל להסכם הפסקת האש אחרי חודשים של מו"מ שלא התקדם. באמתחתו של ממשל טראמפ יש עוד מספר קלפים שהוא יכול להשתמש בהם כדי לקדם את הפתרון לממשל העתידי ברצועה ובייחוד אם הדבר יקודם במסגרת הסכם כולל למזרח התיכון, קרי כינון נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית.