סגור
חברי ה קואליציה חוגגת ב מליאת הכנסת
הקואליציה חוגגת בכנסת. הפעילות לקידום ההפיכה המשטרית מתרחשת בעיצומה של עדות ראש הממשלה כנאשם במשפטו (צילום: עמית שאבי)

פרשנות
קואליציה מנותקת: ג'ובים לרבנים, הפיכה משטרית והשתמטות

במקום לדון בתקציב המדינה, יוקר המחיה ובשיקום הצפון והדרום הקואליציה תקדם השבוע את חוק ההשתמטות, תמשיך לתכנן את הדחת היועמ"שית, תאשר חוק להחלשת לשכת עורכי הדין ותנזוף בדובר צה"ל. חוק התקציב ל־2025 לא יאושר עד לסוף החודש והמדינה תפעל החל מינואר הקרוב עם תקציב מקוצץ שיפגע בציבור 

הקואליציה ממשיכה השבוע לזרז בוועדותיה בכנסת את קצב החקיקה של ההפיכה המשטרית ואינה מתחשבת במשימות הלאומיות שעל הפרק. ההסכם לשחרור החטופים מעזה עדיין מתעכב, ולא ברור אם יתממש לפני חזרתו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב ב־20 בינואר 2025. לפי טענות של גורמים פוליטיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו מחבל במו"מ עם חמאס.
עתידם של עשרות אלפי התושבים המפונים מהצפון עדיין לוט בערפל, רבבות מתושבי המרכז ובהם תל אביב ויפו רצו בשבת למקלטים בעקבות התקפות החות'ים, החרדים המשתמטים עדיין נמנעים מלבוא ללשכות הגיוס, חשיפת ההתכתבויות בין חני בליוויס היועצת של נתניהו לרעייתו שרה ממשיכה להסעיר את הציבור. אבל כל אלה, כאמור, לא מונעים מהקואליציה לקדם במהירות את חוקי ההפיכה המשטרית. ואין זה מקרי שהפעילות הקדחתנית הזו מתרחשת בעיצומה של עדות ראש הממשלה כנאשם במשפטו.

הקואליציה שכחה את יוקר המחיה

החל מיום רביעי הקרוב יחול חג החנוכה, ובו הכנסת תצמצם את דיוניה בוועדות. ישיבות המליאה בימים שני ושלישי בשבוע הבא יתקיימו בבוקר במקום אחר הצהריים. לפיכך, הקואליציה מנסה השבוע עד כמה שניתן לזרז את קידום חוקי ההפיכה המשטרית ולדחוק הצידה את התקציב וחוק ההסדרים.
בימים כתיקונם הממשלה היתה מניחה במועד, בתחילת נובמבר 2024, את חוק הצעת התקציב וחוק ההסדרים לשנת 2025, והכנסת היתה מקדישה את מרב זמנה לחקיקה של החוקים הללו לפני תחילתה של שנת התקציב החדשה. אבל כיום, ממשלת נתניהו עושה את ההפך. הצעת התקציב הוגשה באיחור של כמה שבועות על ידי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית). רק בשבוע שעבר היא אושרה בקריאה הראשונה כי לקואליציה יש הרבה זמן. כבר עתה ברור שחוק התקציב ל־2025 לא יאושר עד לסוף החודש הנוכחי, וכתוצאה מכך, המדינה תפעל החל מינואר 2025 עם תקציב חודשי המתבסס על תקציב 2024 (תקציב המשכי) שמשמעותו קיצוץ חד בתקציב ההוצאות של הממשלה שיפגע בסופו של דבר בממשלה ובציבור.

2 צפייה בגלריה
היועמ"שית גלי בהרב מיארה ודובר צה"ל דניאל הגרי
היועמ"שית גלי בהרב מיארה ודובר צה"ל דניאל הגרי
היועמ"שית גלי בהרב־מיארה ודובר צה"ל דניאל הגרי. התמודדות עם נזיפות ואיומי הקואליציה
(צילומים: רפי קוץ, GIL COHEN-MAGEN / AFP)

חוקי ההפיכה המשטרית יזכו גם השבוע לתעדוף של הקואליציה, במקום שוועדות הכנסת יקדישו את עיקר זמנן לחקיקת חוקים להורדת יוקר המחיה, למשל, שיזנק החל מיום רביעי בעוד 8 ימים בעקבות העלאת המע"מ ב־1% ל־18%, ויוביל להעלאת המחירים במשק. הארנונה תעלה ב־5.25%, המים ב־2%, החשמל ב־3.8%. מחירי הארנונה, המים והחשמל נמצאים, כידוע, בתחומי אחריותה של הממשלה.
במקום זאת, תקדם ועדת החוקה חוק ומשפט בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) את הצעת החוק להחלשת לשכת עורכי הדין על ידי שליטה בכספי דמי החבר. הצעת החוק שהוגשה על ידי ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד) אושרה בקריאה הראשונה רק ב־3 בדצמבר 2024, ומאז הדיונים בה בוועדת החוקה מתקיימים בקצב מואץ. בקואליציה מבקשים שהוועדה תאשר את החוק להצבעה בקריאה השנייה והשלישית כבר מחר על מנת להעלותו למליאה כבר בשבוע הבא.
אשתקד הודיעה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה על התנגדותה להצעה זו וטענה כי "חקיקה ממשלתית היא דרך המלך להסדרה רחבה של עיסוק מקצועי המחייב רישיון". הנוסח המוצע יטיל מגבלות על השימוש של לשכת עורכי הדין בכספי דמי החבר, כך שלא יהיה ניתן להשתמש בהם לצרכים פוליטיים. העניין הוא שגובה דמי החבר יאושר על ידי רואה החשבון המבקר של לשכת עורכי הדין. בכך מבקשים שר המשפטים יריב לוין וח"כ מילביצקי לכבול את ידיו של ראש לשכת עורכי הדין עו"ד עמית בכר שמביע התנגדות הן להצעת החוק והן למהלכי ההפיכה המשטרית.
כזכור, ללשכת עורכי הדין שני נציגים בוועדה לבחירת שופטים, שאף הם מתנגדים למהלכי ההפיכה המשטרית ודורשים מיו"ר הוועדה השר יריב לוין למנות בהקדם את יצחק עמית לנשיא קבוע של בית המשפט העליון. לוין מאיים מצדו לחוקק את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, אם לא תושג הסכמה עד 16 בינואר 2025 - המועד שבו חייב אותו בג"ץ להציג את שם המועמד.

פגיעה בנושאי משרה שאינם מיישרים קו

למרות הקיצוצים הכבדים בתקציב המדינה לשנת 2025, וגל העלאות המסים, מתברר שלמדינה יש כסף לתוספת של עשרות רבנים במועצות הדתיות. ועדת החוקה תאשר השבוע להצבעה בקריאה השנייה והשלישית את חוק הרבנים 2 שהגיש ח"כ ארז מלול (ש"ס). החוק הזה הוא בבת עינו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, שדוחף אותו מאחורי הקלעים.

2 צפייה בגלריה
אינפו הקואליציה מאיצה את ההפיכה המשטרית
אינפו הקואליציה מאיצה את ההפיכה המשטרית
הקואליציה מאיצה את ההפיכה המשטרית

החוק קובע כי השר לשירותי דת יהיה רשאי לתקצב כמות בלתי מוגבלת של משרות בשכר רבנים, מזכירות או בלניות. כך, באמצעות הכספים הקואליציוניים הממשלה תוכל לייצר תקנים לרבנים וכל זאת בניגוד להתנגדותם החריפה של משרדי האוצר והמשפטים. חברי הכנסת באופוזיציה אומנם הגישו כ־800 הסתייגויות לחוק אבל בקואליציה מתכוונים להדוף אותן. ח"כ גלעד קריב (העבודה) טוען כי החוק "ייצור מוביל ארצי של מינוים פוליטיים במערך שירותי הדת, ללא כל קריטריונים מלבד הצרכים הפוליטיים של המפלגות החרדיות".
ועוד בכנסת: דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי צפוי לספוג בקרוב ביקורת חריפה בוועדת חוץ וביטחון על שהעז לפני שבועיים למתוח ביקורת על חוק פלדשטיין שנועד להעניק חסינות לדובר ראש הממשלה אלי פלדשטיין שהעביר חומר חסוי ולנגד שהעביר לו את החומר. אומנם הגרי כבר קיבל הערה על כך מהרמטכ"ל אבל הדבר אינו מונע מהח"כים בקואליציהלהוסיף לו גם משלהם. מדובר בעוד סממן של ההפיכה המשטרית: פגיעה בנושאי משרה בכירים, כולל בצבא, שאינם מיישרים קו בתמיכתם במהלכי ההפיכה המשטרית.
הגרי יחווה את מה שחווה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה בתקופה האחרונה. אומנם אתמול לא התקיימה ישיבת ממשלה שבועית אבל נושא הדחתה עדיין נמצא בדרגת דחיפות גבוהה על סדר יומה של הממשלה, וההליך ייצא לדרך כבר בקרוב. בינתיים, בניגוד לעמדתה המקצועית של מערכת הביטחון, מקדמות המפלגות החרדיות יהדות התורה וש"ס יחד עם שר הביטחון ישראל כ"ץ את חוק ההשתמטות שינציח את אי־גיוס החרדים ויאפשר לשמור על שלמות הקואליציה. ההסכמות בין הצדדים צפויות להיות מוצגות בקרוב.

מועמדים תומכי טרור וחוק הרייטינג

ובתוך כל זה: ועדת הכנסת בראשותו של ח"כ אופיר כץ (הליכוד) תקדם מחר במהירות הצעת חוק שהגיש להרחבת העילות לפסילת מועמדים במפלגות לכנסת של תומכי טרור. כץ משמש כיו"ר הקואליציה ובאופוזיציה חוששים שקבלתה של הצעת החוק תוריד את המוטיבציה של בוחרים ערבים ללכת אל הקלפי ובכך תסייע לימין.
כמו כן ועדת הכנסת תבחר ביום שלישי גם את נציגי הכנסת לאסיפה הבוחרת של הרבנות הראשית. הקואליציה רוצה לחזק את כוחה גם במוסד הזה שבו מבקשות המפלגות החרדיות והדתיות להגביר את כוחן.
ומצד שני, יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) הודיע על דחיית הדיון בחוק הרייטינג שנועד לקידום השבוע ולפיו הממשלה תוכל לשלוט במדידת הרייטינג של הערוצים המסחריים. ביטן הסביר זאת ברצון ללמוד את הנושא. השורה התחתונה היא שהקואליציה עדיין לא ויתרה על החוק, מקסימום ייתנו לביטן הישג פוליטי בחוק אחר כדי שיקדם במהירות את חוק הרייטינג.