על חשבון שאר הנוסעים: מדוע שמרה הרכבת קרונות ייעודיים לעובדי אלביט?
על חשבון שאר הנוסעים: מדוע שמרה הרכבת קרונות ייעודיים לעובדי אלביט?
לעובדי החברה נשמרו בימים האחרונים ארבעה קרונות במהלך שתי נסיעות שעשתה הרכבת מחיפה לתל אביב ובחזרה, קרון אחד לכל כיוון. מבדיקת כלכליסט עולה כי החברה שכרה את הקרונות עבור הסעת עובדיה לאירועי תרבות. לטענת הרכבת, הסיבה לשיריון הקרונות היא שהעובדים "מועסקים על ידי חברה ביטחונית העוסקת בתחומים רגישים"
נוסעים שעלו בימים האחרונים לרכבת בקו שבין חיפה לתל אביב ובין תל אביב לחיפה מצאו שרכבת ישראל שמרה על קרון ייעודי עבור עובדי החברה הביטחונית אלביט מערכות בדרכם לאירועי תרבות שהתקיימו עבורם במרכז הארץ, כהוקרה על מאמציהם במלחמה לייצר עבור צה"ל חימושים ומערכות נשק.
בדיקת כלכליסט העלתה כי לעובדי החברה נשמרו בימים האחרונים ארבעה קרונות במהלך שתי נסיעות שעשתה הרכבת מחיפה לתל אביב ובחזרה, קרון אחד לכל כיוון. ברכבת ישראל ובאלביט מערכות הבהירו כי אין מדובר ברכבות שלמות, פרט לסגירות נקודתיות של קרון בודד בכל נסיעה. בכל קרון יש כ-140 מקומות.
מאלביט מערכות נמסר כי "כחלק ממערך ההסעות לאירועי החברה, אלביט רכשה כרטיסים מראש עם מקומות מסומנים לחלק מעובדיה, כדי למנוע גודש תנועה בהגעה עם כלי רכב פרטיים למרכזי הערים. זאת, על בסיס פורמט שמוצע בידי רכבת ישראל לתכנון מראש של הסעות המונים לאירועים כמו פסטיגל, אחרים שמתקיימים בפארק הירקון ואירועים גדולים אחרים. בשום שלב לא ביקשנו לעצור עלייה של נוסעים נוספים לקרון והדבר אינו בשליטתנו".
גם ברכבת ישראל אמרו כי שירות ההסעה לעובדי החברה תורם להקלה על גודש התנועה בגוש דן, ובלעדיו אלה היו גוברים משמעותית אך הוסיפו כי "הקרונות המדוברים נשמרו לעובדי אלביט בשל היותם מועסקים על ידי חברה ביטחונית העוסקת בתחומים רגישים".
עוד הוסיפו כי ארבעת הקרונות המדוברים הופעלו בארבע רכבות בלבד מתוך כ-600, כשבכל רכבת 8-7 קרונות ובשעות שבהן הרכבות נסעו נגד כיוון העומס. לפי רכבת ישראל, הרכבות לכיוון תל אביב נסעו בשעות אחר הצהריים, בעוד העומסים מתאפיינים ברכבות הנוסעות לכיוון הנגדי, ולפיכך באותם הקווים ובאותן השעות הרכבות לא עמוסות כלל.
ברכבת ישראל לא נקבו בסכום שגבו מאלביט מערכות עבור הסעת עובדיה לאירועי התרבות שהיא מקיימת במרכז הארץ ואמרו כי אין לשירותים אלה מחירון אחיד. לבקשת התנועה לחופש המידע, רכבת ישראל מסרה לפני כשנה וחצי כי שירותי ההסעה בקרונות ייעודיים נקבעים לפי שורה של קריטריונים כמו מספר הקילומטרים של הנסיעה, אם מדובר בנסיעת הלוך ושוב ואם ההזמנה כוללת גם שירות של דיילים. המחירים נעים בין כמה אלפי שקלים בודדים לכמה עשרות אלפי שקלים לנסיעה.
זאת לא הפעם הראשונה שרכבת ישראל סוגרת קרונות, שאמורים להיות פתוחים לכלל ציבור הנוסעים, עבור חברה עסקית שמבקשת להקל ולהיטיב עם עובדיה בדרך למופעים גדולים או למשחקי כדורגל. אלביט ורכבת ישראל כבר עשו בעבר התקשרויות כאלה, כמו גם חברות אחרות במשק ובהן אינטל, רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה.
עם זאת, נוסעים שמצאו קרונות שנשמרו אך ורק לקהלים מוגדרים בקו רכבת מרכזי ועמוס כמו זה שבין חיפה לתל אביב, התרעמו על הפגיעה בעקרון השוויוניות. לכך יש להוסיף את העובדה שמדובר בקו היחיד שרכבת ישראל מקיימת בין מרכז הארץ לצפונה.
מאידך, כשבכל קרון כ-140 מקומות ישיבה עולה גם שאלת התרומה של הקצאתו הנקודתית למען הסעה המונית של עובדים בחברה אחת לאירוע שמתקיים במקום מרוחק כחלופה לכך שייסעו במכוניותיהם הפרטיות ויעמיסו עוד על הכבישים שעמוסים ופקוקים ממילא.