ימי הזוהר של התעשיות הביטחוניות? משבר אורב לחברות הקטנות והבינוניות בענף
ימי הזוהר של התעשיות הביטחוניות? משבר אורב לחברות הקטנות והבינוניות בענף
למרות התחושה החיובית בשוק והביקושים הגוברים, ניתוח מעמיק של המגמות בשטח מצביע על סכנה ממשית של קריסה של חברות ביטחוניות רבות, בעיקר בינוניות וקטנות. לקראת פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2024, התמונה המצטיירת מול עינינו מורכבת ומטרידה במיוחד, כאשר עוצמת הביקושים עלולה דווקא להוביל למשבר עמוק בענף הבטחוני כתוצאה מאי אספקת ביקוש ואי יכולת תזרימית לעמוד בצבר ההזמנות, שתוצאותיו עלולות להיות הרסניות עבור חברות רבות במשק.
הפרדוקס שנוצר מציב אתגר משמעותי: מחד, הביקוש חסר התקדים למוצרי תעשייה וביטחון מעיד על חוסנו של המשק הישראלי. מאידך, חברות רבות, בעיקר קטנות ובינוניות, עומדות בפני קריסה בשל חוסר יכולת לעמוד בקצב ההזמנות והדרישות.
אם נציץ בענפי הקמעונאות והמיד-מרקט, נראה כי שם המצב מחריף במיוחד והלחץ התפעולי והפיננסי מגיע לרמות קריטיות. הגידול המהיר בהכנסות אינו מלווה בשיפור ביחסי הנזילות והאיתנות הפיננסית. רבות מהחברות מציגות הון חוזר שלילי ותזרים מזומנים תפעולי שאינו מספיק לצורכי ההשקעה הנדרשים. העלייה בעלויות המימון והקושי בגיוס אשראי בנקאי מחריפים את המצב עוד יותר.
הבעיה המרכזית נעוצה בפער העמוק בין הביקוש ליכולת התפעולית והפיננסית של החברות. בעוד שחברות ענק כמו אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מצליחות להתמודד עם האתגרים, המצב שונה לחלוטין בקרב ספקי המשנה והתעשיות התומכות. חברות אלו נדרשות להשקעות עצומות בהגדלת כושר הייצור, רכש חומרי גלם ויצירת הון חוזר חיובי, אך מתקשות לגייס את המשאבים הנדרשים בשוק ההון המאתגר והמערכת הבנקאית והחוץ בנקאית.
הדוחות הכספיים הצפויים לשנת 2024 עשויים לחשוף מגמה מדאיגה של חברות המציגות גידול משמעותי בהכנסות וברווחיות החשבונאית לצד קשיים תזרימיים חמורים. צפוי גידול משמעותי במספר החברות שיקבלו הערת "עסק חי", המעידה על ספקות וחשש ממשי באשר ליכולתן להמשיך ולפעול בעתיד הנראה לעין כ"עסק חי". הדוחות הכספיים של שנת 2024 אמנם יעוררו דאגה, אך הבעיה האמיתית צפויה להחריף החל מ-2025 עקב עלויות ייצור גוברות. מגמה זו תתבטא בירידה עקבית ברווח הנמדד בדוחות הכספיים מרבעון לרבעון, עד להגעה למצב של רווח שלילי על בסיס מזומן (תזרים מזומנים מפעילות שוטפת שלילי).
המצב מחריף בשל המציאות הביטחונית המורכבת. כיום, רוב הייצור מופנה לשוק המקומי על חשבון הייצוא. חברות כמו אלביט, התעשיה האוירית ורפאל נאלצות להשקיע משאבים עצומים בהבטחת שרשרת האספקה המקומית, דבר המשפיע על כל שרשרת הערך התעשייתית. ברמת המשק, זוהי התפתחות חיובית המחזקת את העצמאות התעשייתית, אך ברמת החברות הבודדות, המשמעות היא לחץ תפעולי ופיננסי כבד.
לאור המצב, נדרשת התערבות ממשלתית מיידית. הממשלה חייבת להקים קרן ייעודית לתמיכה בהון חוזר לחברות תעשייתיות ולספק ערבויות מדינה להלוואות בנקאיות. בנוסף, נדרשות הקלות רגולטוריות זמניות לחברות בענפים קריטיים ותמריצים משמעותיים להשקעות בהרחבת כושר ייצור.
עם זאת, המצב הנוכחי מייצר גם הזדמנויות עסקיות משמעותיות. זהו הזמן האידיאלי להנפקת חברות ביטחוניות, שכן השוק מכיר בפוטנציאל הצמיחה שלהן. בנוסף, צפוי גל של מיזוגים ורכישות, כאשר חברות חזקות ירכשו מתחרים מתקשים במחירים אטרקטיביים.
המפתח להישרדות בתקופה זו טמון בניהול קפדני של ההון החוזר, תכנון פיננסי מדויק והידוק הקשר עם ספקים ולקוחות מרכזיים. חברות שתשכלנה לאמץ מודלים עסקיים גמישים יותר, תוך שמירה על איתנות פיננסית, תצאנה מחוזקות מהמשבר.
אנו עומדים בפני נקודת מפנה היסטורית בתעשייה הבטחונית. השילוב של ביקושים גואים עם אתגרים תפעוליים ופיננסיים יוצר "סערה מושלמת" שרק החברות החזקות והמנוהלות היטב ישרדו אותה. נדרשת פעולה מהירה ומתואמת של כל הגורמים במשק כדי למנוע משבר תעשייתי חמור, שעלול להשפיע לא רק על החברות עצמן אלא על המשק הישראלי כולו. המשבר המתהווה אינו גזירת גורל - אך מניעתו תלויה בפעולה מהירה ונחושה של כל המעורבים.
רו"ח ניר זיכלינסקי הוא המייסד של קבוצת SRI Global Group