הכנסת אישרה את החוק להחלשת לשכת עורכי הדין: דמי החבר יופחתו ב-20%
הכנסת אישרה את החוק להחלשת לשכת עורכי הדין: דמי החבר יופחתו ב-20%
החוק שאושר בקריאה שנייה ושלישית במליאה מהווה חלק מההפיכה המשטרית וקובע בין השאר כי השימוש בדמי החבר ואגרות החובה שגובה הלשכה יוגבל לתפקידי ופעולות החובה שלה, וכן מונע שימוש בדמי החבר לצרכים פוליטיים. בלשכת עורכי הדין טוענים כי החוק הוא ניסיון של הקואליציה להתנקם בלשכה שהובילה את ההתנגדות להפיכה המשטרית
מליאת הכנסת אישרה הערב (ד') בקריאה שנייה ושלישית את החוק להחלשת לשכת עורכי הדין, לפיו דמי החבר ללשכה יופחתו השנה ב-20%. את ההצעה הגיש ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד). בעד החוק הצביעו 52 ח"כים מול 45 ח"כים שהתנגדו.
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין: "החוק שם סוף לתשלום המופקע שלשכת עורכי הדין גובה מדי שנה מציבור עורכי הדין, ומאפשר לכל מחוז לקבוע את סדרי העדיפויות שלו. זה עוד שינוי חשוב בדרך לתיקון מערכת המשפט על כל מרכיביה".
החוק מהווה חלק ממהלכי ההפיכה המשטרית שאותם מוביל שר המשפטים יריב לוין. ועדת החוקה מקדמת בימים אלה את "מתווה לוין סער" להדחת שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים, והחלפתם בעורכי דין שייבחרו האחד על ידי הקואליציה והשני על ידי האופוזיציה.
החוק מונע שימוש בדמי החבר שגובה הלשכה לצרכים פוליטיים - כמו הפגנות נגד ההפיכה המשטרית. לשכת עורכי הדין נמנית עם המתנגדים למהלכי ההפיכה המשטרית של לוין.
החוק קובע בין השאר כי השימוש בדמי החבר ואגרות החובה שגובה לשכת עורכי הדין יוגבל לתפקידים ופעולות חובה של הלשכה, כמו פיקוח על מתמחים, מערך שיפוט אתיקה וכדומה, וכן פעולות נוספות כמו בחירות למוסדות הלשכה וענייני שכר טרחה. עוד נקבע כי על בסיס זה תיקבע תוספת שניתן יהיה לגבות במטרה לאפשר ללשכה ולמחוזות להתנהל באופן עצמאי ולכסות את כלל ההוצאות הנדרשות להתנהלות הלשכה והמחוזות ביעילות. בנוסף, סעיפים שונים בהצעת החוק מקנים כוח נוסף לראשי המחוזות בלשכה בכל הנוגע לשימוש בתשלומי הרשות ללשכה.
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר אמר שלשום (ב') בוועדת החוקה כי החוק מגביל את האפשרות לעשות שימוש בדמי החבר לכלל פעולות הלשכה, ובכללן פעילות ציבורית. לטענתו, זהו ניסיון של הקואליציה להתנקם בלשכת עורכי הדין שהובילה את ההתנגדות להפיכה המשטרית, מאז שהוא נבחר לתפקידו ביוני 2023 ברוב של 73%, ולניסיונותיו של לוין להשתלט על הוועדה לבחירת שופטים.