סגור
ח"כ לימור סון הר מלך 3.7.23
ח"כ לימור סון הר מלך (צילום: שלו שלום)

עוצמה יהודית מעכבת את אישור חוק העלאת דמי הביטוח הלאומי

הסיעה מהווה לשון מאזניים בוועדת העבודה והרווחה, והגישה בקשה להצבעה נוספת על הצעת החוק שאמורה להכניס למדינה 5 מיליארד ש' בשנה; הצבעה נוספת בעניין נקבעה להיום, אך נדחתה כיוון שלא הושגו הסכמות, כשברקע דרישת עוצמה יהודית לדיון בממשלה על הדחת היועמ"שית

עוצמה יהודית שוב מאתגרת את הקואליציה. איום הסיעה להצביע נגד חוק העלאת דמי הביטוח הלאומי, שהוא אחד החוקים החשובים הנלווים לחוק התקציב, מונע את האישור הסופי שלו לקריאה שניה ושלישית.
שלשום אישרה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת את חוק העלאת דמי הביטוח הלאומי שאמור להגדיל את הכנסות המדינה ב-5 מיליארד שקלים. אלא שח"כ לימור סון הר מלך מעוצמה יהודית הגישה בקשה לרביזיה (הצבעה נוספת). ברקע, עומדת דרישת עוצמה יהודית לדיון בממשלה על הדחת היועמ"שית ודרישה להגדלה דרמטית של תקצב המשרד לביטחון לאומי.
בניגוד למליאה שבה יש לקואליציה רוב גם בלי נציגי עוצמה יהודית, הרוב של הקואליציה בוועדת העבודה ורווחה עומד על 8 מול 7. זה הופך את עוצמה יהודית ללשון המאזניים בוועדה ומקל עליה ללחוץ בנושא זה.
הרביזיה היתה אמורה להיערך היום ב-15:30, אלא שבהנחיית יו"ר הקואליציה היא בוטלה. עם זאת, כיוון שהכוונה היא להצביע על החוק הזה בשבוע הבא, הדחייה אינה משמעותית ובעיקר מעידה על הקלקולים בקואליציה.
התיקון הוא מהצעדים המכניסים ביותר בתוכנית הכלכלית, כ-5 מיליארד שקל, שכולם ישמשו לאוצר כמקור תקציבי ולא יישארו בביטוח הלאומי.
ביקורת קשה נמתחה בשבוע שעבר על כך שכל תוספת התשלום ממוקמת במדרגת התשלום הנמוכה של דמי הביטוח הלאומי. כלומר הפגיעה בשכבות החלשות והחזקות זהה (60 שקל לחודש שהם 720 שקל לשנה). ארגוני המעסיקים מתחו ביקורת על הכוונה להעביר את התיקון כחוק קבוע, בעוד שהמצב הכלכלי יכול להשתפר מאוד בשנים הבאות.
לכן, ביום ראשון ועדת העבודה והרווחה של הכנסת הגבילה את תוקף העלאת דמי הביטוח הלאומי לארבע שנים (שנתיים, עם אפשרות להאריך עוד פעמיים בשנה, באישור הוועדה). הוועדה העבירה חלק מעלות ההעלאה מהמעסיקים לעובדים, במקום חצי חצי, 60% המעסיקים ו-40% העובדים. בכך מיתנה במקצת את כמות הגזרות והתשלומים שיונחתו החל מתחילת 2025 על השכבות החלשות.
במשרדי האוצר וראש הממשלה לא מתכוונים בשלב זה להיענות לדרישות בן גביר בעניין דרישתו לתוספת התקציב למשרדו של 20.7 מיליארד שקלים. בקואליציה אומרים שהנושא ידון רק לקראת ההצבעות על תקציב 2025 בכנסת במרץ 2025.
באשר לתביעת בן גביר להדחת היועמ"שית, למרות הסכמה עקרונית של ראשי מפלגות הקואליציה לפתוח בהליכים להדחתה, הם מסרבים להחליט שהדבר יקרה בישיבת הממשלה הקרובה. בקואליציה טוענים שבן גביר מזהם את תהליך ההדחה והופך אותו לפוליטי.