סגור
יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין ושר הבטחון ישראל כץ שמציג את טיוטת חוק הגיוס ב ועדת חוץ ובטחון
יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין ושר הבטחון ישראל כץ שהציג את טיוטת חוק הגיוס בוועדת חוץ ובטחון (צילום: עמית שאבי)

חקיקת ההפיכה המשטרית נמשכת: קשיים בקואליציה בקידום חוק ההשתמטות

מחלוקות בין הליכוד, הציונות הדתית והחרדים על יעדי הגיוס שהציג כץ, שיופיע היום בוועדת חו"ב לדיון נוסף. במקביל, מקודמות הצעות חוק בוועדת החוקה: תדון היום ב"מתווה לוין-סער" - להוצאת נציגי לשכת עוה"ד מהוועדה לבחירת שופטים, הצעה להפיכת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה למשרות אמון והצעה המגבילה את הזכות להגשת בג"ץ

שר הביטחון ישראל כץ יופיע היום (ג') בוועדת חוץ וביטחון לדיון נוסף בעקרונות חוק ההשתמטות, אשר הציג בפני הוועדה בשבוע שעבר. נכון להיום, אין רוב בקואליציה בעד הצעת החוק, אף שכץ הודיע כי יוטלו סנקציות נגד המשתמטים.
ח"כים בליכוד ובציונות הדתית מתנגדים לעדכון יעדי הגיוס שהציע כץ, שנתמך על ידי המפלגות החרדיות יהדות התורה וש"ס. החרדים, מצדם, מתנגדים להטלת סנקציות כלכליות על המשתמטים.
לפי העדכון שהציג כץ, השנה יעמוד יעד הגיוס על 4,800 אברכים, בשנה הבאה על 5,700, ובתוך 7 שנים יעמוד יעד הגיוס על מחצית משיעור המתגייסים החרדים בשנה. יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד), מוביל את ההתנגדות לקצב העלאת יעדי הגיוס שהציג כץ. ח"כ אלי דלל (ליכוד) הודיע שיתמוך רק במתווה שיקבל את הסכמתו של אדלשטיין. אדלשטיין דורש שהגיוס יתבצע ליחידות לוחמות, ולא יכלול שירות לאומי במסגרת יעדי הגיוס של החרדים.
ח"כים בציונות הדתית מתנגדים אף הם לקצב האיטי של העלאת יעדי הגיוס של האברכים, ודורשים לגייסם ליחידות לוחמות. בקרב הציבור הדתי-לאומי שספג אבדות רבות במלחמה, נמתחת ביקורת על הציונות הדתית בראשות שר האוצר בצלאל סמוטריץ', על כך שהם לא מונעים את חקיקת החוק, שבעצם מנציח את ההשתמטות ואת אי-השוויון בנטל.
יתרה מזו, סמוטריץ' איים אתמול כי יפרק את הממשלה אם המלחמה בעזה לא תימשך. "הציבור שלי נמצא מתחת לאלונקה בכל החזיתות, ואני לא בורח באמצע מערכה ומשאיר אותו לבד. אני אעשה הכל כדי לוודא שנחזור למלחמה ונגיד להשמדת החמאס והשבת כל החטופים", אמר בישיבת סיעתו.
בעקבות התפטרותו של ח"כ עמיחי אליהו (עוצמה יהודית) מהממשלה, הוא יחזור היום לכהן כח"כ מהאופוזיציה, ובמקומו ייצא מהכנסת ח"כ צבי סוכות. עם זאת, כדי שהציונות הדתית לא תאבד מקום בכנסת (של סוכות), סמוטריץ', שהוא שר אך לא מכהן כח"כ, צפוי להתפטר מהממשלה ולהתמנות כחבר כנסת במקומו של ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) שיפרוש. כפי שפורסם שלשום בכלכליסט, סבב זה יעלה לקופת המדינה 100 אלף שקל במענקי הסתגלות מהכנסת לסוכות ולקרויזר.
אלא שבציונות הדתית חוששים שלא יימצא רוב בכנסת בעד מינויו מחדש של סמוטריץ' כשר אוצר, ולכן הוא לא מתפטר מתפקידו בשלב זה. בליכוד הציעו שגם כמה שרים מהמפלגה שאינם ח"כים יתפטרו מהממשלה, יחזרו לכנסת, ולאחר מכן ימונו כשרים (ויגישו התפטרות מהכנסת), כדי לשדרג את הסיכוי לכך שיהיה רוב גם בעד מינויו מחדש של סמוטריץ' כשר אוצר, אך סמוטריץ' סירב להצעה.
בינתיים, בציונות הדתית מקדמים את מהלכי ההפיכה המשטרית באמצעות הצעות חוק פרטיות והצעות חוק בוועדת החוקה של הכנסת. היום תדון ועדת החוקה ב"מתווה לוין-סער" - להוצאת שני נציגי לשכת עורכי הדין מהוועדה לבחירת שופטים ומינוי שני עורכי דין מטעם הקואליציה והאופוזיציה. המתווה צפוי להיות מוטמע בחוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שכבר אושר בשנה שעברה בקריאה השנייה והשלישית, והוחזר אתמול לוועדת החוקה לצורך הכללת "מתווה לוין-סער".
אתמול הניחה קבוצת ח"כים מהציונות הדתית בראשות יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן הצעת חוק להפיכת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה למשרות אמון. "הצעת חוק זו נועדה לשנות את שיטת בחירת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, כך שהם ייבחרו על ידי השר המופקד על המשרד, בדיוק כפי שנעשה בבחירת מנכ"ל המשרד. שינוי זה יגביר את המשילות ויחזק את משרדי הממשלה, כך שיוכלו ליישם את מדיניות השר בצורה מיטבית והרמונית ולא לעומתית ומסכלת", נכתב בהצעת החוק.
בנוסף, הוגשה הצעת חוק נוספת על ידי רוטמן, שמגבילה את זכות העמידה בבג"ץ. הצעת החוק קובעת כי ניתן יהיה להגיש עתירה לבג"ץ רק אם לעותר יש קשר אישי והוא עלול להיפגע מהחלטה של רשות שלטונית. הח"כים מתכוונים בכך למנוע מארגונים פוליטיים לעתור לבג"ץ נגד הריסת בתים בשטחים.