סגור
קריית שמונה זירה נפילה פגיעה רקטה ירי מ לבנון
בית שנפגע בקריית שמונה (ארכיון) (צילום: Amir Levy/Getty Images)

בעלות של כמיליארד שקל נוספים - המדינה נערכת להמשך פינוי תושבי הצפון לפחות עד סוף פברואר

משרד האוצר יביא לאישור הממשלה הצעת החלטה להמשך מימון שהיית המפונים במלונות ודירות שכורות עד סוף פברואר. צה"ל: המניעה הביטחונית לחזרת התושבים תימשך לפחות עד אז

משרד האוצר יביא לאישור הממשלה הצעת החלטה להארכת המשך פינויים על חשבון המדינה של רבבות מתושבי הצפון שפונו מבתיהם בתחילת המלחמה לפני כ-15 חודשים. מימון הפינוי יימשך לפחות עד סוף פברואר הקרוב בעלות שמוערכת בכמיליארד שקל.
הצעת ההחלטה החלה להתגבש אמש, עם קבלת חוות דעת של צה"ל ומשרד הביטחון שלפיה המניעה הביטחונית לשובם של תושבי הצפון לבתיהם תימשך עד סוף פברואר. לפני כחודש החלה הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה ומתוקף ההבנות שעליהן היא מתבססת צה"ל רשאי לפעול נגד תשתיות חיזבאללה בדרום לבנון עד סוף ינואר.
מאז פינויים של תושבי הצפון מעשרות יישובים שסמוכים לגבול עם לבנון הממשלה האריכה כמה פעמים את משך תקופת הפינוי, לרוב ברגע האחרון תוך יצירת אי ודאות בקרב המפונים על המשך העברת המימון מצד המדינה. הפעם האחרונה שהממשלה האריכה את פינוי התושבים היתה בסוף אוגוסט ותוקף ההחלטה אמור לפקוע בסוף השנה.
בבתי מלון ברחבי הארץ משוכנים על חשבון המדינה כ-15 אלף מתושבי הצפון ועוד כ-50 אלף מתושביו גרים בדירות ששכרו בהתבסס על מענקי אכלוס של 200 שקל ליום למבוגר ו-100 שקל ליום לילד.
בסביבתו של השר במשרד האוצר זאב אלקין, שאמון על מינהלות השיקום בדרום ובצפון אמרו לכלכליסט כי ההחלטה המתגבשת תובא לאישור הממשלה בישיבתה הקרובה או לפניה, באמצעות משאל טלפוני בין השרים. שם אמרו כי הארכת משך הפינוי תיעשה מתקציב ייעודי מ"קופסת המלחמה" של משרד האוצר, ולא מתוך תקציב מינהלת השיקום לצפון שעומד על כ-15 מיליארד שקל במתווה רב-שנתי.
בשבועות הקרובים המדינה אמורה לגבש מתווה שעל בסיסו תתוכנן החזרה של תושבי הצפון לבתיהם החל מ-1 במרץ וזאת בכפוף להערכות מצב של צה"ל ומערכת הביטחון שיעשו במהלך פברואר. המתווה שיגובש יכלול מענקי חזרה בהיקף של כמה עשרות אלפי שקלים לכל משפחה כשמפונים מהצפון שיירצו להמשיך לשהות זמן נוסף במקומות שאליהם פונו, עד לסוף שנת הלימודים או עד למועד פקיעת חוזה שכר הדירה שלהם, יוכלו לעשות זאת אך יהיו זכאים למענקי חזרה פחותים.
בתוך כך, עם התפטרות הפרויקטור לצפון אליעזר (צ'ייני) מרום בשבוע שעבר וזאת כחמישה חודשים בלבד לאחר שנכנס לתפקידו, עדיין לא מונה פרויקטור חדש שיחליף אותו. בעוד שמרום עתיד לסיים את תפקידו בשבוע הבא, בסביבתו של אלקין אומרים כי בשל היעדר נציב שירות מדינה לא ניתן לקדם מינוי של פרויקטור חדש וכי על רקע המצב נבחנים מנגנונים חלופיים לניהול והפעלת המינהלת לשיקום הצפון.