סגור
גגות סולאריים אנרגיה סולארית
גגות סולאריים. התוכנית תפגע בעיקר בשכבות החלשות (צילום: pixabay)

אגף תקציבים נגד משרד האנרגיה: תוכנית הגגות הסולאריים תייקר את חשבונות החשמל

ראש אגף תקציבים באוצר יוגב גרדוס מזהיר כי תוכניתו הלא מאושרת של שר האנרגיה אלי כהן, לפיה יוקמו 100 אלף גגות סולאריים עד 2030, פוגעת בעצמאות רשות החשמל. לדבריו עלות התוכנית בגובה 10 מיליארד שקל תתגלגל לציבור ותפגע בעיקר בשכבות החלשות

במסיבת עיתונאים שנערכה בשבוע שעבר הצהיר שר האנרגיה אלי כהן על התוכנית החדשה להוסיף 100 אלף גגות סולאריים בישראל עד סוף העשור. לצידו של השר ישב יו"ר רשות החשמל אמיר שביט. אחד הסעיפים המרכזיים בתוכנית היה שינוי התעריפים עבור החשמל המופק מהפאנלים הסולאריים, בצורה שתקצר את הזמן להחזר ההשקעה של הקמת הפאנלים.
אלא שהמהלך לא תואם עם אגף התקציבים במשרד האוצר, היושבים במליאת רשות החשמל שהיא הגוף האחראי על אישור מהלכים מסוג זה. במכתב שכתב ראש אגף התקציבים במשרד האוצר יוגב גרדוס, לשביט טען: "מהלך זה, בו השר מודיע על החלטה ורק לאחר מכן מתקיים דיון בעניינה ברשות החשמל, פוגע בעצמאותה של הרשות. מהלך זה מייתר את מליאת רשות החשמל, ומרוקן מתוכן את חלקה בתהליך קבלת ההחלטות, כמו גם את תגובות הציבור, שכן בפועל כבר הוסכם בין יו"ר הרשות לבין השר".
לפי גרדוס למהלך יש עלות תקציבית משמעותית, שבסופו של דבר תתגלגל לתעריף החשמל: "ניתוח שביצעה רשות החשמל מראה בצורה שאינה משתמעת לשני פנים את המחירים הכבדים של מדיניות השר שיכולים להגיע עד ל-10 מיליארד שקל של עלות עודפת מצטברת!" גרדוס טוען שייתכן והערכת רשות החשמל נמוכה מהעלות בפועל של המהלך. הסיבות לכך לפי גרדוס הן שהניתוח של רשות החשמל משווה את עלויות האנרגיה של המתקנים הסולאריים על הגגות למתקנים סולאריים קרקעיים, למרות שייתכן והמתקנים יחליפו בעיקר ייצור חשמל בגז טבעי. לפי גרדוס במידה והתרחיש של רשות החשמל יתקיים, והסולארי על הגגות יחליף בעיקר סולארי קרקעי, ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות לא יגדל. גרדוס מוסיף יש גם עלויות נוספות שלא נלקחו בחשבון בהערכת הרשות כמו למשל עלות כיבוי המתקנים.
החשש של אגף התקציבים מהתוכנית היא שהעלות תתגלגל לתעריף החשמל ותייקר את החשבון. תעריף החשמל מתעדכן לרוב אחת לשנה, בינואר, ומבוסס על ניתוח של רשות החשמל המעריך את עלויות הייצור וההולכה של חברת החשמל (כולל רכישות חשמל מיצרנים פרטיים) ואת הביקוש לחשמל. לאחר מכן ההצעה מובאת לאישור במליאת רשות החשמל – גוף המורכב מנציגי רשות החשמל, אגף התקציבים, ומשרד האנרגיה. בתעריף החשמל נלקח בחשבון גם העלויות של רכישת החשמל מהמתקנים הסולאריים.
החשש שמציג גרדוס הוא שהתייקרות תעריף החשמל תבוא דווקא על ידי השכבות החלשות שיסבסדו את התשואות העודפות של בעלי הנכסים עם המתקנים הסולאריים בתעריף החשמל: "נזכיר כי התשואה הגבוהה למתקנים פוטו-וולטאיים על גגות מקורה בתעריף החשמל – עלות המוטלת על הציבור באופן רגרסיבי, כך שהשכבות החלשות מסבסדות תשואת יתר לבעלי הנכסים הפרטיים. על כן, עלינו לשאוף לצמצם ככל הניתן את תשלומי היתר למתקנים האמורים".
ממשרד האנרגיה ולשכת השר נמסר: ״רשות החשמל הינה גוף מקצועי ומוערך שהוכיח את עצמו בפתיחה היסטורית של השוק לתחרות ובקידום יעדי הממשלה באנרגיה מתחדשת. המדיניות של שר האנרגיה וגם ההמלצות המקצועיות של הרשות היא לקדם מסלולי תמרוץ וזאת מבלי להעמיס על תעריף החשמל וכך יהיה".