תעריף המים יעלה בינואר ב-2% - פחות מהמתוכנן
תעריף המים יעלה בינואר ב-2% - פחות מהמתוכנן
העלייה שתכננה רשות המים עמדה במקור על 3.4%; עתה צפויה העלות למשק בית בן ארבע נפשות לעמוד על 124.5 שקל בחודש; בין הסיבות להפחתת ההתייקרות: מהלכי התייעלות מתוכננים
תעריף המים יעלה בינואר ב-2%, עלייה ממוצעת של 2.5 שקל למשק בית. מדובר עלייה מתונה יותר מהעלייה שתכננה רשות המים במקור, שעמדה על 3.4%.
לאחר ההתייקרות יעמוד תעריף המים הממוצע למשק בית עם ארבע נפשות על 124.5 שקל בחודש לעומת 122 שקל היום. למחיר המים יש להוסיף גם את עליית המע"מ הצפויה - מ-17% ל-18%.
רשות המים הסבירה את המהלך בכך שהמועצה שלה קבעה "שיש לקצץ בעלויות השונות לטובת הפחתת התעריף, זאת בין היתר בזכות הגידול בצבירת הקרן לתמיכה בהקמת מתקני טיפול בביוב (מט"שים). בנוסף, תאגידי המים והביוב, שלא הציגו שיפור בשנים האחרונות בפחת המים (איבודי המים במערכת העירונית), ייאלצו לפעול לשיפור בתחום זה ובתחום פחת הגבייה".
תעריף המים בישראל מחולק לשניים: התעריף הנמוך שיעמוד על 7.046 שקל למ"ק (במקום 6.908 שקל למ"ק, ללא מע"מ) והתעריף הגבוה לכל כמות מעבר ל-3.5 מ"ק לנפש במשק בית. התעריף הגבוה יעמוד כ־ 12.932 שקל למ"ק (במקום 12.679 שקל למ"ק, ללא מע"מ).
משק המים נחשב לסגור, כלומר כמעט כל ההכנסות בו הולכות להשקעה בתשתיות המים ובתפעול השוטף של המים בישראל. לאחר קבלת התשלום התעריף מתחלק בין הגורמים השונים, ביניהם תאגידי המים, מתקני ההתפלה ומקורות. תאגידי המים למשל אחראים על גביית תעריף המים מהצרכנים ועל תפעול, הקמה ותחזוקה של תשתיות המים בתוך הערים. מקורות אחראית על הולכת המים ממתקני ההתפלה והקידוחים עד לכניסה לערים.
תאגידי המים לוקחים כ-50% מהתעריף, מתקני ההתפלה כ-25%, ומקורות כ-20%.
אחד הגורמים המשפיעים על תעריף המים הוא תעריף החשמל. הסיבה לכך היא צריכת החשמל הגבוהה במשק המים למתקני ההתפלה האחראיים על 70% ממי השתייה בישראל ולהולכת המים. מקורות למשל היא צרכנית החשמל האזרחית הגדולה בישראל, הצורכת 4%-5% מהחשמל המופק בישראל.