בלעדי16% מהחרדים מוציאים פטור מגיוס מסיבות בריאות, לעומת 7% מהחילונים
בלעדי
16% מהחרדים מוציאים פטור מגיוס מסיבות בריאות, לעומת 7% מהחילונים
פחות מ־3% מהחרדים שמקבלים דחיית שירות מתגייסים בשנה, כך קובע מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוכן לקראת דיוני חוק ההשתמטות. שישית מבני המחזור החרדי מוציאים פטור נפשי או גופני, יותר מפי 2 מכלל הציבור
רק 2.7% ממקבלי דחיית השירות החרדים מתגייסים בשנה. כיום יש 13,300 חרדים בני 18 והם מהווים 16% ממחזור בני ה־18 היהודים. בעוד עשור יגיע מספרם לכמעט 20 אלף. כך עולה ממסמך שהוכן על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) לקראת הדיונים על חוק ההשתמטות בוועדת החוץ והביטחון. עוד עולה מהמסמך כי אחד מכל שישה חרדים הוציא פטור נפשי או רפואי, כלומר יותר חרדים מוציאים פטור בריאותי מאשר מתגייסים. לפי החוקרים אוריאנה אלמסי ואסף וינינגר, הציבור שבניו מתגייסים בשיעור הגבוה ביותר, כמעט 90%, הוא הציבור החילוני.
היום צפוי שר הביטחון ישראל כ"ץ להציג בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת את עקרונות הצעת חוק ההשתמטות שגיבש. זאת כהיענות לדרישת החרדים לקדם את ההצעה ואף שלא הושגה הסכמה על נוסח בינו לבין יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין, מה שמעמיד בספק את האפשרות שלישיבה היום יהיו ישיבות המשך בקרוב.
החרדים מהווים 16% מבני ה־18. מחזור בני ה־18 החרדים עומד היום על 13,300 וצפוי להגיע ב־2036 ל־19,500, כלומר כמעט 20 אלף. מדובר בתוספת של 46%. המספרים מבוססים על מודל חדש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לאמידת גודלה והרכבה של האוכלוסייה החרדית בישראל, שמבוסס על למידת מכונה, ומטרתו לבצע חיזוי עבור כל פרט באוכלוסייה שיקבע מה ההסתברות שהוא חרדי. המספרים שהתקבלו מהמודל נמוכים יותר מתחזיות האוכלוסייה של הלמ"ס שבהן השתמשו עד כה.
לפי המסמך, רק 2.7% מכלל אלה שהיו בדחיית שירות במעמד "תורתו אומנותו" (היום לאחר שבוטל ההסדר מדובר למעשה במשתמטים) מתגייסים. שיעור זה מתייחס לנתוני הגיוס לפי הספירה הצה"לית שהיא מרחיבה במיוחד וב־2021 עמדה על 1,700 מתגייסים. אם מתייחסים לספירה לפי חוק שירות ביטחון, מדובר ב־1,200 בלבד שהם 1.9%. החישוב מתייחס לנתונים של 63 אלף מקבלי דחיית שירות בעוד היום מספר המשתמטים כבר הגיע ל־80 אלף. אם מתייחסים לנתונים הידועים היום (2,100 מתגייסים בשנת הגיוס 2023 מתוך כ־80 אלף משתמטים) מדובר ב־2.6%.
בחישוב של שיעור המתגייסים מכלל בני המחזור החרדים עולה כי 10% מתגייסים (אם כי חלק גדול מהם מגיעים כל שנה ממחזורים אחרים) על פי ספירת חוק שירות ביטחון או 14% לפי הספירה הצה"לית המרחיבה. הציבור שמתגייס בשיעורים הגדולים ביותר הם בוגרי החינוך הממלכתי — 88.5% (ליתר יש פטור בריאותי או שצה"ל אינו מעונין בהם). אחריהם בוגרי החינוך הממלכתי דתי (84.3%) והדרוזים (69.2%).
לא כל החרדים הסתפקו בדחיית שירות שאותה יש לחדש מדי שנה, וחלקם העדיפו פטור קבוע. שיעור הפטור הרפואי (גופני ונפשי יחד) בקרב בוגרי החינוך החרדי הוא כ־16%. בקרב בוגרי החינוך הממלכתי מדובר בכ־7% ובקרב בוגרי החינוך הממלכתי דתי 5%–6%.
ככל הידוע, עקרונות ההצעה שכ"ץ מתכוון להציג הם המשך דחיית השירות לתלמידי הישיבות, כלומר הסדר שהופך את הישיבות לערי מקלט מגיוס; ויעדי גיוס שיעמדו על 4,800 צעירים חרדים בשנה אף שגודל המחזור החרדי הוא כאמור 13,300 בני 18 ומספר הצעירים החרדים המשתמטים בגילאי גיוס עומד על 80 אלף. תהיה עלייה איטית ביעדי הגיוס עד ל־8,500 בשנת 2031 (50% מהמחזור החרדי). יעדי הגיוס ב־5 השנים הבאות ייקבעו על ידי הממשלה ולא בחוק. סנקציות יינקטו רק לאחר אי־עמידה ביעדים, כלומר בעוד כמה שנים, ולכן ההרתעה שלהן תהיה מוגבלת. יהיו סנקציות אישיות אבל לא ברור מהן.
עוד עולה מההצעה של כ"ץ כי יישמר גיל הפטור שאחריו תלמידי הישיבות מקבלים פטור מלא משירות צבאי שעומד היום על 26. עד לגיל זה התלמיד חייב להישאר בישיבה כדי לקבל דחיית שירות, מה שעוזר מאוד להשאיר את האברכים בישיבות. מה שלא ברור עדיין הוא האם מתנדבים לארגוני חירום ייספרו כחיילים.