סגור
מגזין מנהלים אייל בן סימון מנכ"ל הפניקס פיננסים
אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס (צילום: יונתן בלום)

מנהלים 2024
מקום 2 - אייל בן סימון: "הורדת הדירוג מייקרת את החיים כאן"

לאחר שביסס את מעמד הפניקס בצמרת ענף הביטוח, אייל בן סימון פוזל לחו"ל וחותר להרחיב את הפער מול המתחרות

כשאייל בן סימון מונה לפני חמש שנים לתפקיד מנכ"ל הפניקס, לא מעט גבות התרוממו. אחרי הכל, המנהל הצעיר נכנס לנעליו הגדולות של אייל לפידות שעשור קודם לכן קיבל לידיו חברת ביטוח שדישדשה בתחתית דירוג השווי של חברות הביטוח בישראל (2 מיליארד שקל בלבד), והיה זה שהעלה אותה לצמרת הענף.
לדירוג המלא של 50 המנהלים לחצו כאן
אלא שבן סימון, שלפני מינויו היה משנה למנכ"ל ומנהל תחום ביטוח כללי בחברה, לא רק שמר על המומנטום, אלא האיץ את הקצב. תחת הנהגתו התבססה הפניקס בפסגה ופתחה פער מול המתחרות. שווי השוק שלה היום הוא 13.2 מיליארד שקל. אחריה נמצאת הראל עם שווי של 10.5 מיליארד שקל, ואחריה מנורה מבטחים ששוויה 9 מיליארד שקל. הפניקס מנהלת כיום נכסים בהיקף של חצי טריליון שקל, ובתשעה החודשים הראשונים של 2024 היא הרוויחה 1.28 מיליארד שקל.
בן סימון נכנס לתפקיד בתקופה בה החברה עברה לבעלי שליטה חדשים — מקבוצת דלק לקרנות האמריקאיות סנטרברידג' וגלטין. הוא קיבל מהן ומהיו"ר בני גבאי חבל ארוך לניהול החברה, ובתחילת הקדנציה שלו הוביל תוכנית התייעלות משמעותית שעיקרה קיצוץ של 10% מעובדי הפניקס על רקע המעבר לסביבת עבודה דיגיטלית. כל חברות הביטוח ביצעו באותה תקופה מהלכי התייעלות, אך הפניקס קיצצה את מספר העובדים הגדול ביותר, מהלך שחסך לה הוצאות שנתיות של 150 מיליון שקל.
במקביל קידם בן סימון תוכנית אסטרטגית שבמרכזה השאיפה להפוך לקבוצה פיננסית עם זרועות נוספות מלבד הביטוח — בית השקעות, אחזקות נדל"ן, אשראי, והשקעות ריאליות. בד בבד הוא צימצם את הפעילות בתחומי הבריאות והסיעוד, מכיוון שהם עתירי כוח אדם והוצאות, ורווחיותם מוגבלת.
בניגוד למתחריו, בן סימון כבר לא מנסה לרכוש חברת כרטיסי אשראי, והחליט במקום זאת לפתח את זרוע האשראי גמא שהפניקס רכשה במלואה, כדי להפוך אותה לשחקן משמעותי. בימים אלה מקדם בנק ישראל מתווה למתן רישיון בתנאים מקלים לפיקדונות, וגמא עשויה להתאים למתווה בכפוף לכללים שייקבעו. במקביל, בן סימון גם הרחיב את פעילות בית ההשקעות של הקבוצה באמצעות רכישת חברות קרנות הנאמנות של הלמן אלדובי, פסגות ואפסילון, והקמת חברת חיתום. באשר להשקעות הריאליות, חטיבת ההשקעות של הפניקס יוזמת תהליכים עסקיים גדולים ומורכבים כגון בעסקאות פרטנר, מאיר או הדואר.
בשוק ההון רואים בבן סימון אסטרטג מצטיין ומנהל נחוש ומכוון מטרה. אנשים שעבדו איתו מתארים אותו כמנהל שלא נרתע מקבלת החלטות, אך גם מתייעץ לפני כן. הוא נחשב למנהל ריכוזי שיורד לפרטים ולא חושש מניהול צמוד של אנשיו. מנגד, חלקם אומרים שהישגיו בחברה הפכו אותו ליהיר, וכי הוא מתנהל באגרסיביות, ולא חושש מעימותים.
הסכסוך של הפניקס מול ישרכארט הוא דוגמה טובה. בתחילת 2023 עמדו החברות לחתום על הסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי במתן אשראי צרכני, כשמתחרתה הגדולה של הפניקס, חברת הראל, הגישה הצעה לרכוש את ישראכרט. בן סימון זעם על ראשי ישראכרט תמר יסעור ורן עוז, ביטל את ההסכם, ובאופן חריג תבע את ישראכרט ב־120 מיליון שקל על ביטול שיתוף הפעולה ביניהן. סכסוך חריג נוסף, שכבר נפתר, היה מול סוכנות הביטוח פרופיט, שכינתה את התנהגות הפניקס מולה כבריונית.
חלק משמעותי מהאסטרטגיה העתידית של בן סימון היא פיתוח קשרים עם גופים פיננסיים גדולים בחו"ל. הפניקס הייתה חברת הביטוח הראשונה בישראל שפירסמה דוחות באנגלית וקיבלה סקירה של אנליסטים זרים. כשסנטרברידג' וגלאטין מכרו השנה את אחזקותיהן בפניקס לאחר שיותר מהכפילו את שווי השקעתן בה תוך חמש שנים, בן סימון חתר לכך שקרנות זרות ירכשו נתח משמעותי של המניות. המהלך גם הפך את הפניקס לחברה ללא גרעין שליטה, מה שמיצב את בן סימון באופן רשמי לאדם החזק בה.
בספטמבר האחרון בן סימון הציג תוכנית שאפתנית לפתיחת פער משמעותי מהמתחרות שלה בכל הנוגע להיקף נכסים מנוהלים, וכן להציג תשואה גבוהה של 16%–18% על ההון, בתוך שלוש שנים. עד כה בן סימון עמד ביעדים שהוא הציב לעצמו, אך ללא גב של בעלת שליטה להובלת מהלכים מורכבים, ההמשך צפוי להיות מאתגר יותר.
איזה רגע מהשנה האחרונה לא תשכח?
"אחד הרגעים היותר עמוקים בזיכרון האישי שלי, הוא המסע המשותף לפולין שעשינו כל הנהלת הפניקס ביום הזיכרון לשואה ולגבורה במאי 2024. שם, במקום הארור והנורא הזה, בין מחנות המוות, בו העם היהודי עבר את האסון הגדול ביותר בתולדותיו, התחדדו לי ביתר שאת המשמעויות של הרגעים המחרידים של 7 באוקטובר".
המלחמה שינתה משהו בניהול שלך?
"אני חושב שהמלחמה שינתה משהו בכולנו, ובכל דבר שאנחנו עושים. אצלי באופן אישי, היא העמיקה את התפיסות שבמידה מסוימת כבר החזקתי בתוכי. אנחנו נטועים כאן מאוד חזק והעתיד צופה לנו אתגרים, אבל בעיקר הזדמנויות רבות".
האם הירידה במעמדה המדיני של ישראל משפיעה על המגזר העסקי?
"בוודאי. דוגמה בולטת אחת היא ירידת הדירוג של מדינת ישראל שמשפיעה על מחיר גיוס החוב של מדינת ישראל, ובכך מעמיסה הוצאות נוספות על החיים שלנו כאן. יחד עם זאת, במשבר הזה טמונות לא מעט הזדמנויות. אני מקווה שנשכיל לנצל את ההזדמנויות הללו הכי טוב שניתן, הן במישור האישי ובוודאי במישור המדיני והפוליטי".
גיל: 51 • מגורים: מודיעין • ותק בתפקיד: 5 שנים • דירוג קודם: 21
ציון סופי: 8.13