סגור
מימין איתמר בן גביר ו יצחק גולדקנופף
השרים איתמר בן גביר ויצחק גולדקנופף. אתגרו את הממשלה (צילום: GIL COHEN-MAGEN / AFP)

ניתוח
הקואליציה שברירית ותתקשה להעביר תקציב בלי חוק השתמטות

למרות ההתנגדות של עוצמה יהודית ויהדות התורה הצליחה הקואליציה ברוב של קול אחד להעביר את חוק הרווחים הכלואים. זו היתה אזהרה לנתניהו לקראת ההצבעה על התקציב אם לא ייענה לסחיטה של איתמר בן גביר ולחקיקת חוק שיאפשר את השתמטות החרדים מצה"ל

אחרי כמה ימים של דרמה פוליטית, מליאת הכנסת אישרה אמש בקריאה השנייה והשלישית את החוק למיסוי הרווחים הכלואים, שצפוי להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ב־9.25 מיליארד שקל רק בשנת 2025.
בעד החוק הצביעו 59 חברי כנסת, מול 58 שהתנגדו ובהם 6 חברי כנסת מהקואליציה: חברי עוצמה יהודית השר איתמר בן גביר, השר יצחק וסרלאוף, השר עמיחי אליהו, לימור סון הר מלך ויצחק קרויזר. חבר הכנסת משה רוט מאגודת ישראל לא נכח בהצבעה. לעומתם, חבר הכנסת אלמוג כהן (עוצמה יהודית) תמך בחוק אף שרוב סיעתו התנגדה. חבר הכנסת ישראל אייכלר (אגודת ישראל) נכח בהצבעה, אך הודיע שלא ישתתף בה וחבר הכנסת יעקב טסלר (אגודת ישראל) נעדר. חבר הכנסת יואב גלנט נעדר גם הוא.
למרות שבסופו של דבר לאחר מאמצים רבים הושג הרוב לאישור החוק, בין היתר לאחר שלמליאה הוזעקו ראש הממשלה בנימין נתניהו היישר מההתאוששות בבית החולים וחבר הכנסת בועז ביסמוט שיושב שבעה על אמו, ההערכות הן כי הקואליציה עדיין במשבר ולמעשה מתפוררת בשל התנהלותו של יו"ר עוצמה יהודית השר בן גביר ושל יו"ר יהדות התורה השר יצחק גולדקנופף, שביקש מחברי הכנסת של מפלגתו להתנגד לחוק.
תוצאות ההצבעה מהוות מעין ניצחון לנתניהו ושר האוצר סמוטריץ', לא רק בשל העברת החוק, אלא גם בכך שהם לא נכנעו לגחמותיו של בן גביר או לאיומיו של גולדקנופף.
בלשכת ראש הממשלה כועסים מאוד על בן גביר שאילץ בעצם את נתניהו לעזוב את בית החולים ולהגיע להצביע, בקואליציה אמרו כי לא יעברו על כך בשתיקה. נתניהו אף תקף את בן גביר אחרי ההצבעה: "אין איוולת חסרת אחריות גדולה יותר מלזעזע את הקואליציה בעת הזו או להסתכן בהפלת ממשלת ימין. בניגוד לטענה, משטרת ישראל קיבלה תוספת גדולה בשנתיים האחרונות. גם בתקציב 2025 גדל תקציב המשרד לביטחון לאומי באופן משמעותי. לכן, אני מצפה מכל חברי הקואליציה, ובכלל זה גם מהשר בן גביר, לחדול מלזעזע את הקואליציה ולסכן את קיומה של ממשלת ימין ברגע מכריע".
עם זאת ספק שהכעס יתבטא בפיטורי בן גביר, שכן נתניהו לא מתכוון לעשות זאת בין השאר בשל הדרישה הבלתי פוסקת של השר לביטחון לאומי לפטר את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה.
בדיונים במליאת הכנסת על החוק, גורמי אופוזיציה טענו כי התבצעו דילים עם חברי כנסת מעוצמה יהודית ואגודת ישראל בתמורה להצבעתם בעד החוק. סמוטריץ' נשאל במליאה על ידי חברת הכנסת פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי) אם הובטח לחבר הכנסת כהן משהו בתמורה להימנעותו בהצבעה, הוא השיב בשלילה. תמנו שטה טענה עוד כי "ממידע שהגיע אלי, שלשום אנשיו של סמוטריץ' ביקרו את חברת הכנסת משה רוט והבטיחו לו תקציבים לבית החולים לניאדו בנתניה". סמוטריץ' שוב השיב בשלילה ואמר "אין שום הבטחה לרוט".
בתוך כך, חבר הכנסת עודד פורר (ישראל ביתנו) טען כי נעשתה עסקה עם בן גביר לפיה יועברו 850 מיליון שקל לתקציב משרדו בתמורה לתמיכה בחוק למיסוי הרווחים הכלואים. לכך השיב סמוטריץ' כי ההבטחה להעברת הכסף נעשתה על ידי גורמי המקצוע באוצר והיא מתייחסת לתקציב המשרד לביטחון לאומי ל־2024, ולא לתקציב 2025.
כאמור, למרות שנתניהו הצליח בסופו של דבר להעביר אתמול את החוק לרווחים כלואים, הקואליציה שלו לא יציבה במיוחד. רבני יהדות התורה וש"ס לא ייתנו לו להעביר את תקציב המדינה בסוף מרץ 2025 בקריאה השנייה והשלישית בטרם יחוקק חוק ההשתמטות.
שר הביטחון ישראל כ"ץ, שדן אתמול עם בכירי מערכת הביטחון בחוק, מדבר על העלאת יעדי הגיוס ב־50% בתוך 7 שנים. הרבנים מתנגדים ליעדים וכן להטלת סנקציות אישיות על האברכים המשתמטים או מוסדיות על הישיבות.
זאת ועוד, המשבר עם בן גביר רק הועצם. בן גביר דורש תוספת תקציב של 20 מיליארד שקל למשרדו ב־2025, מהם מחצית תקציב קבוע והיתר חד פעמי לשנה הקרובה. סמוטריץ' מתנגד לכך. חברת סיעתו של בן גביר, לימור סון הר מלך, מעכבת זה שבועיים בוועדת העבודה והרווחה אישור של חוק להעלאת דמי הביטוח הלאומי ב־2025. החוק נועד להגדיל את הגבייה של המוסד ב־5 מיליארד שקל בשנה הבאה. בעקבות כך, האוצר משך מוועדת הכספים בקשה להעברת 850 מיליון שקל למשטרה. אם גביית הביטוח הלאומי לא תגדל, ידרש קיצוץ רוחבי חד של כ־4.15 מיליארד שקל בתקציב המדינה.
סמוטריץ' לא מוכן להיכנע לבן גביר בין היתר על רקע מאבק פוליטי בין השניים על קולות הימין הדתי הלאומי ותושבי ההתנחלויות. במערכת הפוליטית מעריכים שבן גביר רק יגביר את הלחץ בהצבעות הבאות על התקציב 2025.
לטענתו, משרדו קיבל "תקציב מופקר ונקמני, תוך הפרת הסכם שהיה חתום בין האוצר לבינינו. את מחיר התעמרות האוצר בגופי הביטחון ירגיש לצערי כל אזרח. לא התקיימו שום מגעים בימים האחרונים, כי שר האוצר סירב עקרונית לכל משא ומתן". בתגובה להצבעת בן גביר ואחרי אישור החוק, סמוטריץ' העביר מסר חריף: "לצערי השר בן גביר בחר לפגוע בראש הממשלה ולהטריח אותו ממיטת חוליו, ולסכן את קיום הממשלה בשביל ספינים והפרחת המצאות באוויר".
בינתיים, כל עוד התקציב ל־2025 לא אושר בקריאה השנייה והשלישית - המדינה תחל היום לפעול לפי תקציב חודשי של 2024, הצמוד למדד. כתוצאה מכך, יפגעו תקציביהם של משרדי הממשלה כי יוכלו להוציא פחות כסף ממה שתכננו ב־2025, וגם לא יוכלו לבצע התקשרויות ארוכות טווח. כלומר, השירותים השונים לציבור ייפגעו אבל הקואליציה תרוויח עוד כמה חודשי כהונה.
במקביל ללחצים הפוליטיים על התקציב, שר המשפטים יריב לוין לא מצליח לקדם את יוזמתו להעביר בקריאה השנייה והשלישית את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. נציגי יהדות התורה הודיעו לו שלא יתמכו בחוק כל עוד חוק ההשתמטות לא יחוקק. לוין מעוניין לשנות את הרכב הוועדה לפני 16 בינואר 2025, התאריך בו בג"ץ דורש ממנו להציג את מועמדו לנשיא בית המשפט העליון.