קריית שמונה- הפנינה שעל האצבע עוד תנצוץ
מאז סיום הלחימה בצפון מבכים אנשי נדלן ותושבים את מר גורלם של תושבי קרית שמונה. אפשר להבין את תושבי העיר שמתלוננים על המצב- על הקושי להשכיר ולמכור, אלא שלמרות שההווה נראה קודר, העתיד של העיר דווקא מאד ורוד.
התפתחות של עיר או אזור לא נמדדת בשעת מלחמה. נהפוך הוא, ידוע שמלחמות הן זרז מדיני, כלכלי וחברתי, על כל הקשיים והמחירים הכואבים הכרוכים בהן.
גם אם "נבודד" את התמריצים הכלכליים שהוקצו ויוקצו לקריית שמונה עקב מלחמת חרבות ברזל לצורך פיתוח העיר, נגלה שקריית שמונה עתידה להיות, ממש בקרוב, "בירת הצפון.
הקושי העיקרי בענף הנדל"ן הוא ההליך התכנוני, שלצערנו, בישראל אורך זמן רב מידי. בנוסף, על מנת לקדם עיר צריך "עוגנים" כלכליים, חברתיים, אורבני, בינוי ותעסוקתי. והנה, אם בוחנים את קריית שמונה נגלה מציאות שונה מהמציאות התכנונית בישראל. מאז נתקבלה החלטת ממשלה לקדם ולהגדיל את האוכלוסייה בקרית שמונה, נערכו ואושרו תוכניות כוללניות בקצב שיא, נערכו תוכניות פרטניות ונוצרו עוגני תעסוקה בעיר שחלקם כבר בביצוע, וכל זאת, במשך כ-6 שנים בלבד.
החלטות ממשלה
בהחלטות הממשלה משנת 2016, 2017 ומ-2018, נקבעו מספר יעדים אופרטיביים לפיתוח וחיזוק קריית שמונה, לשם הפיכתה ל"בירת הצפון" כגון: פיתוח אזורי התעשייה בעיר; פיתוח ובינוי מוקד רפואי לרפואה דחופה; פיתוח הבינוי בעיר לרבות באמצעות "שחרור" חסמים תכנוניים וביוקרטיים; הכנת מסמך מדיניות כלל עירוני לקריית שמונה ותכנית אב למרכז העיר הוותיק בקריית שמונה; קידום הפעילות הכלכלית בתחום הפודטק בקריית שמונה; הקמה ולתפעול של מתחם עבודה משותף (Hub) בעיר וכו'.
חלק לא מבוטל מההחלטות כבר יושם בפועל בימים אלו.
מכללת "תל חי" – אוניברסיטה
ידוע שמוסד אקדמאי מהווה עוגן תעסוקתי וקידום הון אנושי בעיר בה הוא מוקם. אוניברסיטה גורמת לאוכלוסייה חזקה ואיכותית להגיע לעיר בה היא ממוקמת. סטודנטים, מרצים, צוותי הוראה, תפעול וכו' - כל אלו מעוררים ומפתחים את העיר. החלטת המועצה להשכלה גבוהה, כי מכללת "תל חי", המונה כ 5000 סטודנטים תהפוך לאוניברסיטה הפכה ל"דבר מוגמר" כאשר כיום היא כבר מוגדרת כ"אוניברסיטה בהקמה" ואף החודש הוקצו למכללה כ –55 מיליון שקלים לטובת הענקת מענקים לסטודנטים לשנת תשפ"ו והרחבת מסלולי הלימוד וחיזוק ההוראה. מספר הסטודנטים במרבית האוניברסיטאות בממוצע עולה על 19,000. במצב דברים זה, ברור שקרית שמונה (והסביבה) עומדת בפני שינוי והגירה חיובית של סטודנטים ואנשי הוראה.
רכבת בקרית שמונה
לא צריך להכביר במילים בדבר חשיבות קיומה של רכבת. רכבת היא לא רק אמצעי נסיעה אלא מחברת בין אנשים ומקומות עבודה. בשנת 2024 אישרה הועדה המחוזית לתכון ובניה- מחוז צפון את התוכנית להקמת מסילת רכבת בין כרמיאל ובין קריית שמונה. הקו באורך כ-54 ק"מ, יכלול כ-3 תחנות חדשות ושדרוג תחנת כרמיאל הקיימת. עלות הפרויקט הכוללת מסתכמת ב- 18.7 מיליארד שקלים. בתחילת ינואר הודיע משרד התחבורה כי הועברו כבר 120 מיליוני ₪ לטובת תכנון וביצוע הפרויקט. אין ספק כי ההליך ייקח לא מעט שנים (צפי משוערך לשנת 2034), אך ברור שמדובר בצעד משמעותי שיחבר את קריית שמונה למרכז הארץ.
תכניות בינוי וחידוש העיר
נכון להיום קיימת תוכנית כוללנית לקריית שמונה, ותוכנית לחיזוק המרכז הוותיק בעיר. עיון בתוכניות הללו מלמד כי בוצעה עבודת מחקר יסודית, רצינית ומקצועית ביחס למאפייני העיר הכוללת התייחסות להליכי הבינוי, התושבים, הגירה חיובית/שלילית, טופוגרפיה וכיוצ"ב. במסגרת התוכניות נקבעו אזורים לפיתוח ובינוי, הן לבניה חדשה והן פרויקטים להתחדשות עירונית.
כך ורק לדוגמא בשנת 2022 קודמה על ידי רמ"י תוכנית לבניית רובע חדש בקרית שמונה, "רובע הנחלים", אשר עתיד לכלול כ-3,500 יח"ד, ושטחי מסחר ותעסוקה בהיקף של כ- 350 דונם. בשנת 2023 אושרה תוכנית נוספת לבניית 2,000 יח"ד ו- 614 דונם לאזור תעשיה. בשנת 2024 אושרה עוד תוכנית לבניית 1,200 יח"ד במסגרת פרויקט להתחדשות עירונית בעיר. שלבי התכנון בעיר קודמו ביתר שאת משנת 2018, כך שלמעשה בשנת 2025 כבר קיימות תוכניות מאושרות לבניית אלפי יח"ד (חלקן מצריכות עריכת תוכניות פרטניות), וניתן להמשיך בקידום ההליכים ותחילת ביצוע.
אין ספק שקריית שמונה התקדמה בצורה משמעותית בשנים האחרונות, ולדעתנו, זו רק תחילת הדרך. אין ספק שגם מלחמת חרבות ברזל והנזקים בגינה האיצו ויאיצו את פיתוח העיר. לפעמים רק צריך להרים את הראש ולראות את התמונה כולה.
לכל הכתבות השליליות שפורסמו לאחרונה ביחס לקריית שמונה נותר רק להגיד: "הפוך גוטה, הפוך וגם אם רק 60% מהתכניות ימומשו העיר תהיה פנינה. לסיכום אנו בטוחים שקריית שמונה היא הדבר הבא מבחינה נדלנית והיא כבר קורצת ליזמים שיתנפלו עליה בקרוב.
עו"ד נדיר אביעד הינו שותף בכיר במשרד עוה"ד יגאל בורוכובסקי ושות', מנהל מחלקת נדל"ן ומימון. האמור לעיל לא מהווה ייעוץ או המלצה כלשהי