בקואליציה לא מתייאשים: הצעת חוק נוספת נגד התאגיד
בקואליציה לא מתייאשים: הצעת חוק נוספת נגד התאגיד
לפי הצעה חדשה, חברי מועצת התאגיד המפקחת על פעילותו יחדלו מכהונתם ושר התקשורת יוכל למנות את כל החברים בעצמו, ללא ועדת איתור. בשבוע שעבר עצר יו"ר ועדת הכלכלה ביטן את הצעת החוק לסגירת התאגיד, אך אמר שיקדם הצעה אחרת המכפיפה את תקציבו לפוליטיקאים
בקואליציה לא מתייאשים מניסיונות ההשתלטות על התקשורת החופשית. חבר הכנסת אושר שקלים הגיש הצעת חוק חדשה שתאפשר לשר התקשורת למנות באופן ישיר את חברי מועצת התאגיד, ולא באמצעות ועדת איתור כפי שהחוק קובע היום. מועצת תאגיד השידור הציבור היא הגוף המפקח על פעילות התאגיד, תקציבו ותוכניות העבודה. לפי ההצעה חברי המועצה המכהנים יחדלו מכהונתם ושר התקשורת יוכל למנות את כל החברים.
הצעת החוק מצטרפת לשורת הצעות חוק שהגישו חברי הליכוד בחודשים האחרונים כדי לפגוע בעצמאות התקשורת החופשית. בשבוע שעבר אמר יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת דוד ביטן (ליכוד) כי הוא עוצר את קידום הצעת החוק לסגירת התאגיד.
תאגיד השידור הציבורי שבניהולו של גולן יוכפז מנהל כ-800 מיליון שקל בשנה. על התקציב ותוכניות העבודה אחראית מועצת התאגיד, שיכולה לכלול עד 12 חברים. חברי המועצה ממונים לקדנציה של ארבע שנים, הניתנת להארכה פעם אחת בלבד. בנובמבר היו במועצה 10 חברים, אך חמישה סיימו את הכהונה, כך שמספר החברים המינמלי המאפשר את התכנסות מועצה (7 חברים) לא מתקיים, והיא לא יכולה להתכנס.
כדי למנות חברי ועדה חדשים יש צורך בהקמת ועדת איתור בראשות שופט בדימוס, יחד עם שני חברים נוספים. שר התקשורת הנוכחי שלמה קרעי מינה לתפקיד את השופט משה יאיר דרורי, אך עם המינוי הוגשה עתירה כנגדו על המינוי שעיכבה את פעילות הוועדה. כמו כן, קרעי ודרורי לא הצליחו למנות חבר שלישי לוועדה שיאפשר להאריך את החברות במועצה של החברים הקיימים. בסוף נובמבר התפטר דרורי מתפקיד יו"ר ועדת האיתור, וטרם מונה לו מחליף. לפני כשבועיים, ועל רקע השיתוק של מועצת התאגיד, הוציא בג"ץ צו ביניים המאריך את כהונתם של שני חברי מועצת התאגיד שהשלימו כהונה אחת בלבד (מיכל רפאלי כדורי ומנחם בן ששון). הצו למעשה מאפשר את חזרתה של המועצה להתכנס.
כעת הצעת החוק של שקלים מציעה להחליף את כל מועצת התאגיד הקיימת במועצה שימנה שר התקשורת באופן ישיר. יש לציין כי ועדת האיתור נועדה למנוע התערבות פוליטית ולהרחיק את השליטה הפוליטית מפיקוח על תאגיד השידור הציבורי.
הצעת החוק החדשה היא חלק מבליץ חקיקה של חברי הליכוד כנגד התקשורת החופשית והתאגיד בפרט. הצעות החוק מוגשות כפרטיות על ידי חברי כנסת מהליכוד, ובכך מדלגות מעל עבודת המטה והבחינה המקצועית במשרד התקשורת. ההצעה הבולטת ביותר היא של חברת הכנסת טלי גוטליב (שהוגשה לראשונה על ידי קרעי ב-2022 לפני שמונה להיות שר התקשורת) המציעה לסגור את תאגיד השידור, מלבד רשת ב' שתופרט. בשבוע שעבר בוועדת הכלכלה של הכנסת התקיים דיון בראשות דוד ביטן שהודיע כאמור שלא יקדם את הצעת החוק.
עם זאת, באותו דיון אמר ביטן שיעשה שימוש בהצעת חוק אחרת, של חבר הכנסת אביחי בוארון, לקדם שינוי בתאגיד. הצעת החוק של בוארון רוצה להכפיף את תקציב תאגיד השידור הציבורי לשליטת הפוליטיקאים (בניגוד למצב היום שמדובר בתקציב נפרד). ביטן אמר שהצעת החוק תקודם, אך יהיו בה שינויים – ולא פירט מה יהיו השינויים.