סגור
אנשים חוגגים לאורך רחוב בחאן יונס שבדרום רצועת עזה ב-15 בינואר 2025
חגיגות בחאן יונס עם אישור הפסקת האש (צילום: BASHAR TALEB / AFP)

פיץ': הפסקת אש יציבה תשפר את הצמיחה ב-2025, ההשפעה על הדירוג תהיה איטית

אחרי שמודי'ס התייחסה להשפעת הפסקת האש על כלכלת ישראל, כותבים בפיץ': "הפחתה משמעותית בעצימות הלחימה עשויה להגדיל את הסיכויים שהביצועים הכלכליים והפיסקליים ב-2025 יהיו טובים מהציפיות הקודמות"

"הפסקת אש יציבה בעזה עם הפחתה משמעותית בעצימות הלחימה עשויה להוביל לירידה בהוצאות הביטחוניות של ישראל, להשפיע באופן חיובי על התיירות והבנייה, ולהגדיל את הסיכויים שהביצועים הכלכליים והפיסקליים של ישראל בשנת 2025 יהיו טובים מהציפיות הקודמות של החברה", כך כותבת היום (ג') חברת הדירוג פיץ' בהודעה לרגל אישור עסקת החטופים והפסקת האש בין ישראל לחמאס. המשמעות היא שהחברה מעריכה כי הצמיחה ב-2025 עשויה להיות גבוהה משחזתה בעבר. החברה מציינת כי היא מודעת שיש "סיכונים פוליטיים בישראל שעשויים להקשות על ההתכנסות התקציבית".
כדאי לשים לב שבהודעה מדגישים בפיץ' כי הפסקת האש צריכה להיות מלווה ב"הפחתה משמעותית בעצימות הלחימה". בכך רומזת החברה כי קיים סיכון שהפסקת האש תלווה גם בממשל צבאי בעזה, ובמקרה כזה, לא ברור שתהיה ירידה בהוצאות הביטחוניות של המדינה.
בצד החיובי, מציינת חברת הדירוג פיץ' כי למרות שמאז אוגוסט 2024 – המועד שבו הורידה החברה את הדירוג של ישראל מ-Aּּ+ ל-A – התרחבה הלחימה בישראל באופן משמעותי, הרי שהתרחבות זו לא הביאה לעלייה משמעותית בהוצאות הביטחון, או להרס תשתיות, או לפגיעה ממושכת בפעילות הכלכלית של ישראל. כלומר, סבב הלחימה העצים עם חיזבאללה ולבנון העביר מסר לחברות הדירוג על היכולת של כלכלת ישראל לתפקד גם בעתות מלחמה.
חברת הדירוג מודעת היטב לכך ש"קיימים סיכונים משמעותיים ליישום הפסקת האש, בעיקר סביב השאלה האם חמאס והרשויות הישראליות יקיימו את ההתחייבויות שלהם". פיץ' מדגישה כי גם הפסקת האש בעזה לא מסיימת את הסיכונים הביטחוניים שמדינת ישראל ניצבת בפניהם, פיץ' מציינת כי "הסיכון להסלמה בעימות האזורי עם איראן נותר גבוה", זאת קצת בשונה מחברת הדירוג מודי'ס שהעריכה היום כי הסיכון להסלמה עם איראן פוחת בשל ההסכם עם חמאס. בנוסף, בפיץ' מציינים כי "מדיניות הממשל החדש של טראמפ כלפי האזור, עשויה להשפיע על ישראל ועל גישתה האזורית". פיץ' לא מרחיבה בנושא, אך נדמה כי מבחינת החברה מדובר בגורם של אי ודאות שיש להמתין שיתבהר.
במקביל, החברה מדגישה כי "גם אם יהיה שיפור בביצועי התקציב בהנחה והפסקת האש תחזיק מעמד, וצעדי ההתכנסות יעברו בכנסת", הרי שעדיין המצב הפיסקלי של ישראל יישאר חלש בהשוואה לטרום המלחמה, והפסקת האש תשפיע "בצורה מתונה בלבד על פרופיל האשראי של ישראל". חברת הדירוג מעריכה כי ישראל תגדיל את הוצאות הביטחון שלה בכ-1.5% תוצר לעומת המצב ערב המלחמה - סכום של כ-30 מיליארד שקל שמשקף גם את ההערכות בישראל.
בהתאם לכך, מסכמת החברה כי למרות שהפסקת האש תשפר את מצבה הפיסקלי של ישראל בטווח הקצר הרי ש"התחזית הפיסקלית של ישראל לטווח הבינוני עדיין כרוכה באי ודאות גבוהה", כשהסיכונים המרכזיים הם הגידול בהוצאות הביטחון, סדרי העדיפויות של הקואליציה, ואופי ההתאוששות הכלכלית של ישראל.