המכרז להפעלת רציף באשדוד מתעכב, והפקק בנמלים שוב בשיא
המכרז להפעלת רציף באשדוד מתעכב, והפקק בנמלים שוב בשיא
המדינה מתמהמהת באסדרת שוק הנמלים והתוצאה היא עשרות אוניות שממתינות לפריקה ונזק במאות אלפי שקלים ביום. במשרד התחבורה טוענים שההליך יסתיים עד סוף החודש. ובינתיים מתארך גם פקק המשאיות שממתינות להיכנס לארץ עם סחורה מירדן
55 אוניות המתינו אתמול מחוץ לנמלי ישראל, והנוף שניבט בשבועות האחרונים מפסגת הכרמל ומחופי אשדוד מתחיל להזכיר את הפקק בנמלים בתקופת משבר שרשרת האספקה שנוצר בעקבות מגפת הקורונה. באותה תקופה היה עוד אפשר לטעון כי מדובר בבעיה עולמית אך הפעם הפקק ישראלי לגמרי.
באפריל 2024 פג תוקפו של ההיתר הזמני שאיפשר לנמלי המפרץ והדרום החדשים לפרוק מטען כללי ברציפים ומאז הוא לא חודש. זאת, למרות אזהרות מצד האוצר ומצד היבואנים והתעשיינים שהדבר יוביל לחזרתו של הפקק בנמלים. הנזק הכלכלי של המתנת האוניות בלב ים נאמד במאות אלפי שקלים ביום.
שלושה גופים ממשלתיים אמורים לפתור את המשבר בנמלים: משרד התחבורה האחראי על רשות הספנות והנמלים (רספ"ן) ועל חברת נמלי ישראל (חנ"י), משרד האוצר ורשות החברות הממשלתיות. כבר כמעט שנה ששלושת הגופים הללו עובדים על אסדרת שוק הנמלים. זאת, על רקע טענות מצד נמל אשדוד הממשלתי ומצד נמל חיפה המופרט על כך שהענקת ההיתר לפריקה של מטען כללי לנמלים החדשים מהווה מתנה לא הוגנת שמפרה את הסיכומים איתם ולכן הנמלים הוותיקים דרשו פיצויים והטבות רגולטוריות בתמורה — מה שהוביל לניסיון אסדרה שנמשך כבר חודשים ונראה יותר כמו סחר בסוסים מאשר תכנון מסודר של שוק היבוא הימי שחולש על 98% מהסחורות שנכנסות לישראל.
עד לפני שלושה שבועות נדמה היה כי האסדרה שתאפשר את פתיחת הרציפים לפעילות מחודשת נמצאת ממש מעבר לפינה, אולם היום גורמים המעורים במשא ומתן מעריכים שהאירוע רחוק מלהסתיים וכי טרם נמצאה הנוסחה שתהיה מקובלת על כל הצדדים, ובעיקר על נמלי חיפה ואשדוד הוותיקים. ההתפתחות האחרונה שמעכבת את האסדרה היא סביב רציף 25, שבבעלות חברת נמלי ישראל ושנמצא בסמוך לנמל אשדוד הממשלתי ונמל הדרום.
במסגרת האסדרה הסכימו במשרדי התחבורה והאוצר להעניק את הרציף באופן זמני לנמל אשדוד למרות התנגדותה של רשות החברות שטענה כי הנמל הממשלתי אינו יעיל.
בסופו של דבר, חברת נמלי ישראל יצאה בהליך שנועד לבדוק אם יש התעניינות מצד גורמים נוספים מלבד נמל אשדוד להפעלת רציף 25. שלשום הסתיים ההליך, וכמה גופים הביעו התעניינות ובהם גופים שמתחרים עם נמל אשדוד בתחום הנמלים ויבואנים. ההתעניינות מצד השוק תקשה על חנ"י מבחינה משפטית להעניק את הרציף לנמל אשדוד ולא לשחקנים האחרים ללא הליך מכרזי, והחשש הוא כי הדבר יוביל לעיכוב של חודשים בהליך האסדרה.
כמו כן, המשא ומתן מול נמל חיפה שנמצא בשליטת אדאני ההודית לא הסתיים, ובנמל חיפה עדיין מנסים להשיג עוד הקלות רגולטוריות. למרות הקשיים שצצו ברגע האחרון, במשרד התחבורה טוענים כי הם מתכוונים לסיים עם ההליך בתוך כשבועיים ושהם מוכנים לתרחיש בו לא כל הצדדים יהיו מרוצים.
הפקק בנמלים אינו הפקק היחיד שמקשה על כניסת סחורה לישראל. בחודש שעבר דווח בכלכליסט על כך שבמשך שבועות ארוכים קיים עומס חריג של משאיות המבקשות להיכנס לישראל דרך מעבר נהר הירדן, וזאת בין היתר על רקע המצב הביטחוני המעורער בגבול המזרחי של ישראל ובעקבות הפיגוע במעבר אלנבי שבמהלכו נרצחו שלושה ישראלים שעבדו במעבר הסחורות.
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר דרש השבוע מיו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן לכנס דיון דחוף של הוועדה על מנת למצוא פתרון לפקק במעבר הגבול. "כ־500 משאיות ממתינות להיכנס לארץ, ובהן בין היתר חומרי גלם המשמשים את התעשייה. פקק זה יוצר נזק כלכלי אדיר למשק ולתעשייה הישראלית. בכל יום שבו משאית ירדנית מעוכבת ואינה עוברת את הגבול, מחויבת החברה הישראלית בתשלום של כ־411 שקל לספק הירדני. כלומר,המשק הישראלי משלם כ־1.4 מיליון שקל בשבוע לספקי משאיות ירדנים, וזאת עקב התנהלות לא יעילה של רשויות המדינה", כתב תומר.