ניתוחהתחרות בשמיים מתאוששת אבל אל על עדיין שולטת בטיסות לארצות הברית
ניתוח
התחרות בשמיים מתאוששת אבל אל על עדיין שולטת בטיסות לארצות הברית
חזרת חברות התעופה הזרות צפויה להגביר את התחרות בענף בקיץ. עם זאת, אל על עדיין אוחזת חזק בקו היקר לארצות הברית, אין צפי לחזרת החברות האמריקאיות לישראל ומשרד התחבורה מתקשה לשכנע את ישראייר וארקיע להתחרות בה בקו
חברות התעופה הבינלאומיות מתחילות לחזור לישראל בטפטופים איטיים מאוד. אומנם בהדרגה ועם מעט טיסות, ותוך כדי כך שחלק מהן, בין היתר ענקיות התעופה בריטיש איירווייז וריינאייר, מאריכות את ביטולי הטיסות בעוד תקופה לפני החזרה לישראל, אבל למרות זאת מסתמן שבחודשי הקיץ התחרות בשמיים תהיה גדולה יותר ביחס לשנה האחרונה.
ענקית התעופה הבריטית בריטיש איירווייז היתה אמורה לחזור לישראל בסוף מרץ והשבוע הודיעה כי היא תחזור לפעילות בארץ רק ב־5 באפריל. גם איזי ג'ט, ענקית לואו קוסט בריטית שהיתה אמורה לחזור לישראל באפריל, האריכה את ביטולי הטיסות והודיעה כי תשוב רק בתחילת יוני 2025. רינאייר, חברת לואו קוסט אירית שנעדרת מישראל כבר מחודש יולי האחרון, עוד לא פרסמה הודעה רשמית על שובה לארץ אבל פתחה באתר שלה את האפשרות להזמנת טיסות מישראל לעונת הקיץ.
בתוך כך, קבוצת לופטהנזה, שכוללת את החברות סוויס, בראסלס איירליינס, אוסטריאן איירליינס ויורו ווינגס, צפויה לחזור לפעילות בארץ בתחילת פברואר. בחודש מרץ תחזור לישראל חברת התעופה אייר אינדיה, שתפעיל קו, בין השאר, לדלהי בהודו.
כיום פועלות בישראל 25 חברות תעופה בינלאומיות, בהן וויז אייר, אג'יאן, בלו בירד, פליי דובאי, אתיופיאן, אתיחאד, לוט, אייר אירופה, בולגריאן, סייפרוס, אזרבייג'ן אייר, רד ווינגס ואזימוט. בנוסף, פועלות שלוש חברות התעופה הישראליות אל על, ארקיע וישראייר, ובנוסף הצטרפה חברת התעופה החדשה אייר חיפה.
בקו הפופולרי והיקר ישראל־ארה"ב, השמיים עדיין שמורים לחברת התעופה אל על ולא צפויה בו תחרות בעתיד הקרוב. חברות התעופה האמריקאיות עדיין לא הודיעו על מועד חזרה לפעילות בישראל - מה שמייקר את כרטיסי הטיסה לנוסעים שבוחרים לטוס עם אל על ושהצליחו לרכוש כרטיס.
חברת ארקיע הודיעה לפני כשבוע כי היא חוברת ליוזמת הטיסות של מטה ההייטק הישראלי, TechAir, ומתחילה להפעיל קו טיסות ישיר בין תל אביב לניו יורק, שיהיה פתוח להזמנות גם עבור כלל הציבור. ב־8 בפברואר צפויה לצאת הטיסה הראשונה.
נציין כי בעבר טורקיש אייר היוותה אלטרנטיבה עבור הנוסעים הישראלים לטיסות קונקשן לארה"ב, אך כעת טורקיש לא פועלת בישראל ונראה שההיעדרות שלה תהיה ממושכת. מי שתפסה את מקומה היא חברת פליי דובאי, שמפעילה כיום 16 טיסות יומיות בנתב"ג ומציעה אפשרות לטוס בטיסות המשך דרך דובאי לצפון אמריקה ולמזרח.
טיסות הקונקשן מגבירות את התחרות על מחירי הטיסה ועם שובן של חברות הלואו קוסט האירופיות, יורחבו טיסות הקונקשן לארה"ב והתחרות צפויה להוריד את הדומיננטיות של אל על שעדיין מנועה מלטוס מעל ירדן, מה שמייקר את מחירי כרטיסי הטיסה דרכה עוד יותר.
נציין כי בענף התעופה ציפו להשבעתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אתמול וכעת מקווים בענף שאולי תהיה לו השפעה חיובית על חברות התעופה האמריקאיות, כך שהוא ישבור או לכל הפחות לא יעודד מצור תעופתי על ישראל.
בשבוע שעבר הודיע משרד התחבורה על תוכנית השתתפות בפיצוי לחברות התעופה שיצטרכו לפצות נוסעים שטיסתם לארצות הברית או קנדה בוטלה. לתוכנית הוקצו 15 מיליון שקל והיא נועדה לעודד את חברות התעופה להפעיל טיסות לארצות הברית. הפיצוי הובטח רק לחברות שיפעילו לפחות שתי טיסות שבועיות לצפון אמריקה.
ההבטחה הממשלתית נועדה בעיקר לעודד את חברות התעופה הישראליות ישראייר וארקיע להפעיל קו טיסות לניו יורק וקנדה במטרה להגביר את התחרות מול אל על, ששולטת ביעד זה. מאז תחילת המלחמה התייקרו כרטיסי הטיסה לארצות הברית ב־50%. בשנה האחרונה עלתה מניית אל על ב־160%, אך עם כל הודעה על חזרה של עוד ענקית תעופה יורדת המניה. כך, ביום שוויז אייר הודיעה כי היא מגדילה את היעדים מישראל, ירדה מניית אל על ב־4%, ובשבוע האחרון היא ירדה בכ־3% לאחר שגם לופטהנזה וחברות זרות נוספות הודיעו על חידוש הפעילות בחודשים הקרובים.
כאמור, המדינה מנסה לשכנע את ישראייר להפעיל קו לארה"ב, אך החברה התנתה את הפעלת הקו בשינוי "חוק טיבי", שימנע ממנה ומכל חברות התעופה הזרות והישראליות להעניק פיצוי לנוסעים שטיסתם בוטלה בתקופת המלחמה. שינוי החוק פוגע בצרכנים, ולמרות זאת, ואף שחברות התעופה הזרות חוזרות לטוס לישראל גם מבלי שינוי החוק, יו"ר ועדת הכלכלה חבר הכנסת דוד ביטן ויוזמת החוק רשות התעופה האזרחית (רת"א) נחושים להעביר אותו.
טרמינל 1 ייפתח מחדש בקרוב
חברות התעופה הזרות לא הסתירו בשום שלב את העובדה שהן נעדרות מישראל בעיקר בשל המצב הביטחוני. עם כל שיגור טיל לישראל, התקבלו ביטולי טיסות מצד חברות התעופה הזרות. נציגים של חברות התעופה הזרות, ובראשן עו"ד שירלי קציר שמייצגת את בריטיש איירווייז, ניסו להציג בוועדת הכלכלה כאילו הסיבה לביטולי הטיסות היא כלכלית ונעוצה בפיצוי שעליהן לשלם לצרכנים בגין ביטול טיסה. אלא שאותה בריטיש איירווייז הודיעה על חזרה לישראל באפריל הקרוב, אף שהחוק עדיין לא שונה.
הכנסות חברות התעופה הישראליות, ובעיקר אל על וישראייר, זינקו מאז תחילת המלחמה, אך זה לא מנע מהן לדרוש מיו"ר ועדת הכלכלה ביטן לשנות את החוק שיחסוך להן תשלום של מיליוני שקלים על ביטולי טיסות בחודשי המלחמה, ויפגע בצרכנים. ברת"א סבורים כי החוק יאפשר ודאות בזמני חירום בעתיד, שכן חברות התעופה יידעו מראש שהן פטורות מפיצוי לנוסעים.
אם המצב הביטחוני לא יחמיר, מרבית חברות התעופה האירופיות צפויות לחזור לפעילות בישראל עד פסח. רשות שדות התעופה הבטיחה לפתוח מחדש את טרמינל 1 בקרוב, מה שצפוי להגביר את פעילות החברות הזרות ובראשן חברות הלואו קוסט ריינאייר, וויז אייר ואיזיג'ט.
נכון להיום, וויז אייר מגבירה יעדים שאליהם ניתן לטוס מישראל ופועלת מטרמינל 3. ריינאייר ואיזיג'ט יפעלו מטרמינל 1. בשבוע שעבר הודיע מנהל בכיר בחברה כי היא תחזור לישראל אם טרמינל 1 ייפתח, שכן לטענת החברה טיסות מטרמינל 3 אינן כלכליות עבורה בשל מס הנוסעים שיקר יותר בטרמינל 3 ביחס לטרמינל 1.