סגור
כוחות ישראלים ב ג'נין מבצע חומת ברזל
כוחות ישראלים בג'נין במבצע חומת ברזל (צילום: JAAFAR ASHTIYEH / AFP)

פרשנות
התקווה לשיפור כלכלי בגדה עלתה באש בג'נין

המלחמה בעזה גרמה לכלכלת הרשות להתרסק ב־28% בשנת 2024. כעת המלחמה בארגוני טרור עברה לאיו"ש, והחזרה לחיים נורמליים רק הולכת ומתרחקת

המלחמה בעזה גרמה לכלכלת הרשות להתרסק ב־28% בשנת 2024. כעת המלחמה בארגוני טרור עברה לאיו"ש, והחזרה לחיים נורמליים רק הולכת ומתרחקת. הפוקוס הביטחוני עובר בשבועות הקרובים לאיו"ש, וסיר הלחץ הכלכלי רק יתגבר.
מבצע "חומת ברזל" עליו הכריז צה"ל למיגור הטרור באזור ג'נין, יומיים אחרי כניסת הפסקת האש ברצועת עזה לתוקפה, מבטא את המציאות הביטחונית המורכבת שניצבת בימים אלה בפני ישראל. המבצע הנוכחי הוא חלק ממאמץ סיכול נמשך של ישראל באזור, כשרק בשבוע שעבר חוסלו שישה מחבלים במחנה הפליטים של ג'נין על ידי כלי טיס ישראלי.
מבצע בסדר גודל משמעותי כמו זה שהחל אתמול אינו הראשון בג'נין מאז שפרצה המלחמה ב־7 באוקטובר 2023. מבצע דומה התקיים באוגוסט–ספטמבר 2024, ולפי ניסיון העבר – המבצע הנוכחי כנראה גם לא יהיה האחרון. ג'נין הפכה במרוצת השנים ל"בירת הטרור" הבלתי מעורערת באזור יהודה ושומרון, והתקריות האחרונות בגזרתה, כולל האחרונה זו שבמהלכה נהרג מוקדם יותר השבוע רס“ל במילואים אביתר בן יהודה ממטען רב־עוצמה, מלמדת על עליית המדרגה. באזור ג'נין פועלות חוליות טרור שברשותן אמצעים להכנת מטענים מתוחכמים, ככל הנראה עקב הברחות של אמל"ח בהשראה איראנית ובביצוע ומימון חמאס חו"ל. לא רק אמצעי חבלה מוברחים לאזור ג'נין, אלא גם מזומנים שמשמשים את החוליות לגיוס, לרכישת כלי נשק ולמימון כל הצרכים הלוגיסטיים הנחוצים להרחבת תשתיות הטרור. ביטוי לכך ניתן מוקדם יותר החודש כאשר חוליית טרור מאזור ג'נין ביצעה פיגוע ירי קטלני בכפר פונדוק ליד היישוב קדומים שבו נרצחו שלושה אזרחים ישראלים.
המבצע הצבאי בג'נין החל כאשר מזה למעלה מחודש פועלים מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית באזור ובדגש על "קן הצרעות" שלה — מחנה הפליטים. עם כניסת כוחות צה"ל לאזור נסוגו כוחות הרשות. הפעילות של הרשות הפלסטינית נועדה לאותת לקהילה הבינלאומית כי היא מסוגלת להשתלט על אזורים מאתגרים מבחינה ביטחונית, רמז לרצונה של הרשות לחזור לרצועת עזה. במבט לאחור, הרשות כשלה במשימתה אם רצתה להשתמש במפגן הכוח בג'נין כדי להוכיח את מסוגלותה לשלוט מחדש גם ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה.
הרשות הפלסטינית לא הצליחה להכניע את גוף הטרור העיקרי במחנה ג'נין הנקרא "גדוד ג'נין". זוהי התארגנות שמאגדת בתוכה מחבלים ממספר ארגונים, כולל הג'יהאד האסלאמי, פתח וחמאס, ורואה ברשות הפלסטינית משתפ"ית של ישראל. הרשות מצידה רואה בהם פורעי חוק. הבעיה היא שגדוד זה היווה בשנים האחרונות השראה לאזורים אחרים באיו"ש, שהקימו גדודים דומים ונחשבים מוקדי טרור, כמו טולכרם, שכם וקלקיליה. הקמת גדודים כאלה, שקוראים תיגר על הרשות הפלסטינית, היא חלק מתוכנית שחמאס אינו מנסה להסתיר — להשתלט בבוא העת על איו"ש ולסלק את הרשות, כשם שעשה ברצועת עזה לפני 18 שנה. זו תהיה מציאות שישראל לא תוכל להשלים איתה, אבל החשש כיום הוא שתשתית הטרור באיו"ש תקבל זריקת עידוד כתוצאה מהפסקת האש ברצועת עזה ושחרור מחבלים רבים מהכלא הישראלי, חלקם יחזרו לאיו"ש ורובם יחזרו לעסוק בטרור.
בעוד שרוב תשומת הלב הופנתה ב־15 החודשים האחרונים לרצועת עזה, השפעות המלחמה הזו על איו"ש היו משמעותיות ובעיקר בתחום הכלכלי. אמנם חמאס לא הצליח להצית את להבות האלימות לגובה שרצה. הוא כשל בניסיון להוציא את ההמונים להתעמת עם ישראל וכוחות הרשות, אבל ניסיונות פיגוע התרחשו כמעט על בסיס יומי, למרות שחלק נכבד מהם סוכלו על ידי צה"ל והשב"כ.
"ההצלחה" האמיתית של חמאס באה לידי ביטוי בהשפעה הכלכלית ההרסנית של המלחמה על תושבי איו"ש, שהגבירה את התסכול שהם חשים. סגירת שוק העבודה הישראלי בפני כ־150 אלף פועלים פלסטינים, סגירת המעברים וקיצוצי כספי המיסים עשו את שלהם. לא בכדי שר הכלכלה הפלסטיני מוחמד עאמור כינה את שנת 2024 כ"גרועה ביותר" עם התכווצות התוצר ב־28% וירידת תנועת הסחר ב־13% לעומת 2023. בפועל כוח הקנייה של הציבור הפלסטיני באיו"ש נמצא במגמת ירידה תלולה, מה שמשפיע על כלל הפעילות הכלכלית ופוגע גם בתעסוקה.
הפסקת האש בעזה והתקווה כי תוביל בסופו של דבר להפסקה כוללת של המלחמה יצרו בקרב כלכלנים פלסטינים אופטימיות זהירה לגבי 2025. הם העריכו כי במצב של הפסקת המלחמה, אפילו ללא תחילת פעילות שיקום נרחבת ברצועה, הכלכלה הפלסטינית תרשום צמיחה של 0.6% השנה. זהו אמנם שיעור צמיחה זעום, אך בהשוואה לצניחה של השנה שעברה היא נחשבה סבירה ואף למעלה מכך. מובן ששיקום מסיבי ברצועה, שיגיע ככל הנראה במסגרת הסכם מדיני כולל לאזור, צפוי להקרין באופן חיובי גם על כלכלת איו"ש, ולעורר מחדש את הפעילות הכלכלית. נכון להיום, עם מה שנראה כהעברת הפוקוס הביטחוני של ישראל, לפחות בשבועות הקרובים, מעזה לאיו"ש, לא נראה כי הלחץ הכלכלי בו צפוי לרדת אלא רק להיפך. פעילות הרשות בג'נין נועדה לאותת לעולם כי היא מסוגלת להשתלט על אזורים מאתגרים, רמז לרצונה לחזור לרצועת עזה. במבט לאחור – הרשות כשלה