סגור

ביטוח סיעוד ממלכתי זו מצווה

משבר ביטוחי הסיעוד, שהולך ומתעצם מיום ליום במהלך השבועות האחרונים, הוא עניין שנוגע אישית, וחייב להטריד, כל אזרח ישראלי. זה נכון שטבע האדם הוא להדחיק ולא לחשוב על התקופה האחרונה של חייו, אבל התארכות תוחלת החיים של כולנו רק גורמת לכך שפרק הזמן שבו נזדקק למימוש הזכויות הסיעודיות שלנו רק הולך ומתארך מצד אחד, ולעומת זאת היכולת של מערכת הבריאות הציבורית, קופות החולים וחברות הביטוח, לעמוד בעלויות הולכת הכרוכות בכך ונעשית בלתי אפשרית.
באופן מעשי הגענו כבר לנקודת האל חזור בעניין הביטוחים הסיעודיים בישראל. הפתרונות שהוצעו לציבור בעבר הקרוב והארוך כבר לא רלוונטיים ומוצרי הביטוח הסיעודיים כבר ירדו מהמדפים. ההסדרים של חברות הביטוח הגדולות מול קופת חולים כללית הגיעו לקץ שלהן ואף חברת ביטוח לא ניגשה למכרז שפרסמה הקופה באוגוסט האחרון. חברות הביטוח, אשר נשענות על מבטחי משנה בינלאומיים במכרזים מעין אלה, העדיפו שלא להכניס ראש בריא למיטה חולה, משום שהבינו כי התנאים במכרז הם הפסדיים במקרה הרע או לא רווחיים במקרה הטוב.
האירוע של מכרז קופת חולים כללית לביטוח סיעודי עבור חברי הקופה הוא אמנם הסמן הראשון, אבל ההערכה והציפייה הן שכך יהיה גם אצל קופות חולים אחרות בהמשך. עדיין לא בטוח עדיין שכל הגורמים המעורבים, משרדי האוצר והבריאות, קופות החולים, חברות הביטוח, רשות שוק ההון והביטוח, כבר מבינים שקיים משבר רחב ונחוץ לעבוד על פתרון כולל. הצעד הראשון לפתרון הוא להבין שמדובר במשבר לאומי שנוגע לכל אזרח ישראלי, מגיל לידה ועד לאלו שכבר היום נזקקים לטיפול סיעודי.
1 צפייה בגלריה
שלמה אייזיק מנכל ו מייסד של קבוצת ה ביטוח ו פיננסים יונט
שלמה אייזיק מנכל ו מייסד של קבוצת ה ביטוח ו פיננסים יונט
שלמה אייזיק
(אולפן כלכליסט)
הטיפול במשבר לאומי מסוג זה של ביטוחי הסיעוד נמצא בסופו של דבר בסמכות של ראש הממשלה, ובמקרה הזה גם בידיים של שר האוצר. לנתניהו וסמוטריץ' יש הזדמנות לטפל באירוע בעל משמעויות חברתיות ארוכות טווח, בנושא שנוגע כאמור בכל ישראלי באשר הוא. אם הטיפול במשבר יהיה ברמה הלאומית של ראש הממשלה ושר האוצר, הרי שגם הפתרון יהיה כזה. הנתונים עצמם כבר ידועים לכל הגורמים המעורבים ולכן הקמת ועדה שתפעל במהירות ותגבש מסקנות והמלצות מחייבות זו הדרך הנכונה.
לשכת סוכני הביטוח הניחה כבר פתרון ראוי שהממשלה צריכה לראות בו כפלטפורמת הבסיס לפתרון. מדובר בהצעה לגבש ביטוח סיעודי ממלכתי שינוהל על ידי הביטוח הלאומי, בדרך של גביית מס סיעוד מכל אזרח, על פי אחוז מההכנסה שלו, ומטרתו תהיה לתת לכלל האזרחים מענה בסיסי לאיכות חיים סבירה החל מגיל 67 ובעודם הופכים לסיעודיים. הביטוח הסיעודי הממלכתי יאפשר תשלום תגמול, למי שנקלע למצב סיעודי, מיום הפרישה ולתקופה של 10 שנים לכל היותר, כאשר התשלום יהיה אחיד לכל אזרחי המדינה. גובה התגמול למצב סיעודי יעמוד על 7,500 ₪ והוא יעודכן בצמוד לעליית מדד המחירים לצרכן. הצעד המשלים למהלך יהיה לחזור ולשווק ביטוחים פרטיים משלימים בתחום הסיעוד ואזרחי ישראל יוכלו לבחור לרכוש באופן וולונטרי כיסויים סיעודיים בנוסף להסדר במסגרת הממלכתית.
ביטוח סיעודי ממלכתי הוא האפשרות היחידה שאזרח ישראלי יוכל להזדקן ולהגיע לתום ימיו בכבוד. התנ"ך, המסורת היהודית, הערבות הישראלית, עשירים בדברים הקוראים לנו להבטיח כי הטיפול בקשישים ובזקנים ייעשה בצורה מכבדת ומכובדת. זוהי מצווה שאין שניה לה והקמת הביטוח הסיעודי הממלכתי יהפוך אותנו לאור לגויים ופורצי דרך בטיפול באוכלוסיות המזדקנות ובדור המבוגר.
שלמה אייזיק הוא נשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל