סגור

שיקום הצפון: הזמן לפעול הוא עכשיו

אנחנו פותחים שנה חדשה אחרי שנה ושלושה חודשים של מלחמה אחרי ששני חבלי ארץ פונו ואחרים בצפון ובדרום היו תחת אש יום יומית. אחרי שהצבא פעל בתוך ישובים ובתים ישראלים כבשלו. אחרי שמטולה, העיר הצפונית ביותר בישראל הוחרבה באופן שיטתי אחרי שהתרגלנו שהממשלה ושריה מגיעים למינימום ההכרחי, מאובטחים מיכל הכיוונים, נעלמים הכי מהר ומשאירים אלפי משפחות להפגזה הבאה.
אחרי כל זה אנחנו צריכים לשקם את הצפון ומהר. עשרות אלפי אנשים מחכים לשוב הביתה ולהחיות את חבל הארץ. בשנים האחרונות לפני המלחמה הצפון חווה פריחה משמעותית. ישובים גדלו, ההרחבות של הקיבוצים והמושבים התמלאו במהירות, קירית שמונה הועידה את עצמה להיות מרכז טכנולוגי לפודטק. השקעות חיפשו דרך לצפון, האוניברסיטה התחילה לצעוד למכללת תל חי, שפים חדשים פתחו מסעדות והעתיד ניראה יפה. הפחד מהמלחמה היה כמו גרוד טורדני, ידענו כל יום שזה כאן, חלקינו אפילו השאירו כסף ליום סגריר אבל אף אחד מאיתנו לא התכונן לסופת הרס של 15 חודשים, בינתיים.
בשנים האחרונות לפני המלחמה התיירות השאירה בצפון יותר מחצי מיליארד שקל בשנה, תיירות משאירה לאזור יותר מחצי ממחזור ההכנסות. למשכורות, לאטרקציות, למסעדות, לבינוי. זה כסף שהישראלים בחרו להשאיר בארץ במקום בחו"ל. עם הכסף הזה פותחו אתרים, נפתחו מסעדות, רמת החיים בצפון עלתה, אנשים מכל הארץ נמשכו לתוכה. רק המדינה לבדה לקחה מיתוך זה מע"מ בשווי של יותר מ 200 מיליון ₪, לפני כל מה שהיא לוקחת על מיסים עקיפים מהמשכורות, דלק, מיסים ישירים מרווחים וכל השאר. היום היא צריכה להחזיר את הכסף לצפון, לאפשר את בנייתו מחדש, את זה היא פחות יודעת לעשות.
השיקום של הצפון תופס אותנו עם הרבה תוכניות מוכנות, מפורטות ומעשיות.
כדי להניע את התיירות, לפתוח מחדש אלפי חדרים שחלקם ננטשו ביום הראשון, שחלקם שימשו את הצבא בהסכמה או בפלישה, כדי להחזיר עובדים שהתרגלו לחיות תחת אש או רחוק מביתם, אחרי יותר משנה של עבודה באי עבודה, צריך לשקם את החדרים , צריך לגייס כוח מקצועי חדש במקום אילו שכבר לא מוכנים לחזור, צריך לאשר מחליפים זמניים, כנראה עובדים זרים, לאלפי הסטודנטים שהשנה לא חוזרים ללמוד בתל חי אבל היוו חלק חשוב ממערך העבודה בתיירות ובמסעדות.
1 צפייה בגלריה
טל ישועה יו"ר ובעלים של רשת מלונות מטיילים
טל ישועה יו"ר ובעלים של רשת מלונות מטיילים
טל ישועה יו"ר ובעלים של רשת מלונות מטיילים
( צילום: ליאת מנדל)
צריך לעודד שפים ותיקים וחדשים לחזור ולפתוח מסעדות במקום אילו שנסגרו, צריך להקל על הרגולציה בעבורם. יש הרבה צריך, בעיקר הרבה כסף מידי שיוזרם לצפון.
האבסורד הוא שאים הממשלה לא תזרים את הכסף היא לא תקבל את המע"מ שלה, את שאר המיסים שלה והכסף של התייר הישראלי ילך לממן מדינות אחרות.
האבסורד היותר גדול שהכסף המיידי שיכול להפעיל את התיירות הוא יותר קטן מסה"כ המיסים שתגבה בשנה, אף אחד לא חושב לחבר את המספרים?
במשך ששת החודשים האחרונים עבדו צוותים גדולים של אנשי הצפון, מאורגנים במסגרות רבות, חלקן ספונטניות וחלקן מאורגנות על ידי הג'וינט טבת, הכול בהתנדבות מלאה. הישיבות שנערכו באזורי מלחמה כאילו אין דבר יותר נורמאלי מזה. כולם הכינו תוכניות עבודה לכל המגזרים, לקהילות, לתיירות ולמרבה הפלא בשיתופי פעולה מרגשים ומאוד מעשיים.
הכול התנקז לתוכניות עבודה, תקציבים וסידרי עדיפויות.אם פעם מישהו יכתוב ספר על תושבי הצפון, הוא יספר על זה, על ההתנדבות, על החשיבה, על הרצינות ועל האחריות.
כל התוכניות הוגשו לממשלה, בדרכים המקובלות. היא לא תוכל להגיד לא ידעתי, לא משכו בדש מעילי, לא סיפרו לי. הכול אצלה מפורט ומוכן. היא רק צריכה לבצע. היא הממשלה, היא נורא רוצה להיות הריבון, זו ההזדמנות שלה!
טל ישועה הוא יו"ר ובעלים של רשת מלונות מטיילים המונה 8 בתי מלון בצפון