סגור
שר הביטחון ישראל כץ ישראל כ"ץ ראש הממשלה בנימין נתניהו ב מליאת הכנסת 10.11.24
רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ בכנסת. שרידות הקואליציה בכל מחיר וצמצום הסמכויות של מערכת אכיפת החוק (צילום: שלו שלום)
פרשנות

חטופים? חללים? הממשלה ממשיכה בריסוק הדמוקרטיה

סדר יום משלה: הקואליציה שועטת למהלכי הפיכה משטרית בחקיקה ובקביעת עובדות בשטח. הממשלה פועלת נמרצות להדחת היועמ"שית וראש השב"כ, והעברת התקציב עם הבטחת חוק השתמטות לחרדים 

ביום חמישי בבוקר, כשגופות הילדים החטופים אריאל וכפיר ביבס ועודד ליפשיץ, וגופת אשה פלסטינית במקומה של שירי ביבס הועברו לישראל, נפתחו כרגיל דיוני ועדות הכנסת, כי לקואליציה אין זמן והיא דוחקת לאשר במהירות את תקציב המדינה ואת מהלכי ההפיכה המשטרית.
בעוד הציבור מרוסק, וכואב את כאבן של משפחות החללים והחטופים, מהלכי ההפיכה המשטרית לריסוק מערכת המשפט ואכיפת החוק יחד עם שומרי הסף, תוך החלפת ראשי הגופים הביטחוניים והחלשת התקשורת, עדיין בעיצומם.
ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) שניהל את ישיבתה של ועדת הכספים על חוק התקציב לשנת 2025, נאלץ להכריז על הפסקה שבסופה נעל את הישיבה, רק בעקבות דרישתם של ח"כ נעמה לזימי (העבודה) וחברי האופוזיציה, וזאת לנוכח המראות של ארונות החללים. אך הדיון יימשך היום.
באותה עת, באתר ועדת החוקה בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) התפרסם סדר הישיבות, שממנו עולה כי מחר יתקיימו ההצבעות על הצעת החוק לשינוי שיטת בחירת נציב התלונות על השופטים, ומחרתיים יידון מתווה לוין־סער לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. בשני המקרים מובטחת שליטת הקואליציה במהלכי החקיקה.

1. הדחת שומרי הסף וראשי מערכת הביטחון

בממשלה מתבצעת ההפיכה המשטרית הלכה למעשה גם בלי להמתין לחקיקה המקודמת בכנסת. ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש לפטר את ראש השב"כ רונן בר, שכבר הוחלף על ידיו בשר רון דרמר בצוות החדש למו"מ עם הפלסטינים. חקירת השב"כ על פרשת המסמכים המסווגים ובדיקת הקשר בין יועצי נתניהו לבין קטאר רק הגבירה את המתח בין שתי הלשכות. בר כבר נטל אחריות על מחדל 7 באוקטובר ולא מתכוון להתפטר מיוזמתו. לנתניהו הזמן בוער - להיפטר מבר ולהציב מועמד משלו - בטרם חקירת קשרי יועציו, ובהם אלי פלדשטיין, תקרום עור וגידים.
בינתיים, נתניהו נושם לרווחה בגזרה אחרת. הרמטכ"ל הרצי הלוי יפרוש בסוף החודש מתפקידו והממשלה כבר אישרה את מינויו של אייל זמיר כרמטכ"ל החדש. במקביל ממשיכים בממשלה בניסיונות לפטר את שומרי הסף ולמנות תחתם בעלי תפקיד נאמנים לממשלה.
בשלישי תדון הכנסת במתווה סער־לוין שלפיו הרכב הוועדה לבחירת שופטים ישתנה. בין השאר לא ניתן יהיה לבחור שופטים ללא הסכמת נציג אחד לפחות של הקואליציה
את מרב המאמצים משקיעים בקואליציה בתהליכי הדחתה של היועמ"שית גלי בהרב־מיארה. שר התקשורת שלמה קרעי אמר בסוף השבוע בריאיון לרדיו חרדי ששר המשפטים יריב לוין הודיע לו שהמהלכים להדחתה של היועמ"שית יתחדשו בעוד שבועיים.
בינתיים, 8 יועצים משפטיים של משרדי הממשלה יפנו את מקומם בעקבות החלטת ממשלה מלפני כחודשיים. בראש המודחים - היועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג שיפרוש בעוד חודש. לכתו של מסינג יקל על שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחלק את הכספים הקואליציוניים לפי גחמות ראשי מפלגות הקואליציה, ואף למצוא דרך עוקפת בג"ץ להמשיך בסבסוד המעונות לאברכים המשתמטים משירות צבאי, שיפוג בסוף השבוע.
בעוד חודש וחצי, במלאת לה 67 שנים, גם היועצת המשפטית של משרד רה"מ שלומית ברנע־פרגו תלך הביתה. המשנה ליועצת המשפטית לממשלה ד"ר גיל לימון דרש באחרונה ממשרד רה"מ לפתוח בהליכים לאיוש קבוע של היועמ"ש למשרד - אבל לא נראה שמתייחסים לדבריו. לימון סבור ש"איוש תפקידים אלו באופן זמני פוגע בעצמאות בעל התפקיד ויש בו כדי לאפשר מעורבות של הדרג הפוליטי במינוי". לכך בדיוק מכוונים נתניהו וסמוטריץ'. עד כה לא נעשו מהלכים לבחירת מחליפים למסינג וברנע־פרגו והמשמעות היא שימונו להם ממלאי מקום שיהיו תלויים בפוליטיקאים.
מי שאמור להחליט כיצד תיראה ועדת המינויים לבחירת היועץ המשפטי החדש של משרד רה"מ הוא מ"מ נציב שירות המדינה רואי כחלון. כחלון הוצנח לתפקיד על ידי נתניהו, אלא שבג"ץ קבע שהמינוי הוא ל־3 חודשים, עד 4 באפריל 2025. לפי המסתמן כחלון ילך הביתה לפני פרישתה של ברנע־פרגו, בינתיים חקירת הטענות לשיפוץ לכאורה של קורות חייו מתקדמת במהירות, וממצאיה צפויים לעורר הד ציבורי רחב.
בג"ץ הוציא בשבוע שעבר צו על תנאי נגד הממשלה בעניין המתווה לבחירת נציב שירות מדינה קבוע. נתניהו מתעקש למנות מועמד משלו, שיאושר על ידי ועדת גרוניס למינויים בכירים. אלא שנשיא בית המשפט העליון יצחק עמית והשופטים נעם סולברג ודפנה ברק־ארז הורו לממשלה לנמק עד ליום רביעי הקרוב מדוע לא ישנו את מתווה הבחירה, כך שלא יוצע מועמד אחד מטעם הממשלה לוועדה הבודקת את המועמד, אלא תינתן אפשרות לתחרות בין מועמדים שונים.
נתניהו כבר מינה בשבוע שעבר כמ"מ מנכ"ל משרד רה"מ את דרורית שטיינמץ. בעקבות זאת, 20 אנשי אקדמיה הגישו בשבוע שעבר עתירה לבג"ץ נגד המינוי. שטיינמץ שימשה בעבר כתקציבאית במשרד, והיתה חלק מוועדת השלושה שאישרה ביד נדיבה במשך שנים את בקשות משפחת נתניהו לתקציבים ממשלתיים לווילה בקיסריה ולמעון הרשמי ברחוב בלפור. מינויה לתפקיד לא נעצר אף שננזפה בהוראת נציבות שירות המדינה, בטענה שהטעתה את ועדת המכרזים של משרד רה"מ. כממלאת מקום המנכ"ל, שטיינמץ תוכל לאשר את בקשות משפחת נתניהו.

2. מרוץ לאישור חוקי ההפיכה בכנסת

בכנסת, כאמור, ועדת החוקה מאיצה את דיוניה בחוקי ההפיכה המשטרית. ביום שני יחלו ההצבעות על מינוי הנציב לתלונות על שופטים. לפי הצעת החוק, במקום לבחור נציב תלונות על שופטים בהסכמה בין שר המשפטים לנשיא בית המשפט העליון ובאישור הוועדה לבחירת שופטים, תוקם ועדה בראשות השר באופן שיאפשר לו שליטה על זהות הנבחר. לפי הנוסח החדש, שהציע יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), הוועדה לבחירת הנציב תמנה שבעה חברים: שר המשפטים, שר העבודה, שני שופטים בדימוס (אחד ייבחר על ידי שופט העליון והשני על ידי נשיאי בתי המשפט המחוזיים), דיין בדימוס שייבחר על־ידי הרבנים הראשיים, נציג הסנגוריה הארצית הציבורית, וחבר כנסת שייבחר בדרך שיחליט יו"ר הכנסת. כל חבר ועדה יוכל להציע שני מועמדים, והבחירה תוכרע ברוב רגיל של ארבעה מתוך שבעת חבריה. לממשלה ולקואליציה יהיה רוב של 4 מבין חברי הוועדה הזו.
למחרת יתקיים דיון במתווה סער־לוין, שלפיו הרכב הוועדה לבחירת שופטים ישתנה כך שלא ניתן יהיה לבחור שופטים בלי הסכמה מצד נציג אחד לפחות של הקואליציה או האופוזיציה, והווטו של שופטי העליון יבוטל; ולראשונה יחוקק חוק יסוד: החקיקה - כך שבית המשפט העליון יוגבל בביטול חוקים, ומנגד גם הכנסת תוגבל בחקיקת חוקי יסוד.
בחדר הסמוך לוועדת החוקה תאשר הכנסת בקרוב את הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב (הליכוד) להרחבת חסינותם של חברי הכנסת. היועמ"שית הזהירה שהצעת החוק "תהפוך את הכנסת לעיר מקלט" אבל דבריה אינם עושים רושם על ח"כים בקואליציה.
2 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה
גלי בהרב מיארה
היועמ"שית גלי בהרב־מיארה. המהלכים להדחתה יקודמו בשבועיים הקרובים
(צילום: רפי קוץ)
ובתוך כך, מאחורי הקלעים בכנסת מתנהל מאבק בין שר התקשורת שלמה קרעי ליו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (הליכוד). ביטן מסרב לקדם את החוקים לפגיעה בתקשורת ובכלל זה בתאגיד השידור הציבורי. לפיכך, מבקש קרעי שהקואליציה תקים ועדה חדשה בכנסת שאליה יועברו החוקים להחלשת התקשורת שמציע קרעי. היועמ"שית לכנסת שגית אפיק בולמת בינתיים את היוזמה.

3 הישרדות הקואליציה

רה"מ בנימין נתניהו יכנס הבוקר ישיבה עם ראשי מפלגות הקואליציה לקידום חוק התקציב לשנת 2025 וחוק ההשתמטות, כשהמטרה היא הישרדותה של הממשלה.
כזכור, החרדים דורשים לחוקק תחילה את חוק ההשתמטות לפני אישור התקציב. אלא שבקואליציה מבינים שלא ניתן כעת להעביר חוק השתמטות, ועל כן נתניהו יציע לחרדים לאשר תחילה את חוק התקציב עד לסוף החודש הבא, באופן שימנע את נפילתה של הממשלה. לאחר מכן, הממשלה תדאג לפצות את החרדים בתקציבים לאברכים, ובסבסוד מעונות, וגם תנסה לקדם חוק השתמטות מרוכך.
לרבנים יוסבר שאם הממשלה תיפול על רקע אי־אישור התקציב, לא מובטח המשך התמיכה באברכים ובממשלה הבאה ייתכן שיחוקק חוק שיביא באמת לגיוס האברכים.