סגור
דוד ביטן ו שלמה קרעי
דוד ביטן ושלמה קרעי (צילומים: שאול גולן, אוליביה פיטוסי)

קרעי רוצה להקים ועדה לחוקי התקשורת כדי לעקוף את ביטן: "נשלט על ידי התאגיד ויש עתיד"

לאחר שיו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן בלם את מרבית הניסיונות של שר התקשורת שלמה קרעי להשתלט על התקשורת, האחרון מנסה למצוא נתיב עוקף. בפנייה ליו"ר הקואליציה אופיר כץ, ביקש קרעי "להקים ועדת תקשורת בכנסת שתעסוק ברפורמות המשמעותיות העומדות על סדר היום הציבורי", וטען כי קיבל "אור ירוק" מראש הממשלה

לאחר שיו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן בלם את מרבית הניסיונות של שר התקשורת שלמה קרעי להשתלט על התקשורת, קרעי מנסה להקים ועדה חדשה בכנסת שתדון בחוקים.
בפנייה ששלח אתמול ליו"ר הקואליציה אופיר כץ, ביקש קרעי להקים ועדה חדשה שתעקוף את ועדת הכלכלה של הכנסת ותתמקד בחוקי התקשורת, כשהוא מאשים את ביטן בעיכוב החוקים: "בראש החומה עומד לצערי יו"ר ועדת הכלכלה, חה"כ דוד ביטן, שבמשך חודשים עיכב דיונים על מספר חוקים, ולבסוף אף הודיע, בדיון הזוי על שישה חוקים יחד, כי אין בכוונתו לדון כלל ברוב החוקים. לא זו בלבד, אלא שהוא אף הביא כ'אורים ותומים' לוועדה את השופט בדימוס מלצר, בניסיון להלך אימים על חברי הכנסת, ואף הציע למנותו כיו"ר זמני למועצת התאגיד".
קרעי המשיך והאשים את ביטן: "אך כאשר מתוך הקואליציה יו"ר ועדת הכלכלה נשלט על ידי השופט מלצר, הנהלת התאגיד וחברי 'יש עתיד' – התוצאה היא ששום דבר לא יקודם. לא שוק חופשי, לא מגוון דעות ברדיו ובטלוויזיה, לא תיקון השידור הציבורי, לא שקיפות נתוני הצפייה - לא כלום".
במכתבו טען קרעי גם כי להצעה שלו לקדם את חוקי התקשורת יש תמיכה מצד ראש הממשלה: "לאור האמור, ולאחר שיחות רבות בינינו, כולל 'אור ירוק' מראש הממשלה לעניין, ועל מנת לקדם את מדיניות הליכוד והימין בתחום התקשורת, אני פונה אליך בבקשה להקים ועדת תקשורת בכנסת אשר תעסוק ברפורמות המשמעותיות העומדות על סדר היום הציבורי – בעיקר בתחום השידורים".
הרקע למכתב של קרעי הוא ניסיונותיו החדשים להשתלט על התקשורת. לפני המלחמה קידם קרעי את חוק השידורים שכלל רפורמה משמעותית בתחום שידורי הטלוויזיה בישראל. על אף שחוק השידורים בישראל ישן ולא מתייחס לשינויים בשוק עם כניסת עולם האינטרנט, החוק של קרעי קיבל ביקורת רחבה. הסיבה לכך הייתה שהחוק היה מוביל לשליטה משמעותית של הפוליטיקאים בתקשורת. חוק השידורים המעודכן עדיין לא הוגש, וכרגע נמצא בשלבי עבודה.
במקביל, בחודשים האחרונים מקדמת הכנסת שורה של הצעות חוק שונות להשתלטות על התקשורת החופשית, כמו למשל חוק שיאפשר לשר התקשורת להשתלט על מדידת הרייטינג או הצעת חוק להכפיף את תקציב תאגיד השידור הציבורי בצורה שתאפשר לפוליטיקאים לקצץ בו. כל ההצעות הוגשו כהצעות חוק פרטיות על ידי חברי כנסת מהליכוד, מה שאיפשר לעקוף את דרגי המקצוע במשרד התקשורת. ההצעה הבולטת ביותר הייתה של חברת הכנסת טלי גוטליב, שהוגשה ב-2022 על ידי קרעי בעצמו בזמן שהיה חבר כנסת, לסגירת תאגיד השידור.
בדיון בוועדת הכלכלה שנערך לפני יותר מחודש בלם ביטן את מרבית הצעות החוק שעוסקות בתקשורת, ולמעשה לא איפשר את קידום ההצעות, בעיקר ההצעה לסגירת התאגיד.