אושר בטרומית: תוקם מחלקה לגיבוש תפיסת מודיעין חלופית תחת משרד ראש הממשלה
אושר בטרומית: תוקם מחלקה לגיבוש תפיסת מודיעין חלופית תחת משרד ראש הממשלה
לפי ההצעה, ועדת השרים לביטחון לאומי לא תוכל לקבל החלטה בלא שתקבל חוות דעת מראש המחלקה החדשה, שיגיש לה חוות דעת על כל נושא ביטחוני ופעולה צבאית העולים לאישורה. המשמעות: פגיעה בגופי המודיעין הקיימים והיעדר יכולת של מקבלי ההחלטות לקבל החלטות כל עוד לא קיבלו את חוות הדעת של מחלקת הבקרה החדשה
מליאת הכנסת אישרה בצהריים בקריאה טרומית את הצעת חוק להקמת מחלקה לגיבוש תפיסת מודיעין חלופית ("איפכא מסתברא") מגופי המודיעין, התשפ"ה-2024 של ח"כ עמית הלוי וקבוצת חברי כנסת. 56 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 36 מתנגדים, והיא תועבר לוועדת הכנסת לקביעת הוועדה שבה תידון ההצעה.
לפי הצעת החוק מוצע להסדיר את הקמתה של מחלקה לגיבוש תפיסת מודיעין חלופית המוצבת תחת משרד ראש הממשלה, לרבות סמכויותיה, אופני הדיווח שלה והפיקוח עליה.
בהצעת חוק נקבע שתוקם מחלקת מודיעין לגיבוש תפיסת הביטחון חילופית ("איפכא מסתברא") שתוצג לראש הממשלה ולוועדת השרים לביטחון לאומי כחלופה להערכות של גופי המודיעין כדי ליישם את המלצות "ועדת אגרנט" לחקר מלחמת יום הכיפורים – למינוי יועץ מודיעין לרה"מ ולהקמת מחלקת בקרה.
עוד מוצע כי "ועדת השרים לביטחון לאומי לא תוכל לקבל החלטה בלא שתקבל חוות דעת מראש המחלקה, וראש המחלקת הבקרה יגיש לוועדה חוות דעת על כל נושא ביטחוני, ופעולה צבאית העולים לאישור הוועדה. הוא גם יגיש לראשי גופי הביטחון חוות דעת כל כל מבצע צבאי הדרוש את אישורם".
המשמעות היא בעצם: פגיעה בגופי המודיעין הקיימים, והיעדר יכולת של מקבלי ההחלטות לקבל החלטות- כל עוד לא קיבלו את חוות הדעת של מחלקת הבקרה החדש. מדובר בעוד צעד להחלשת הגורמים המקצועיים - המופקדים על מודיעין ביטחון המדינה.
הצעת החוק אושרה ללא עבודת מטה סדורה ובלי לחקור את המחדלים הרבים שהובילו למלחמת 7 באוקטובר במסגרת ועדת חקירה ממלכתית, והיא גורמת הפקעת פעילות יחידת הבקרה מאגף המודיעין בצה"ל למשרד ראש הממשלה.
במערכת הביטחון חוששים כי מהלכיו של נתניהו חושפים את העשייה הביטחונית לפוליטיזציה חסרת תקדים, באופן שהתבטא אך בשבועות האחרונים בפיטורי שר הביטחון יואב גלנט על רקע דרישתו לגייס חרדים לשירות בצה"ל והחלפתו בישראל כ"ץ, שחב את תפקידו לראש הממשלה. ברקע אלה, המשטרה כבר נמצאת תחת שליטתו המלאה של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ששולט על מינויים בכירים וגם בדרגי הביניים שלה, במטרה להכפיף אותם למימוש מטרותיו.
"הצעת החוק תולה באופן בלעדי את האשמה לטבח 7 באוקטובר בעובדה שיחידת הבקרה לא הצליחה לשבור את ה'קונספציה' ששלטה בגופי הביטחון ובדרג המדיני, ומשתמשת בהאשמה זו כדי לייצר מנגנון 'מטעם' שיהיה כפוף ישירות לראש הממשלה", מזהיר בנייר עמדה שגיבש בנושא ראש היחידה המדינית־ביטחונית בקרן ברל כצנלסון ומכון מתווים ד"ר עומר צנעני. לדבריו, הקמת מחלקה כזאת במשרד ראש הממשלה תהווה חלופה בפועל לגופי הבקרה הקיימים, תוך החלשת המשקל המקצועי שלהם בתהליכי קבלת ההחלטות של הדרג המדיני.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "הצעת חוק זו מבקשת להסדיר את מעמדה העצמאי של מערכת בקרה חדשה וכוללת ולהרחיב את סמכויותיה ביחס לכלל ארגוני קהילת המודיעין בגופי הביטחון השונים, כך שתוכל לממש את תכליתה ולבחון בצורה מעמיקה ונטולת פניות את התפיסות הרווחות בגופי המודיעין והביטחון, זאת בדומה לגופי בקרה אחרים בחוק".