יועמש"ית ועדת הכנסת על ההצעה להרחבת חסינות ח"כים: "פגיעה קשה בשוויון בפני החוק"
יועמש"ית ועדת הכנסת על ההצעה להרחבת חסינות ח"כים: "פגיעה קשה בשוויון בפני החוק"
עו"ד ארבל אסטרחן מתנגדת להצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב, לפיה יידרש רוב של 90 ח"כים לפתיחה בחקירה נגד ח"כ, להגשת כתב אישום או תביעה אזרחית נגדו, מלבד בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים. "מה הסיכוי לגייס 90 ח"כים שיצביעו בהצבעה שמשתמעת נגד אחד מחבריהם"?
היועצת המשפטית של ועדת הכנסת עו"ד ארבל אסטרחן מתנגדת להצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב (ליכוד), לפיה יידרש רוב של 90 חברי כנסת לפתיחה בחקירה נגד חבר כנסת, להגשת כתב אישום נגד חבר כנסת או להגשת תביעה אזרחית נגדו. הצעת החוק לא תחול על עבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים. גם היועמ"שית גלי בהרב מיארה מתנגדת להצעת החוק.
הצעת החוק התקבלה בקריאה הטרומית ולפי החלטת יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר סופר (ליכוד) המשמש כגם כיו"ר ועדת הכנסת, היא תועלה לדיון בוועדת הכנסת ביום שלישי - מחרתיים.
הצעת חוק זו מתווספת להצעות חוק פרטיות שהגישו חברי כנסת מהקואליציה לעיגון מהלכי ההפיכה המשטרית שמקדמת הקואליציה, מאחר שהיא בעצם הופכת את הגשת כתבי אישום נגד חברי כנסת כמעט לבלתי אפשרית, ובכך גם מחלישה את מערכת אכיפת החוק.
אסטרחן, שהיא אחת מהיועצות המשפטיות הוותיקות והמוערכות בכנסת, ציינה בחוות דעת אל חברי הוועדה כי "הצעת החוק משנה באופן מהותי את דיני החסינות על חברי הכנסת, ומטה, הכף באופן מכריע לכיוון ההגנה על חברי הכנסת תוך פגיעה קשה בעיקרון השיוויון בפני החוק ושלטון החוק".
"ההסדר המוצע יכול להביא לכך, שהלכה למעשה יהיה קשה עד בלתי אפשרי לקיים הליך משפטי נגד חברי כנסת, ללא קשר לשאלה אם המעשים המיוחסים לו קשורים למילוי תפקידו".
עוד ציינה כי "הדרישה שלפיה לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת בטרם קבלת אישור של 90 ח"כים תמנע לחלוטין את קיומן של חקירות סמויות נגד ח"כים בידי רשויות אכיפת החוק".
עוד הוסיפה כי "גם כשמדובר בחקירה גלויה הדרישה לקבל את אישור הכנסת לפתיחה בחקירה יש בה כדי להקשות על החקירה באופן שעלול לסכלה, ולמנוע את מיצוי הדין, לא רק עם חבר הכנסת, אלא גם עם גורמים אחרים. העיכוב בפתיחת חקירה יכול לשבש את יכולת של גורמי אכיפת החוק למצות את יכולתם. בחקירה מורכבת שבה מעורבים חשודים נוספים הדבר עלול לסכל את החקירה של אותם חשודים ולהביא לשיבוש חקירה ולהעלמת ראיות".
"הצגה פומבית של חומרים המבססים את התשתית לפתיחת חקירה יכולה במקרים מסויימים לצמצם את היכולת לחקירה אפקטיבית. על רשויות אכיפת החוק ללמוד את הנושא בטרם יפנו לכנסת, בעוד הח"כ יוכל לנסות ולשכנע את הח"כים כי העבירה קשורה בתפקידו. לעומת זאת, למשטרה לא תהיה דרך לאסוף מידע באופן שיאפשר לה לשכנע (בדבר פתיחת חקירה) את הכנסת".
אסטרחן הדגישה גם כי "הצעת החוק תצמצם עד מאוד את האפשרות המעשית לפתוח בהליך אזרחי נגד חברי כנסת, ויציבו את חברי הכנסת כמי שעומדים מעל לחוק לעומת יתר אזרחי המדינה. תוצאה זו תביא לכך שאנשים ירתעו ואף ימנעו מלהתקשר עם חבר כנסת בחוזים ביודעם כי במקרה של סכסוך, צד אחד (הח"כ) יהיה רשאי להביא את טענותיו לבירור משפטי, בעוד זכות הגישה לערכאות של הצד שני (האזרח) תוגבל מאוד".
אסטרחן תהתה "מה הסיכוי לגייס 90 ח"כים שיצביעו בהצבעה שמשתמעת נגד אחד מחבריהם". עוד טענה כי כדי למנוע ניגודי עניינים אם מחוקקים את החוק - יש להחילו החל מהקדנציה הבאה של הכנסת.
--